De borrelplank om het weekend mee in te luiden

borrel na netwerkbijeenkomstWij hebben tegenwoordig een nieuwe traditie: de borrelplank. Nu de kinderen wat ouder worden, leek het me leuk om elke vrijdag een vrijdagmiddagborrel te organiseren, die ook meteen het avondeten voor die dag is. Dat scheelt mij een keer koken (heb ik sowieso altijd weinig zin in op vrijdag) en heeft nog een aantal andere voordelen die ik hier verderop zal noemen. Nu de kinderen nog thuiswonen is het een gezellig moment om de drukke werk- en schoolweek met elkaar te bespreken. Mochten ze straks één voor één uitvliegen, dan hoop ik dat ze nog steeds komen borrelen op vrijdag. De borrelplank om het weekend mee in te luiden is een leuke traditie, die we hopelijk nog lang kunnen volhouden!

Lees ook: Leuk borrelhapje, saté in een glaasje

De borrelplank om het weekend mee in te luiden

Iedereen maakt iets voor de borrelplank. We hebben een aantal kookboeken aangeschaft met tips voor een borrelplank en de kinderen mogen zelf iets uitkiezen en de ingrediënten op de boodschappenlijst zetten voor de volgende week. Ze mogen het zo gek maken als ze willen, in een drukke week kiezen ze misschien alleen voor blokjes kaas, in een minder drukke week gaan ze echt de keuken in. Yuren maakt vaak focaccia, Lenthe regelt regelmatig iets met rauwkost en zo heeft iedereen wat favorieten. Fee (8 jaar) doet ook gewoon mee, al heeft ze soms nog wat hulp nodig van haar zus. Dat is niet erg, we helpen elkaar. Het is leuk om te kijken wat iedereen steeds heeft gemaakt. 

borrelhapje groente

Voordelen van samen een borrelplank organiseren

Naast dat het natuurlijk leuk, gezellig en lekker is, zijn er nog een aantal andere voordelen. Ze leren er namelijk ook een heleboel van. Plus dat ik hoop dat deze traditie tot in de lengte der dagen blijft bestaan en ze later, als ze uit huis zijn, er voor terugkomen elke week of misschien elke maand. Desnoods met vriendjes of vriendinnetjes. 

  • Ik hoef niet te koken
  • Het is een leuke manier om het weekend in te gaan
  • Iedereen zit aan tafel, we kunnen met elkaar bijkletsen over de week. Dit lukt niet altijd meer, omdat iedereen tegenwoordig druk is met zijn eigen dingen nu de meeste kinderen wat ouder worden
  • Ze leren plannen, organiseren, rekening te houden met elkaar (wat vindt iedereen lekker?) en kleine gerechtjes maken
  • Het is lekker!
  • Iedereen heeft er plezier in
  • Deze traditie kan voortgezet worden als ze het huis uit zijn
  • Ik weet weer een leuk cadeau om te vragen: dit boek Altijd Borreltijd staat op mijn wishlist!

borrel voorbereiden

Waar halen we onze inspiratie vandaan?

Zoals ik hierboven al schreef hebben we een aantal kookboeken met borrelhapjes. Sommige lagen al een tijd in de kast, maar er werd nooit in gekeken. Nu komen ze steeds vaker tevoorschijn. Soms laat ik ze ook wel eens expres slingeren en dan zie je de kinderen er in bladeren. Fee maakt meestal gelijk een boodschappenlijstje als ze iets ziet wat ze wil maken. Natuurlijk mislukt er ook wel eens wat. Dat geeft niet. Dan help ik ze met een alternatief of we maken er iets anders van. We proberen ook wel iets van groente erbij te doen. Zo maakte Maik een keer mini-hamburgertjes met komkommer en tomaat. Ik kies vaak voor een klein soepje gemaakt van een groentesoort en Sterre maakt vaak guacamole. Zo is er ook altijd wat gezonds bij. 

borrelplank donna

Wat heb je nodig?

Je hebt natuurlijk heel weinig nodig! In ieder geval kinderen die wat ouder zijn, zodat ze ook zelf een hapje kunnen uitkiezen uit een kookboek of op internet en dit zelfstandig (of met wat hulp) kunnen klaarmaken. Daarnaast is het handig om wat leuk servies en borrelplanken in huis te hebben. Mooie kaarsen, wat servetjes, een lekker drankje. Zorg dat het er ook leuk en gezellig uitziet, dat maakt echt uit voor de sfeer. Zet een relaxed muziekje op, steek de kaarsen aan en borrelen maar!

Veel borrelplezier!

borrelplank mei 2023

Vorig artikelZoek jij een cadeau voor een dierenliefhebber?
Volgend artikelVlieg slim: hoe je geld bespaart bij het boeken van vliegtickets
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in