Waar moet je op letten wanneer je varkensvlees gaat kopen?

varkensvlees op zwartGemiddeld eten Nederlanders zo’n ruime 75 kilo vlees per jaar. Dat lijkt veel, maar het aantal gram vlees dat we per persoon eten daalt al een paar jaar. Echter vormt vlees nog altijd een belangrijke bron van voedingsstoffen in ons dagelijks dieet. Zo bevat vlees vetten, eiwitten. vitamines, ijzer en zink. Rood vlees is daarin nog altijd onze steevaste favoriet. Dit vlees komt van runderen, schapen en varkens. Maar hoe kies je het beste stuk varkensvlees, en waar moet je rekening mee houden als je op zoek gaat naar het sappigste stuk vlees?

Kies voor rood varkensvlees met vet

Voor het lekkerste varkensvlees kun je het beste kiezen voor rosekleurige stukken varkensvlees. Wanneer het vlees een grijze tint heeft betekent dit meestal dat het niet lang houdbaar meer is. Vet geeft daarnaast smaak en zorgt ervoor dat het vlees ook na het bereiden mals blijft. De beste stukken varkensvlees hebben kleine, witte strepen vet door het vlees heen. Dit vet zal namelijk smelten tijdens het bereiden, waardoor het gehele stuk vlees veel sappiger wordt.

Varkensvlees kopen? Ken de keurmerken

De veehouderij staat met name onder druk door de uitstoot en de vaak bekritiseerde leefomstandigheden van de dieren. Echter blijven boeren streven naar wat het beste is voor hun vee. Indien je varkensvlees gaat kopen bij een echte slager komt het vlees vaak van speciale boerderijen. Die geven hun vee meer aandacht in de vorm van speciale diëten of unieke leefomstandigheden. Zo zijn er varkensrassen die bijvoorbeeld niet in contact komen met andere dieren, zodat het preventief toedienen van antibiotica vrijwel overbodig is. Of de dieren krijgen zorgvuldig samengesteld eten, vaak zijn dit mixen bestaande uit maïs, granen en vruchten. Doorgaans hebben deze boeren een maximaal aantal dieren dat ze houden, zodat de dieren meer bewegingsvrijheid hebben en zodat de boeren de kwaliteit van het vlees kunnen waarborgen.

Het meest bekende keurmerk dat je in de supermarkt zal vinden is het Beter Leven keurmerk. Dit keurmerk geeft aan hoe goed de dieren behandelt zijn aan de hand van drie sterren.  Het gaat dan voornamelijk om ruimte en leefomstandigheden.

Vlees met drie sterren van het Beter Leven keurmerk heeft vaak ook een biologisch keurmerk. Dit betekend dat het vlees streng gecontroleerd is en geproduceerd is met respect voor milieu, natuur en dier. Het gebruik van antibiotica is bij biologisch vlees erg beperkt en de dieren hebben veel leef- en bewegingsruimte.

Wil je het beste varkensvlees kopen? Dan kun je dus het beste kiezen voor biologisch vlees van de supermarkt, of nog beter: voor varkensvlees van de slager. De slager kan je namelijk ook exact vertellen waar je vlees vandaan komt en hoe de dieren hebben geleefd. En dat proef je!

Weet welk vlees je nodig hebt

Varkensvlees is er in allerlei soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rollade, varkenshaas of hamlap, maar ook voor vlees gemaakt van exotischere delen van het varken zoals de poten of de kop. 

Het is echter belangrijk om te weten dat ieder stuk varkensvlees weer het beste uit de verf komt in een ander gerecht of met een andere bereidingswijze. Voor gerechten zoals pulled pork kun je bijvoorbeeld het beste procureur gebruiken. Dit sappige deel van de nek kun je het beste braden of roosteren. Een schnitzel kun je weer, net als bijvoorbeeld een speklap, het beste opbakken in de pan en serveren met winterse groenten. Filetlapjes en hamburgers zijn weer populaire gerechten voor een barbecue. En zo is er voor iedere gelegenheid wel een passend stuk varkensvlees.

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #414
Volgend artikelJaaroverzicht 2022
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in