De fysieke schade na 4 bevallingen…

zwangerschap buik Ja, je leest het goed. Vier kinderen is ontzettend leuk, maar je houdt er wèl wat fysieke schade aan over. Ik in ieder geval… Heb getwijfeld of ik dat durfde te delen, maar omdat ik hou van het doorbreken van taboe’s besloten dat wel te doen. Ik ben op mijn beurt ook erg belangrijk naar jullie “na-de-bevalling” kwaaltjes. Wie durft?

Dit zijn de mijne:

– die blubberbuik. ik ben in z’n algemeenheid een stuk slapper geworden. Er is een buikje overgebleven, een minder strakke huid, dat soort dingen. De kilo’s vallen nog best mee, maar ik zit veel minder strak in mijn vel. In bikini voel ik me niet super op mijn gemak. Tenzij het halve strand vol ligt met moeders. Dan denk ik: ach, het valt best mee.

-een blaasverzakking. Dat betekent dat ik altijd het gevoel heb dat ik moet plassen. Ook als ik niet niet moet. En als ik wel moet. Erg irritant. Tijdens het hardlopen heb ik daar veel last van. Hardlopen wordt me dan ook afgeraden. De bekkenbodem krijgt teveel klappen te verwerken en dat is niet bevorderlijk voor het herstel. Dit vind ik het allermoeilijkste. Want juist door de sporten voel ik me fit en energiek. Andere sporten vind ik lastig te combineren met mijn gezin en werk.

-incontinentie. Gelukkig niet heel erg. Maar niesen, hoesten en rennen zijn aan mij niet meer besteed. Dat geeft gegarandeerd een natte broek.

-overal losse huidflapjes daar beneden… Dat heb je als je een paar keer flink uitscheurt en ze het weer hechten. Dan krijg je te maken met “wild vlees”. Vooral heel onsexy, verder niet zoveel last van gelukkig.

-bekkeninstabiliteit. Ik heb overal pijntjes. Mijn knie, mijn heup, mijn bekken. Ik heb al 6 maanden fysiotherapie om daar vanaf te komen. Het gaat gelukkig wel beter, maar ik geloof niet dat ik ooit volledig op het oude niveau ga komen.

Wat hebben jullie voor kwaaltjes overgehouden aan de bevalling? Wie durft ze te delen?

fee geboren 1e foto

Vorig artikelZo bestel je eenvoudig een mooie kaart, mét cadeau!
Volgend artikelDit beddengoed is suikerzoet
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

21 REACTIES

 1. Schade na 3 bevallingen
  Blubberbuik met striae
  Bekkenpijn en een zwakke onderrug ( niet fijn als verpleegkundige)
  Groot litteken down-under dat ook na bijna 7 jaar (opgelopen bij de eerste) nog regelmatig jeukt.

 2. na iedere zwangerschap gaat je lijf een stukje kapot, zei mijn oma vroeger. Dat klopt wel aardig al vind ik dat ik niet mag klagen. Ik heb o.a. Een buikje, bekkenklachten en een zwaardere/heftigere menstruatie eraan overgehouden. Met sporten en oefeningen heb ik mijn bekken onder controle. Dat buikje kan ik goed verbloemen alleen de menstruatieklachten zijn niet tof (gelukkig zijn er fijne pijnstillers voor). Maar al met al vind ik dat ik na 3 zwangerschappen niet mag klagen.

 3. Wild vlees hebben ze er bij mij bij de na-controle afgebrand met zilvernitraat. Even auwwwwww en weg wildvlees. Het is erg netjes geheeld.

  Waar ik last van heb ik stress-incontinentie alleen bij niezen.

  En flubber, overal flubber. Flubberbuik, flubberborsten, flubberarmen. Ik kwam bij elk kind 30 kilo aan en had het er na elk kind binnen 9 maanden weer af. Flubber was het resultaat.

  O ja nog een hele genante. Bij toiletbezoek laat ik altijd eerst een hele dikke scheet. Of ik nou moet poepen of niet.

 4. Oh ja: een buikje… Hier ook. Na de 1e niet zo, toen was ik jong (26) en strak, haha! Na de 2e wel, toen was ik 35 en minder strak… Verder heviger en zeer pijnlijke menstruatie na de zwangerschappen. Daarvoor nooit of weinig last, hmpf. En trampolinespringen met de kinderen levert ook urineverlies op, dus dat doe ik niet meer… 😉

 5. Na tangverlossing. Gebroken stuitbeen, nog altijd gevoelig bij harde oppervlakten. Bekkenbodem ingescheurd later verkrampen. Stressincontinent. Aambeien en fisuren, pijnlijker menstrueren en langer. Eerste dag het gevoel of er een klauwhamer op geslagen heeft bij lang staan. Ruimere ingang met lucht en water in en afvoer ;). Voordeel mooiste kado ter wereld en gevoeliger bij sex maar dan in het voordeel. Verder valt het wel mee.. ohja buikje lubberhuid en striae

  • au! Dat klinkt heel pijnlijk, zo’n gebroken stuitbeen! Was het vergeten, maar bij mij was mijn stuitje ook heel pijnlijk inderdaad. Heb er nu bijna geen last meer van.

 6. Wat heb ik over gehouden na mijn bevallingen… mijn eerste zwangerschap dat was van mijn zoon. Toen viel het nog wel mee. Daarna mijn zwangerschap van mijn tweeling meisjes. Dat heeft heel wat gedaan met mijn lijf. Nog steeds na drie jaar last van mijn bekken en rug. Flubber buik met striae. En een hormoon huishouding die niet meer goed is. Tijdens mijn zwangerschap viel ik af en daarna kwam ik aan. Ben dus heel veel zwaarder nu en elke maand rond de menstruatie kom ik vaak weer wat aan omdat het weer verstoort. Niks aan te doen en heel verdrietig.

 7. Hier ook bekkenklachten. Mijn zoon is 2 weken ouder dan Fee en heb maanden met een rottige rug rondgelopen. Inmiddels 4x bij Chiropractor geweest, en dat scheelt een slok op een borrel!! Echt een aanrader. Oefeningen voor core-stability die ik van hem kreeg en iedere avond moet doen, helpen ook mee. Zo blij, want dacht ook dat ik het er maar mee moest doen!

 8. Dank je wel voor het delen.
  Ik heb na drie zwangerschappen van 20 kilo+:
  – 3 littekens door de (spoed)keizersneden met ertussen huidrollen;
  – nog steeds trekken de onderhuidse hechtdraden;
  – mild urineverlies;
  – een spatader in mijn lies;
  – striae op mijn buik en borsten, allemaal ontstaan in de 40+ weken;
  – aambeien in bepaalde periode in de maand
  – een enorme dosis ongeduld;
  – maar ik heb er ook krullen van gekregen!

 9. Hier +20kg (die ik door slaapgebrek ook niet goed weg krijg). Mijn kinderen slapen namelijk vanaf 1 1/2 jaar pas door.
  Een klein hangend buikje, maar daar gaat tegenwoordig gewoon een hele, niet sexy, grote onderbroek overheen.
  En ook ik had last van stress incontinentie door verzakking van mijn baarmoeder, maar daar ben ik inmiddels aan geopereerd.
  Dames, bij de Bergman clinic kan je heel goed geholpen worden aan deze kwaal en het eind resultaat is echt fantastisch. Sporten, hoesten, niezen en lachen zijn bij mij geen probleem meer.

 10. Hallo Judith,

  Na 3 kinderen hebben mijn tanden er zwaar onder te lijden gehad. Alles wel weer gestabiliseerd maar tandvlees blijft onrustig en ik heb door zwangerschappen meerdere gaatjes gekregen.

 11. Jep incontinentie, als ik moet dan moet ik ook NU en niet straks. En springen kan ik niet meer zonder eerst naar de wc te zijn geweest en daarna maar snel weer te moeten plassen. Toch knap hoe mijn moeder vroeger zo vaak mee deed met touwtje springen

 12. Hier striae, nog last van bekken, lossere buik (flabber en krijg je met sporten niet weg). Extra flap onderin (na uitscheuren). En dit na 2 kids

 13. Ik ben nu zwanger van de 2e en bij week 13 zat ik al bij de bekken fysio. Ook overactieve blaas, ook constant t gevoel te moeten plasssn. Per x zou je ongeveer 300 cc moeten plassen, maar ik heb kleine plasjes en in de nacht soms om t uur! Advies is om na de bevalling een behandeling te starten met stroomstootjes, om de blaas te laten ontspannen. Schijnt te werken en ook geen zeer te doen. Wie weet kun je dit nog proberen, Judith?
  Groetjes van een andere Judith

  • Ja die behandeling is mij ook voorgesteld. Misschien ga ik dat doen als ik in het nieuwe huis zit. Voor nu is het te belastend, want ik begreep dat je dan ook echt elke week om dezelfde tijd moet langskomen gedurende een aantal maanden. En daarna nog een onderhoudsbehandeling iedere 6 weken ofzo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in