De leukste fiets- en wandeltochten op Hemelvaartsdag

Dauwtrappen te fietsHemelvaartsdag en dauwtrappen: het hoort voor mij bij elkaar. Heerlijk om ‘s morgens vroeg voor dag en dauw (!) op te staan en een flink eind te gaan fietsen in de frisse ochtendlucht. Een paar uurtjes is al genoeg en weer thuis ligt er dan nog een heerlijk lange vrije dag voor je! Behalve fietstochten zijn er ook veel wandelingen die je op zo’n dag kunt doen. Misschien wel met blote voeten, zoals de traditie wil, om je te beschermen tegen allerlei ziektes. Al moet het daarvoor ook weer niet al te fris zijn…

Dauwtrappen te voet - Foto Omroep West

 

Wachttoren Castellum Hogewoerd

Zelf willen we een stukje gaan fietsen langs de Romeinse Limes, die de grens van het vroegere Romeinse Rijk in Nederland aangeeft. In Leidsche Rijn pauzeren we dan bij Castellum Hogewoerd, een Romeins themapark in wording, met een fantastische speeltuin erbij. Vooral de Romeinse wachttoren van 10 meter hoog is altijd erg populair… En wellicht maken we ook nog een stop bij het Stadsmuseum Woerden waar een puntgave Romeinse helm en de restanten van een Romeins schip te bewonderen zijn.

Meimaand te Noorden - Schilderij Willem Roelofs

Een ander idee, ook in onze omgeving, is een fietsroute rondom de Nieuwkoopse Plassen, langs de plekken waar de schilders van de Haagse School anderhalve eeuw geleden inspiratie vonden. Het is een pittige tocht van zo’n 20 kilometer, dus wie weet moeten we onderweg ergens een bootje huren en naar het eiland Geitenkamp varen voor een picknick. Dat hebben we met het verjaardagsfeestje van onze jongste zoon gedaan laatst en dat is erg goed bevallen.

Kasteel de Haar, Haarzuilens. Foto Olaf Kraak
Kasteel de Haar, Haarzuilens. Foto Olaf Kraak

Ook altijd een leuk tochtje is naar Kasteel de Haar in Haarzuilens. Vlak in de buurt is een waterspeelpad dat we zouden kunnen gaan doen, dwars door de weilanden en over slootjes heen, met tussendoor allerlei leuke opdrachten (wel reservekleren meenemen voor je weet maar nooit!). Daarna nog even door de tuinen dwalen bij het kasteel – pas op dat je de kinderen niet kwijtraakt in het doolhof! – en dan weer terug naar huis.

Sommeltjespad

De eerste week van mei had Staatsbosbeheer uitgeroepen tot Kabouterweek, met aandacht voor kabouterpaden in bossen door het hele land. Eentje stond daar niet bij: het Sommeltjespad op het eiland Texel. Te ver om naar toe te fietsen helaas, maar als we er binnenkort weer een keer naar toe gaan, lijkt het me heerlijk daar ‘s morgens vroeg te wandelen en weer verrast te worden door alle kunstig uitgesneden kaboutertjes en dierfiguren langs het pad.

Hert op de Hoge Veluwe

Natuurmonumenten organiseert op Hemelvaartsdag in allerlei natuurgebieden wandelingen met de boswachter voor het hele gezin, sommige zelfs met een heerlijk ontbijtje erbij (wel tegen betaling uiteraard). Ook kun je gratis fietsen in parken die anders op dat tijdstip nog gesloten zijn, zoals Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hier mag je van 6 tot 8 uur ‘s ochtends zelfs gratis in. Wie weet zie je op dat vroege uur wel een hert grazen!

Hoge Veluwe, 12-08-2014, kidsafari
Hoge Veluwe, 12-08-2014, kidsafari

En wil je toch echt op blote voeten lopen, ga dan naar Klazienaveen, waar ze wel een heel bijzondere Hemelvaartsdag hebben georganiseerd, met een blote-voetenpad, geo-coaching en nog veel meer. Gelijk een mogelijkheid voor mij om Drenthe, de geboortegrond van mijn vader, weer eens te zien. Mmm, hoe ver zouden de kids willen fietsen?

veenweek

Vorig artikelEen armbandje met gegevens van je kindje, handig voor op vakantie
Volgend artikelAndalusische sferen bij de Libelle Zomerweek!
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in