De S van…

Intocht Sinterklaas- foto Roel JornaEr is geen ontkomen meer aan, Sinterklaas is in het land. En dat betekent als je niet uitkijkt: stress stress en nog eens stress, voor je kids en voor jou! Ik heb door schade en schande geleerd dat het daarom raadzaam is heel zorgvuldig uit te kiezen waar en hoe je Sinterklaas wilt vieren. Uit de vele Sintevenementen kiezen we er sindsdien altijd eentje uit waarbij we gegarandeerd verzekerd zijn van een dag lang Sintplezier. Hier onze tips voor het weekend van 29 en 30 november. Doe mee aan de winactie en weet win je wel gratis toegang tot een van deze evenementen!

Sinterklaas in Archeon

Bij de Sinterklaasintocht op televisie was te zien dat Gouda echt wel een mooie stad is om eens te bezoeken. Daar vlakbij ligt Alphen aan den Rijn, waar we vooral komen vanwege het themapark Archeon. In het Middeleeuwse gedeelte is de Stad van Sinterklaas ingericht waar je in de bakkerij zelf pepernoten mag (helpen) bakken, samen liedjes kunt zingen voor een knapperend haardvuur, met een ganzenveer en echte inkt een verlanglijstje gaat schrijven en van een Middeleeuwse Piet leert hoe je pakjes in de schoorsteen kunt gooien. Ouderwets gezellig!

Pakjeshuis Hoorn

Ouderwets gezellig is het ook in Hoorn, waar direct aan de haven het grote Pakjeshuis is gevestigd. Wie wil mag mee helpen inpakken, maar nodig is dat eigenlijk niet. Er staat een grote inpakmachine klaar waarmee automatisch alle cadeautjes in een oogwenk kunnen worden ingepakt. In het Pakjeshuis (eigenlijk het Museum van de Twintigste eeuw) is ook de verzameling inpakpapier te zien van Madelein Duijvestijn-Krudde. Sinds 1970 heeft ze al ruim 4500 verschillende papiertjes verzameld, die een mooi beeld geven van de tijdgeest door de jaren heen. Er is veel nostalgisch speelgoed te zien en in de museumshop zijn leuke, aparte (schoen)cadeautjes te koop.

Pietenles in het Nationale Pietendorp - foto Frank Bedijs

Niet ver van Hoorn vandaan ligt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Nationaal Pietendorp. Meer dan 150 Pieten zijn aanwezig om de verjaardag van Sinterklaas voor te bereiden. En natuurlijk mogen de kinderen volop meewerken: een Pietenmuts maken, Pietenkaraoke zingen, woorden raden tijdens Chocoladeletterlingo, dansen met de streetdancepieten, meedoen aan de pepernotenquiz, lekker gek doen bij de Pietentwister en nog veel meer! De ouders hoeven zich daarbij niet te vervelen, voor hen is het heerlijk slenteren over de hobbelige keienstraatjes, langs 140 knusse huizen in de stijl van vroeger.

Sint Park Ouwehands

De dierentuin is een plek waar je Sint niet snel verwacht. Maar zodra je Ouwehands Dierenpark Rhenen binnen komt, ben je dat eigenlijk al weer vergeten. Een swingend Pietenorkest staat je namelijk al op te wachten, in de stal kun je op de foto met Amerigo en natuurlijk is er ook een echte Pietentraining. Pepernoten bakken leer je in de pepernotenfabriek en als klap op de vuurpijl is er een grote Sinterklaasshow met Bamboo Bill. Leuke bijkomstigheid: de dieren zijn ‘s winters veel actiever dan zomers, dus ook daarom is de dierentuin in deze periode de moeite waard.

Sint in historische kelders Arnhem - foto Yvonne Koop

Ook grotten associeer ik niet gelijk met Sinterklaas. Maar de historische kelders in Arnhem, waar Sint deze dagen verblijft als hij in de buurt is, zijn wel ontzettend spannend om eens een kijkje te gaan nemen. Slingerend ga je door nauwe gangen ondergronds waarna je ineens in een grot staat die is ingericht als de woonkamer van Sint, zijn slaapkamer of zelfs zijn badkamer. In de Pietengymzaal kunnen de kids hun Pietendiploma halen waarna je na nog een laatste handvol (zelfgebakken!) pepernoten weer naar boven klimt. Nog een paar nachtjes slapen en het is jammer genoeg al weer pakjesavond!

Wil je ook naar zo’n Sintevenement, doe dan mee aan de winactie! We mogen 2x 2 kaartjes weggeven voor Pakjeshuis Hoorn, voor het Nationaal Pietendorp in Enkhuizen en voor de Sintkelders in Arnhem. Wat moet je doen?

 1. like onze facebookpagina
 2. laat je gegevens achter via ons winactie formulier en vertel naar welke voorstelling jij het liefste zou gaan en waarom! We hebben trouwens alleen je mailadres nodig, want de kaartjes worden per mail verzonden. De actie loopt tot 27 november 2014. Kaartjes worden per mail verzonden, dus hou het weekend vrij, zodat je er last-minute heen kan als je wint!

  Winactie formulier

  Voor een snelle afhandeling vragen we je je adres in te vullen.
  Naam (verplicht)

  Adres

  Postcode

  Woonplaats

  E-mail (verplicht)

  Naam van de actie (verplicht)


  Jouw antwoord (verplicht)

  Hoe heb je ons gevonden?

  Wil je onze nieuwsbrief met extra kortingen en winacties ontvangen? (maximaal 2x per maand)

  JaNeeIk ontvang hem al

  Ik ga akkoord met de voorwaarden (verplicht).
  Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring (verplicht).

   

   

   

   

  Vorig artikel3 boekentips voor de kleintjes
  Volgend artikelVier sinterklaasavond met een sinterklaasspel
  Yvonne Koop
  Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in