Design in de tuin

Wie nietsvermoedend binnenstapt in de wereld van tuinmeubelen, wordt overweldigd door een enorm breed aanbod. Zeker als je zelf nog niet bepaald hebt waarnaar je op zoek bent, kan een assortiment ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is helemaal het geval als je gaat webwinkelen. Je ziet voornamelijk de meest populaire producten, en je houdt het wellicht na een aantal pagina’s browsen al voor gezien. En dat is jammer, want behalve de standaard loungesets of tuinstoelen, hebben tuinmeubel experts zoveel meer mooie juweeltjes in het assortiment. Heb je een aardig budget om mee te werken? Kijk dan goed, of beter nog, neem persoonlijk contact op met een expert. Kijk bijvoorbeeld eens naar het merk 4 Seasons Outdoor of het topmerk Flow.

Geen meubel maar een object

Net als bij meubelen voor de woon – of slaapkamer, zijn er voor de tuin designmeubelen verkrijgbaar. En die kunnen zeer verrassend uit de hoek komen, maar ook ruimte geven aan eigen interpretatie. Waar design tuinmeubelen zich in onderscheiden ten opzichte van bijvoorbeeld tuinmeubelen uit massaproductie, is in de eerste plaats natuurlijk de prijs. Omdat design tuinmeubelen vaak op maat geleverd worden of met de hand vervaardigd, zijn de productiekosten hoger. Ook het bijzondere ontwerp betekent wordt doorberekend in de prijs. Daar krijg je dan wel een uniek en zeer duurzaam object voor terug.

De kunst van de vakman

Als we kijken naar design tuinmeubelen, zien we dat, bijvoorbeeld bij de loungesets, het ontwerp bijna niet te onderscheiden is van designmeubilair voor binnen gebruik. Hoogwaardige materialen zorgen voor optimaal comfort en daarbij zijn ze erg stootvast. Veel bekende designmerken hebben ook een speciale tuinmeubellijn, en een kenner zal dan ook de hand van de ontwerper terug kunnen zien in het betreffende ontwerp. Tuinmeubelen die onder de noemer ‘design’ vallen zijn trouwens niet alleen maar strak en minimalistisch, ze kunnen ook een wild of primitief ontwerp hebben. Ook refereren design tuinmeubelen regelmatig aan bekende stromingen in de kunst.

Design of replica?

Opvallende bewegingen in het ontwerp van tuinmeubelen zijn ontwerpen die een lust zijn voor het oog. De oorspronkelijke designers van deze tuinmeubelen steken veel liefde en energie in hun ontwerpen, en replica’s van deze ontwerpen zijn dan ook vrij makkelijk te onderscheiden van het origineel. We zien in deze eigenzinnige ontwerpen vaak een knipoog naar de actualiteit vermengd met een hang naar romantiek. Zo ook ontwerpen waarbij de proporties in zijn geheel niet lijken te kloppen, maar die daardoor juist een enorme aantrekkingskracht hebben.

Plooibaar materiaal

Een factor die te maken heeft met de mogelijkheden tot dergelijke ontwerpen, is de beschikbaarheid van materialen die zich daarvoor lenen. Voor ingewikkelde ontwerpen kan bijvoorbeeld aluminium gegoten worden in een vorm, waardoor de mogelijkheden in principe oneindig worden. Het gebruik van verschillende materialen bij elkaar, zoals hout als onderstel en kunststof als oppervlak, maakt een het al snel een interessant, modern tuinmeubel.

Camouflage, nee dank je

Kleurgebruik in design tuinmeubelen is erg belangrijk. Je tuinmeubel is in dat geval net zo goed een statement. Waar bij standaard tuinmeubelen veelal aardse kleuren worden gebruikt, vallen design tuinmeubelen op door opvallend kleurgebruik. Het strakke, minimalistische ontwerp gaat dan goed samen met zwart, wit, of primaire effen kleuren. Meer uitgesproken ontwerpen krijgen juist een extra uitroepteken door het gebruik van felle of zelfs neonkleuren.

Tuinkunst

Uiteindelijk bepaalt jouw eigen smaak wat je in je tuin wilt hebben, maar om een weloverwogen keuze te kunnen maken moet je wel weten wat er allemaal te vinden is op tuimeubel gebied. Een plaatje op een website geeft eigenlijk maar een beperkt beeld. Bezoek daarom vooral ook eens een showroom waardoor je ook het zitcomfort zelf kunt testen, dat is minstens zo belangrijk. De ultieme keuze is dan de beste uit alle mogelijkheden. Zo wordt je tuinmeubel eigenlijk net zo goed kunst als gebruiksvoorwerp.

Vorig artikelVier kinderen, dan ging zwanger worden zeker makkelijk?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #136
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in