Deze 16 dingen herkent iedere veertiger

40Ik ben 40! Help! Als je veertig bent, word je oud. Veertig was zo’n leeftijd waarvan ik als kind dacht: dan ben je bijna oma. Dan word je grijs. Dan krijg je rimpels. Toegegeven… die krijg ik dus ook. Echt. Het aftakelingsproces is in gang gezet. Ik doe daar helemaal niks tegen. Gelukkig zijn er ook voordelen van 40 zijn.

 1. 40 worden is sowieso heel bijzonder, want 500 jaar geleden werd bijna niemand dat. Dan ging je al veel eerder dood aan enge ziektes.
 2. 40 zijn is eigenlijk net als 30 zijn, maar dan met meer levenswijsheid. Je hebt de afgelopen 10 jaar waarschijnlijk kinderen gekregen, een partner aan de haak geslagen, misschien zelfs ook alweer gescheiden, van baan gewisseld, carrière gemaakt, heeeel weinig geslapen (in het geval van kinderen) en gewoon al 10 jaar meer geleerd dan die dertiger die je was. Levenswijsheid is een groot goed en dat gaat met het ouder worden alleen maar door
 3. Pijntjes. Dat begint ook rond je 40ste, soms zelfs al iets eerder. Je heup, je knieën, je rug, je bekkenbodem, je nek. Je gaat alles voelen. Als je een keer een verkeerde beweging maakt, kun je daar weken last van houden. Als je ‘s morgens opstaat ben je de eerste 5 minuten stijf en doet alles zeer. Gelukkig trekt dat later wel weer bij.
 4. Bij mij begon het tijdens de zwangerschap, dat ik ‘s nachts moest plassen, maar tegenwoordig moet ik er bijna elke nacht minimaal 1 keer uit vanwege een volle blaas. Ik probeer soms te blijven liggen, maar dat werkt niet. Mijn hersenen kunnen dan nog maar aan één ding denken: dat ik dus moet plassen. Dan slaap ik helemaal niet meer. Dus ga ik er dagelijks uit. Soms zelfs meerdere keren per nacht.
 5. Je bent ineens overal de oudste. Op je werk komt er nieuwe aanwas van collega’s die 10 en soms zelfs 20 jaar jonger zijn dan jij. Ze gaan nog stappen, hebben vriendjes, gaan voor het eerst samenwonen of op zichzelf wonen. Zit jij daar tijdens de lunch met je vermoeide hoofd, omdat je er vannacht wéér 6 keer uit moest om te plassen en omdat er kinderen wakker werden, je jongste een driftbui van hier tot Tokio had, de middelste z’n brood niet luste en de oudste halverwege de weg naar school vertelde het huiswerk vergeten te zijn. Voor negen uur had jij er al een dag op zitten, rond lunchtijd ben je klaar om in te storten.
 6. Je bent de afgelopen jaren waarschijnlijk minimaal 5 kilo dikker geworden. Door zwangerschappen, veranderende stofwisseling, minder tijd om te sporten. Je baalt er van, maar er is weinig tijd en motivatie om er ècht iets mee te doen. Je bent wel eeuwig op dieet, zonder succes.
 7. Mede door een paar kilootjes extra, wat spataderen, couperose en rimpels besef je dat je niet alles zomaar meer kunt aantrekken. Te korte rokjes staan niet meer, een wijde hals zet je ook aan het denken… Je kiest sneller voor kleding die bij je leeftijd past. Van 40 ja.
 8. Soms wil je nog wel eens op stap, maar een kort nachtje met veel alcohol trek je eigenlijk niet meer. Kinderen staan immers om 6 uur weer naast je bed en tijd om je roes uit te slapen heb je niet. De dag trekt als een waas voorbij en eigenlijk vind je het zonde van je tijd. Dus het echte stappen van vroeger is wel voorbij. Ach, wat maakt het eigenlijk uit. Daar krijg je weer andere dingen voor terug.
 9. Er gaan mensen dood. Steeds meer. De tijd dat je elke maand bij een andere vriendin op kraamvisite zat is achter je. In plaats daarvan zit je soms net iets te vaak op een crematie of een begrafenis. Je doet er niets aan, de dood hoort bij het leven en je zult mensen verliezen. Het is ook confronterend: straks gaan jouw ouders en daarna ben je misschien zelf wel aan de beurt? Maar niet teveel aan denken en extra genieten!
 10. In de loop der jaren zijn er wat vrienden afgevallen of gedegradeerd naar de categorie kennissen. Simpelweg omdat er steeds minder tijd voor jezelf over is, en je automatisch een scheiding maakt tussen de mensen die heel dichtbij je staan en de mensen waarvan het ook prima is om ze 1 keer per jaar te zien. Met de èchte vrienden ga je meer de diepte in, het contact wordt kwalitatief beter. Met de kennissen blijft het meer oppervlakkig.
 11. Je betrapt jezelf er steeds vaker op dat je over vroeger praat. Met vriendinnen (weet je nog, die keer dat we….?) Je haalt herinneringen op, je vertelt je kinderen over “hoe het vroeger was”
 12. Financieel heb je de zaken meestal wel op de rit. Een eigen huis, een vaste baan, je jaarlijkse vakanties. De helft van je hypotheek is inmiddels afbetaald, je rentevaste periode loopt af en dat kan een flinke daling (meestal) in de maandlasten betekenen, omdat de rente nu laag staat.
 13. Je durft meer. Je hebt in de loop der jaren geleerd wat je wel en niet kunt, je hebt goed inzicht in je sterke en zwakke kanten en dat maakt dat je je ook durft te profileren met waar je goed in bent.
 14. Vrouwen van 40 zijn HOT. Ze zien er vaak nog goed uit, maar voelen zich vooral veel vrijer. Ze zijn hun onzekerheden kwijt, weten wat ze waard zijn, weten wat ze willen en gaan er gewoon op af. Mannen vinden vrouwen van 40 aantrekkelijk vanwege hun sterke karakter, hun zekere uitstraling en hun onafhankelijkheid.
 15. Programma’s over enge ziektes of verdrietige kinderen op tv kun je eigenlijk niet meer kijken. Daar word je veel te emotioneel van, omdat je beseft hoe kwetsbaar het leven is. Je betrekt het teveel op jezelf, het kan jou ook overkomen, dus zapp je snel weer verder naar een ander net.
 16. Oost west thuis best: waar je vroeger het liefst de hort op ging, op stap, op reis, de wereld ontdekken, weet je inmiddels dat je het nergens zo goed kunt hebben als in Nederland. In je eigen huis heb je alles bij de hand, is het schoon, zijn je kinderen het meest blij en vertrouwd en is er altijd WIFI. Je hoeft niet meer zo nodig alsmaar weg.

Wie van mijn lezers is ook 40 of bijna? Herkenbaar?

life-begins-at-40

Vorig artikelWat is jouw favoriete planner?
Volgend artikelOrigineel kraamcadeau? Een naampuzzel of naamlamp natuurlijk!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

4 REACTIES

 1. Hiep hiep hoera!! Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Ik heb nog 1,5 te gaan, maar herken al veel punten. En nummer 14 is helemaal waar 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in