Doe een Whatsapp speurtocht in het Stedelijk Museum

doorwerken met opdrachten stedelijkAls je de komende weekenden of misschien wel met Pasen of in de meivakantie een leuk en cultureel uitje wil doen met de kinderen, dan kan ik de Whatsapp speurtocht in het Stedelijk Museum in Amsterdam van harte aanraden. Wij hebben op zondag dit uitje met onze 4 kinderen gedaan en het was voor alle vier erg leuk. In deze blog ga ik er alles over vertellen, want ik heb veel foto’s gemaakt en heel veel te vertellen over dit leuke en interactieve bezoek aan het Stedelijk Museum.

Praktische informatie

Allereerst even wat praktische informatie. Het Stedelijk Museum vind je op het Museumplein, waar ook het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum zit. Deze musea combineren is niet aan te raden; wij waren in het Stedelijk een hele dag bezig en hebben nog niet alles gezien en gedaan. Kinderen kunnen in het Stedelijk Museum gratis naar binnen tot 18 jaar, dus dat is fijn, zeker als je een groot gezin hebt. Je betaalt dan alleen voor de ouders. Een kaartje is €20 en daarmee heb je de hele dag toegang. Je kunt eventueel tussendoor ergens gaan lunchen en later weer terugkomen. Met de code HIPENHOT krijg je trouwens 20% korting op je kaartje als je reserveert via deze link. Parkeren kan op het museumplein in de parkeergarage. Dat is trouwens niet goedkoop, je betaalt hier €1,60 per uur. Je kan natuurlijk ook met het openbaar vervoer komen, maar wij vonden de auto wel makkelijk. Bij het museum kun je je jas gratis inleveren, tassen mogen sowieso niet mee, camera’s wel. Je mag alleen niet flitsen. 

whatsapp speurtocht stedelijk museum

ster stedelijk

Doe een Whatsapp speurtocht in het Stedelijk Museum

De Whatsapp speurtocht vind je op de 1e verdieping. Je meldt je telefoonnummer aan bij een man die daar zit (dit bleek Cas Hieltjes te zijn, ik had geen idee wie dat is, maar een oplettende volger herkende hem als zanger van de band Go Back to the Zoo) en dan kun je starten. Via de app krijg je dan opdrachten binnen die je moet uitvoeren. Soms is dat een plaatje van een schilderij wat je moet vinden, soms is het een omschrijving van een schilderij, soms zijn het vragen over een schilderij. Wij hadden twee telefoons aangemeld, zodat we in 2 teams van 3 personen konden spelen. Maik, Yuren en Lenthe waren het ene team en Sterre, ik en Fee waren het andere team. We kregen ook verschillende opdrachten. Als je ergens niet uit komt, dan kun je om een hint vragen en die krijg je dan. 

posterwand stedelijk

stedelijk kids kleuropdracht

Wat voor soort opdrachten krijg je?

Ik ga natuurlijk niet alles vertellen, want dan is het niet leuk meer, maar we kregen verschillende opdrachten. Als eerste moesten wij een foto gestuurd en dat moesten we in de zalen zoeken. Wij dachten eerst dat het een schilderij was, maar het bleek een posterwand te zijn met demonstratie posters. Toen we dat gevonden hadden, moesten we er een foto van maken en terug appen. Vervolgens kregen we een aantal vragen die we moesten beantwoorden. Bijvoorbeeld wat voor soort posters het waren en wat de thema’s van de demonstraties waren. Verder kregen we ook informatie en tot slot mochten de kinderen met papier en kleurpotloden die ze hadden meegekregen zelf een poster voor een demonstratie tekenen. 

starten met de whatsapp speurtochtster fee stedelijk

 

 

 

 

 

 

kaartje stedelijk

whatsappje stedelijk

 

 

 

 

 

opdracht stedelijk

 

 

 

 

 

 

 

 

poster tekenopdracht stedelijk

Hoe maak je een wit papier interessant?

De andere groep kreeg een foto van een wit schilderij en moesten dat gaan zoeken. Toen ze het gevonden hadden werd er iets over uitgelegd en verteld welke stroming het was. De opdracht die ze vervolgens kregen was om van een leeg wit vel een interessant werkstuk te maken, zonder gebruik te maken van kleurpotloden. De kinderen moesten dus creatief zijn en gingen vouwen. Verder kregen we ook nog een opdracht om een plattegrond te zoeken van de kunstenaar Stanley Brauwn. Dat vonden wij het meest lastig, we zijn lang aan het zoeken geweest. Uiteindelijk hebben we het wel gevonden. Er waren natuurlijk nog veel meer opdrachten, maar ik ga niet alles verklappen. 

ster en fee stedelijk

Lenthe stedelijk

Lunch bij Ten Amsterdam

Na de Whatsapp speurtocht had iedereen honger. Gelukkig zit er bij het Stedelijk Museum een leuk restaurant: Ten Amsterdam. Reserveren is aan te raden, want het was enorm druk toen wij er waren. Het ziet er kunstig uit, met felle kleurtjes en echt zo’n museum-stijl. Wij zaten bijvoorbeeld vlakbij een wand van stof. Ze hebben een kaart met zowel lekkere dingen voor kinderen als ouders. Je kunt de menukaart hier vinden. Na de lunch zijn we terug het museum in gegaan. We zijn eerst via de trap naar boven gegaan en vervolgens met de hele lange roltrap naar beneden. Daar zijn ook nog mooie zalen, maar helaas hadden we daar onvoldoende tijd voor. Goede reden om nog eens terug te gaan. 

pancakes ten amsterdam

food ten

juut bij ten

ten restaurant stedelijk

Glijden in plastic flesjes

Wat we trouwens ook erg leuk vonden, was de zaal met afval. Hier was een glijbaan gemaakt die uit kwam op een ballenbad gevuld met plastic flesjes. Ook was er een grote magneetwand die vol hing met flesdoppen. Daar konden de kinderen allerlei figuren maken, dat vonden ze erg leuk. Ze konden er uren spelen. Ik miste als ouder wel een lekker bankje daar om even te zitten, want van de hele tijd staan kreeg ik pijn in mijn rug. Maar verder was dit ook een leuke zaal in het museum. 

ballenbad van plastic flessen stedelijk museum

magneetwand met flesdoppen stedelijk

Hoe vonden we het?

We vonden het eigenlijk allemaal heel erg leuk. Zowel de volwassenen als de kinderen. Fee is natuurlijk nog klein en heeft geen telefoon, maar dat losten we dus op door in teams te gaan. Zij hobbelde mee met Sterre en kon heel goed meezoeken. Ze genoot volop. Sterre is natuurlijk 15 en die vond naast de speurtocht ook de andere kunst heel interessant. Je kunt trouwens ook audiotours doen, waarbij je ook veel informatie over de kunst krijgt in de zalen. Naast de speurtocht is ook de rest van het museum interessant en interactief. We hebben echt een hele leuke dag gehad en komen zeker nog eens terug!

Sterre stedelijk

bootje stedelijk

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #377
Volgend artikelEen hip tv meubel is een must!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in