Zo leer je je kind een kamer opruimen

Zo leer je je kind een kamer opruimenIk weet niet hoe het met jullie kinderen is, maar mijn kinderen kunnen heel goed rotzooi maken, maar in opruimen zijn ze meestal niet zo goed. Soms kom ik na een middag spelen ‘s avonds boven om ze op bed te leggen, en dan schrik ik me rot van de troep op de slaapkamers. Nu heb ik een stappenplan bedacht om de kinderen zelf te leren opruimen en hun kamer schoon te laten maken. Voor jongere kinderen kun je niet alle stappen doen, maar pubers kunnen dit zeker. In deze blog: zo leer je je kind een kamer opruimen!

Tip: Schaf boeken en bakken aan om netjes op te ruimen!

Zo leer je je kind zijn kamer opruimen

Opruimen is ook best moeilijk. Ik heb als ik schoonmaak ook mijn eigen systeem en routine. Ooit bedacht ik die, om het opruimen voor mijzelf te structureren en op een logische manier vorm te geven. Voor kinderen werkt dat net zo. Zij hebben ook houvast aan een stappenplan. Daarom liet ik Nelleke Wouters weer een mooie printable voor mij ontwerpen. Een stappenplan om te leren opruimen. Hang ‘m op de deur en laat je kind de stappen afwerken om het opruimen van de kamer te structureren. Elk weekend oefenen helpt om er steeds meer handigheid te krijgen. Zo leer je je kind een kamer opruimen.

Zorg voor vaste plekken van spullen

Kinderen moeten voor ze met dit stappenplan kunnen werken, wel weten waar ze alles moeten opbergen. Bakken met stickers waarop staat wat er in zit, helpt dan. Zorg dat ze weten waar welk speelgoed hoort, waar de pennen moeten, de vieze kleren en de schone kleding. Leren opvouwen is ook heel handig, kunnen ze dat nog niet, leg dan uit waar ze de schone kleding moeten leggen om te laten opbouwen. Daarna kunnen ze terug in de kast.

zo leer je je kind zijn kamer opruimen kast grimms

Voor jonge kinderen

De jongste kinderen kunnen natuurlijk nog niet stofzuigen en stoffen. Zij kunnen echter al wel opruimen. Zorg dat je deze free printable op ooghoogte hangt, zodat je kind zelf kan zien wat het moet doen. Kinderen die nog niet kunnen lezen, kun je in het begin helpen. Na verloop van tijd zullen ze de plaatjes kunnen koppelen aan de activiteit en kunnen ze dit zelf. Ook deelstapjes zijn mogelijk bij dit stappenplan. Spreek bijvoorbeeld af dat ze stap 1 tot en met 3 op woensdag doen, stap 4-6 op donderdag, stap 7-9 op vrijdag en stap 10-12 op zaterdag. Dan hebben ze daarna een schone kamer.

free printable zo leer je je kind zelf een kamer opruimen en schoonmaken

Help je kind

Sommige kinderen kunnen dit direct zelfstandig. Vanaf een jaar of 11 zullen de meeste kinderen daar prima toe in staat zijn. Andere kinderen vinden dit van nature wat lastiger, maar hebben er wel baat bij om het samen met een volwassene te oefenen. Voordoen en nadoen werkt dan heel goed. Na een aantal keer zijn er heel wat stappen die je kind zelf kan uitvoeren. Zo leer je je kind een kamer opruimen èn dus ook schoonmaken! Even investeren, maar als ze het zelf kunnen, scheelt dat heel wat tijd. Lees hier hoe ik het speelgoed georganiseerd opruim.

DOWNLOAD HET STAPPENPLAN HIER

opruimen blog

Datum beoordeling
Vorig artikelKleurplaten Frozen 2
Volgend artikelKinderen achter een beeldscherm vandaan krijgen; zo lukt dat
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in