Een gezellige lange autorit mét kinderen? Het kan!

wintersport kinderen auto
Theresamgee | Pixabay

Het wintersportseizoen is weer in volle gang. En misschien ga jij ook wel met de kinderen naar de sneeuw. Je voorbereiden op een vakantie waarbij je een lange autorit voor de boeg hebt, is iets wat je zorgvuldig wilt doen. Hoe bereid je jezelf en je kinderen voor op zo’n lange autorit? Op vakantie gaan met kinderen is al een uitdaging op zich. Maar met diezelfde kinderen een lange autorit overleven. Jij bent vast niet de enige die hier een paar slapeloze nachten van heeft.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je het volgende op orde hebt. Het is belangrijk om in de auto een klein EHBO-setje te hebben waarmee je eventuele ongelukjes tijdens de reis te lijf kunt. En hoe zit het met je autoverzekering? Heb je de goedkoopste autoverzekering of betaal je veel meer geld dan nodig is? Gebruik dat liever voor een extraatje onderweg! En wat bij pech onderweg? Heb je dan recht op hulp of een vervangende auto? En zijn de kaarten van je navigatiesysteem up-to-date en gedownload? Wat kan je jezelf veel stress besparen als je deze voorzorgsmaatregelen genomen hebt.

Leuke spelletjes maken de rit tot een gezellige belevenis

En hoe maak je de reis nu nog gezellig en uitdagend voor je kinderen? Het kost je even tijd qua voorbereiding, maar dan heb je ook wat:

 • Leuke luisterboeken in overvloed
  Ga naar de bieb en haal daar leuke luisterboeken die aansluiten bij de leeftijd en interesse van je kind. Is jouw kind snel geboeid door een verhaal? Kies dan voor een luisterboek met meerdere delen. Zo is Pluk van de Petteflet van Annie M.G.Schmidt nog steeds een genot om naar te luisteren. En je bent zo weer twee uur verder!
 • Een spetterende bingo
  Maak voor elk kind individueel een bingokaart van een A-4. Ga op zoek naar logo’s van auto’s en andere leuke plaatjes van dingen die je kind onderweg zou kunnen zien. Denk aan typisch Nederlandse dingen, maar vergeet ook niet dat specifieke verkeersbord dat je in jouw vakantieland zult zien. Koop een klembord voor je kind en klem het A-4tje daar in. Het wordt een uitdaging voor je kind alle voorwerpen weg te kunnen strepen. En jij bent voor ieder kind een meekijkend oog. Als de kaart vol is heb je een verrassing voor ze in petto. Dit maakt de reis uitdagend en boeiend.
 • Neem mee die iPad
  En dan is het eindelijk filmpjestijd en hoef jij ook even niets meer. Koop van tevoren zo’n handige houder voor de iPad die je aan de hoofdsteun van de bestuurder bevestigt. Daarmee verklein je de kans op misselijke kindjes en bovendien blijft de iPad vrij van drinken en koekkruimels.
 • Zoek de perfecte parkeerplaats
  Als je gaat pauzeren, doe het dan goed. Kinderen hebben echt tijd nodig om bij te komen en hun energie kwijt te raken. Thuis kun je je al laten inspireren door ideeënvan andere ouders voor zo’n perfecte parkeerplaats.

Succes met je voorbereidingen en een fijne vakantie!

Vorig artikelEnkellaarzen, waar draag je die bij?
Volgend artikelMaria Lichtmis, hoe kun je dat vieren met kinderen?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in