Zo krijg je de kinderen weer rustig na de feestdagen

relaxklets gezinnigOh ja hoor, ook hier zijn ze gisteren en vandaag weer helemaal hyper van de festiviteiten. Vrienden over de vloer, sterretjes afsteken, gourmetten, filmpje kijken. En met nieuwjaarsdag de nieuwjaarswensen uitdelen en oliebollen eten. Maar vanaf morgen gaan we weer in het gareel! Rust in de tent. Maar, hoe krijg je de rust weer? Zo krijg je de kinderen weer rustig na de feestdagen.

Zo krijg je de kinderen weer rustig na de feestdagen

Het is ook niet zo gek dat kinderen na de feestdagen onrustig zijn. Kerst, oudjaar en alles daartussen zijn gekke dagen. We zijn zelf ook vaak het besef van tijd kwijt. We eten veel en (vaak) minder gezond, er komen regelmatig hapjes op tafel, er is veel visite of je gaat op visite en dat terwijl kinderen eigenlijk het beste varen op rust, reinheid en regelmaat. Dan heb ik het nog niet eens over die bulk aan cadeaus die in de decembermaand op ze af komt. Zoveel, ze weten vaak van gekkigheid niet meer wat ze moeten kiezen om mee te spelen. Inmiddels ben ik ruim 10 jaar moeder en heb ik wat tips voor je om je kinderen weer rustig te krijgen na de feestdagen.

Breng de woonkamer in originele toestand

In december versieren we vaak de woonkamer. Er komt een kerstboom en kerstversiering in huis en alleen daarvan stuiteren kinderen al rond. Mijn eerste tip is dus: ruim, voor zover je dat nog niet gedaan had, de kerstspullen op. Samen, zodat ze zien dat de feestdagen nu echt voorbij zijn. Eventueel laat je de kinderen helpen, ze vinden het vaak leuk, het gaat voor jou sneller en ze hebben een activiteit, waardoor ze zich niet vervelen.

Verwerk restjes en maak een gezonde boodschappenlijst

Na de feestdagen ligt je koelkast misschien nog vol met allerlei restjes van Franse kaasjes, kliekjes eten dat over is en misschien heb je zelfs nog wel oliebollen over. Bedenk een recept waarin je alles meteen kunt opmaken, maak van de overgebleven oliebollen lekkere crackers of een broodpudding om als dessert te serveren vanavond en maak een boodschappenlijst voor de hele week met gewone en gezonde maaltijden. Ook kinderen functioneren beter op gezonde en normale voeding!

Op tijd naar bed

De afgelopen dagen zijn de kinderen waarschijnlijk vaak laat naar bed gegaan. Zeker jonge kinderen worden dan ‘s morgens toch vroeg wakker, dus komen ze gewoon slaap tekort. Ze zijn eigenlijk chronisch oververmoeid van alle drukte, prikkels en het korte slapen. Wat ze dus nodig hebben is slaap! Terug in het normale ritme van half 8 op bed en niet te laat eruit. Zo kunnen ze lekker bijslapen en zijn ze weer uitgerust genoeg om overdag gezellig te zijn.

Maak een wintertafel

Nu de kerstspullen opgeruimd zijn, is het misschien wel leuk om een seizoenstafel te maken. Dat kan in een vitrinekastje of gewoon bovenop een kastje of de vensterbank. Kinderen vinden een mooie wintertafel vaak heel rustgevend, zowel om te maken als om naar te kijken of zelfs mee te spelen. Voor inspiratie kijk je bijvoorbeeld op Pinterest.

wintertafel

Relaxklets

Koop het boekje Relaxklets van Gezinning en doe iedere dag een oefening. Of meer, indien nodig. Kinderen vinden dit heel leuk en het is tegelijk enorm rustgevend.

Kinderyoga

Nog zoiets rustgevende voor kinderen is yoga of massage. Schaf de kinderyogakaarten, ademspeelkaarten of de kindermassagekaarten aan van Heleen Purperhart en doe deze met de kinderen. Hier al jaren een doorslaand succes en ze liggen al klaar. Steeds als ze druk dreigen te worden, ga ik een oefening met ze doen om de rust er in te brengen. Succes verzekerd!

kinderyogakaartenademspelkaarten

 

 

 

 

 

 

Leg iets klaar op tafel om te doen voor de kinderen

Kinderen vinden het, zeker na al die drukke dagen, vaak lastig om zelf iets te verzinnen om te doen. Het gevolg is verveling, en zeker met meerdere kinderen in huis wordt dat al snel geklier onder elkaar. Daarom leg ik meestal een activiteit klaar. Pak een spelletje of zet wat tekenspullen met bijvoorbeeld een winterkleurplaat voor ze klaar. De afgelopen weken hebben ze veel aandacht gehad van familie en vrienden, nu moeten ze plots zichzelf weer vermaken. Best een uitdaging! Jij kunt ze daar mee helpen. En je zult zien, als je even een kwartiertje van je tijd investeert, kunnen ze daarna zelf weer een poosje zelfstandig verder.

Spelen met nieuw speelgoed

Pak wat (nieuw) speelgoed om mee te spelen. Ze hebben de afgelopen weken waarschijnlijk ontzettend veel speelgoed gekregen en overzien het niet meer. Als ouder kun jij dit voor ze structureren door alles op te bergen en gefaseerd voor ze neer te zetten. Als je meerdere kinderen hebt, kun je er voor kiezen om met masking tape vlakken op de vloer te tapen, ieder speelt in zijn eigen vak. Of op zijn eigen kleedje, als je geen tape in huis hebt. Zet er desnoods een kookwekker bij aan, zodat ze precies weten hoe lang ze moeten spelen. Dit geeft de kinderen houvast. Daarna samen opruimen en eventueel nieuw speelgoed neerzetten.

Heb jij ook nog tips om de rust er thuis in te brengen? Laat dit via een reactie weten of op onze facebookpagina achter, dan kunnen we ze verwerken!

gorilla yogakaartengorilla yogakaarten heleen purperhart

Vorig artikelHappy New Year 2015!
Volgend artikel5 gezinsplanners die je ècht nodig hebt in het nieuwe jaar
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in