Maria Lichtmis, hoe kun je dat vieren met kinderen?

pannenkoeken maria lichtmisIeder jaar op 2 februari is het Maria Lichtmis. Een groot deel van de Nederlandse bevolking viert het niet, kent het misschien niet eens. Toch is het een leuk feest voor kinderen. Wie een kind op de Vrije School heeft zitten, zal het feest wel kennen. Er wordt namelijk op de Waldorf Scholen aandacht aan besteed. Tot mijn kinderen naar de Vrije School gingen kende ik het dus ook niet, maar inmiddels dus wel en doen we er thuis ook wat aan. Maria Lichtmis, hoe kun je dat vieren met kinderen? Ik vertel het in deze blog.

Wat is Maria Lichtmis?

Maria Lichtmis is een van oorsprong Christelijk feest. Het is de herdenking van de “Opdracht of Presentatie van de Heer in de Tempel”, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje, wordt opgedragen aan God. Maria Lichtmis valt exact 40 dagen na Kerstmis.

Welke gebruiken passen bij Maria Lichtmis?

De naam lichtmis komt van het gebruik dat we op deze dag de laatste kaarsen die over zijn van de kerst en de winter opbranden. Alle restjes worden opgemaakt en soms smelten we stompjes kaars die we in walnootdoppen gieten met een lontje, om nieuwe kaarsjes van te maken. Je maakt dus letterlijk alle kaarsen op, want het voorjaar staat voor de deur, de kaarsen zijn niet meer nodig. Het is traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Er is een mooi gezegde dat dit onderschrijft: er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.

lenthe pannenkoek

Maria Lichtmis, hoe kun je dat vieren met kinderen?

Als je thuis iets wil doen aan Maria Lichtmis, ligt het natuurlijk voor de hand dat je die avond pannenkoeken bakt. Daarnaast is het leuk om zelf kaarsen te maken, te versieren met versierwas en op te branden of zelf kaarsjes te maken in walnootdoppen van stompjes kaars die je in de winter bewaarde. Die kun je in een waterbadje als drijfkaarsje gebruiken. In de klassen leggen ze vaak gekleurde doeken neer in een spiraal, van buiten naar binnen, en daar zetten ze kaarsjes op. Dat is een mooi gezicht, al moet je natuurlijk wel heel goed opletten dat er niets in de brand kan vliegen. Houd altijd een emmer water bij de hand. Thuis kun je ook zaadjes en bolletjes planten,

Op zoek naar voorjaarsbloemen

Je kunt ook met de kinderen op speurtocht gaan naar voorjaarsbloemen. Sneeuwklokjes zul je al wel kunnen vinden, blauwe druifjes misschien ook wel. Eventueel haal je ze bij het tuincentrum. Meteen een uitgelezen kans om met jonge kinderen de voorjaarsbloemen te benoemen: wat is een narcis, een hyacint, een tulp, een sneeuwklokje, enz. Een mooi lente kleurplaat is ook passend om nu neer te leggen voor de kinderen om te kleuren.

De seizoenstafel met Maria Lichtmis

Passend bij de seizoenstafel is het om Moeder Aarde neer te zetten en de wortelkindertjes. Het boek daarvan is ook heel passend. Langzaam worden de wortelkindertjes wakker en zij begeven zich op aarde, waar de bloemen zich ontvouwen, de voorjaarszon zachtjes schijnt en de dieren tevoorschijn komen.

Leuke ideeën rondom Maria Lichtmis

Heb jij nog leuke ideeën rondom Maria Lichtmis? Dan hoor ik ze graag om toe te voegen aan deze blog.

maria lichtmis

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Maria Lichtmis
Aantal sterren
51star1star1star1star1star

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here