Een lesje “ Tour de France” voor vrouwen

Tour de France 2014Afgelopen weekend is de Tour de France van start gegaan. Wat moet je minimaal weten om de Tour de France een beetje te kunnen volgen op tv en mee te kunnen praten met “de mannen”?

Deze woorden moet je kennen

Eerst maar eens de terminologie. Er bestaat zelfs een Van Dale Wielersportwoordenboek, maar zover hoef je niet te gaan om een beetje mee te kunnen praten. Als je deze woorden kent, kom je al een heel eind:

 • Etappe: een rit in de Tour. Over het geheel van de etappes wordt in een algemeen klassement opgemaakt.
 • Kopwerk: als een knecht vooraan in een groep gaat rijden om het tempo te bepalen en anderen uit de wind te houden.
 • Peloton: grote groep renners die in een tour bij elkaar rijden
 • Demarreren: (ineens) snel wegsprinten uit een groep
 • Knecht: probeert zijn kopman uit de wind te houden en/of haalt drinken en eten voor zijn ploegmaats tijdens de koers
 • Meesterknecht: voornaamste knecht van een kopman. Ook wel adjudant of wegkapitein genoemd. Ze komen later in actie dan de andere knechten en moeten hun kopman zo lang mogelijk bijstaan.
 • Een gat laten vallen: een of meer renners laten wegrijden, al dan niet opzettelijk
 • Linkeballen: tactisch manoeuvreren aan het eind van een koers, bijvoorbeeld door weinig kopwerk te doen.
 • In iemands wiel springen: achter een tegenstander aan gaan.

Dit zijn de truien

Dan de kleuren van de truien. Want: in elke etappe zijn punten te verdienen. De renner die de meeste punten heeft verdiend in een bepaald klassement mag tijdens deze etappen een trui dragen in een bepaalde kleur.

 • Gele trui: Leiderstrui Tour de France
 • Bolletjestrui: Leider in het bergklassement
 • Groene trui: De sprinterstrui. Op het eind van een etappe zijn punten te verdienen, vooral op de vlakke wegen en in de tussensprints, die van te voren zijn bepaald.
 • Witte trui: de jongerentrui. De beste renner in het jongerenklassement, jonger dan 25 jaar.

Kijktips
Vijf dingen die je moet weten als je gaat kijken:

 1. Mond houden
  Oud-wielrenner Gert Jacobs heeft een gouden tip voor vrouwen die naar de tour kijken: “Ze moeten hun mond dicht houden en niet zeuren dat het zo lang duurt.”
 2. Filmpje kijken
  Een snelle manier om in de toursfeer te komen én alle inhaalmanoeuvres te snappen: een speelfilm over wielrennen kijken. De meest bekende films:  Breaking Away (1979), American Flyers (1985) , Le Vélo De Ghislain Lambert (2000),Nieuwe Helden (2013)
 3. Ken je uitdrukkingen
  Als je een fietser op zijn laatste krachten een berg op ziet zwalken, zeg dan heel nonchalant dat hij aan het ‘harken’ of ‘zwemmen’ is. En als Mollema of Ten Dam in een hoog constant tempo rijden, roep dan: ‘Ze leggen de ketting strak!’ Kijk hier voor meer uitdrukkingen en termen.
 4. Weet welke benen je in de gaten moet houden
  Chris Froome en Alberto Contador zijn de absolute topfavorieten voor de eindoverwinning van de Tour de France 2014, helaas ligt Froome er inmiddels al uit na 2 valpartijen. Maar er zijn meer gegadigden. Als je al een paar favorieten kent, is het commentaar tijdens de tour makkelijker te snappen. Voor meer informatie kun je hier verder lezen.
 5. Ken de Hollandse jongens
  Ten slotte moet je natuurlijk weten welke Nederlandse wielerhelden op het asfalt aan het ploeteren zijn. Hou deze Hollandse benen in de gaten:
 1. Bauke Mollema
 2. Laurens ten Dam
 3. Tom Dumoulin
 4. Nikki Terpstra
 5. Tom-Jelte Slagter

De Nederlander Lars Boom won de 5e etappe, de eerste Nederlander in 9 jaar die een etappe wint!

Wielrennen

Geschreven door Josien Kuik

Vorig artikelDe favorieten van… Marleen Brekelmans van Bijzonder Plekje
Volgend artikelBeeldschermloze speltips voor op de camping
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in