Beeldschermloze speltips voor op de camping

galgje houtIn deze blog gaven we al een overzicht met tips om kinderen bezig te houden op de achterbank. Maar ook als je eenmaal op de camping of in je vakantiehuis bent, is het leuk om nu en dan een spelletje te spelen. Laat alle beeldschermen lekker thuis en ga weer ouderwets als gezin rond de tafel! Nu is het natuurlijk niet handig om een enorme spellendoos mee te zeulen. Daarom hier wat tips voor leuke spelletjes op vakantie, die niet teveel plek innemen.

1. Spelletjes met pen en papier. Hier heb je niet veel voor nodig, behalve pen, papier en spelregels. Erg leuk is “boter kaas en eieren, mastermind met woorden (tip: doe het met 4 letter woorden als je met jonge kinderen speelt), landverovertje of Galgje. Voor galgje vond ik trouwens ook een prachtig houten alternatief op de website van Wereldmama. Ook leuk voor oudere kinderen op de achterbank.

2. Reisspelletjes. Deze kleine versies van bordspellen nemen stukken minder plek in en zijn leuk om te spelen op vakantie. Koop er bijvoorbeeld 4, dan heb je genoeg variatie voor de hele vakantie. Stop ze gewoon tussen je kleren, zo merk je bijna niet dat je ze bij hebt.

3. Kaartspelletjes. Speelkaarten nemen sowieso al weinig plek in. Met echte speelkaarten kun je diverse spelletjes doen, zoals pesten, hartenjagen en voor de wat meer geoefende volwassen kaartspeler is klaverjassen uiteraard ook een aanrader. Het is misschien leuk om een versie te laten maken met eigen foto. Voor kinderen is UNO heel leuk, Halli Galli en voor kinderen vanaf 10 jaar (en volwassenen) is Koehandel hilarisch! Ook het kaartspel van Kolonisten van Catan is een aanrader.

schommel

4. Actieve spellen. In een tijd waar kinderen juist veel te veel zitten, zijn actieve buitenspellen ook heel geschikt. Vooral, als je weet, dat kinderen van nature eigenlijk heel beweeglijk zijn. Natuurlijk neemt iedereen badminton mee. Maar er zijn nog veel meer leuke dingen voor buiten! Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar als je op een camping staat met stevige bomen, dan kun je deze schommel meenemen. Je hangt ‘m zo op en de kinderen hebben er een hoop plezier van. Ook een springtouw doet het altijd goed. Een alternatief voor het aloude Jeux de Boule is dit golfspel. De hinkelbaan van Djeco is vooral leuk als je naar een camping gaat waar je straatjes hebt tussen de plekken door. Kinderen kunnen met de sjablonen hun eigen, creatieve hinkelbaan ontwerpen en met andere kinderen hinkelen. (vergeet de stoepkrijt niet mee te nemen!)

springtouw

5. Bellenblaas. Simpel: een bellenblaas koop je voor nog geen euro bij diverse speelgoedwinkels of de HEMA. Het is altijd een succes bij kinderen en neemt bovendien weinig plek in. Laat ze ook eens wat bellen blazen bij een stop met de auto. Hebben ze even iets te doen!

6. Een bal. Deze neemt wel wat plek in, dus kun je wellicht het beste gewoon op je vakantieadres kopen. Maar met een bal kunnen kinderen zoveel spellen bedenken. Denk aan het ouderwetse: waterflessen omrollen, of bijvoorbeeld gewoon overgooien, voetballen enz. Tennisballen zijn ook leuk om mee te jongleren of over te gooien.

jojo

7. Jojo: last but not least: ook een jojo doet het altijd goed. Deze met lampjes en geluid zal zeker aanspreken, al is het wel de vraag hoe je mede campinggast er over denkt 🙂

koehandel

Vorig artikelEen lesje “ Tour de France” voor vrouwen
Volgend artikelOp vakantie zonder beeldscherm
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in