Een schonere lucht met luchtzuiverende kamerplanten

handed by plantenstandaardsWellicht heb je je weleens afgevraagd waarom een huis met planten zo prettig aanvoelt? Het gaat er dan niet eens om dat het er heel veel zijn; zelfs een paar planten doen al heel veel. Dan hebben we het niet alleen over de gezellig sfeer, maar kamerplanten hebben ook grote invloed op onze gezondheid. En het binnenklimaat verbetert nog meer door het plaatsen van luchtzuiverende kamerplanten.

Voor een goed binnenklimaat

Als je kiest voor luchtzuiverende kamerplanten wil je natuurlijk weten welke kamerplant het optimale resultaat oplevert. Er zijn een aantal geschikte luchtzuiverende kamerplanten waar je mee zou kunnen starten. Zo is de Areca palm of goudpalm zeer effectief in het goed zuiveren van een binnenklimaat en staat daarom ook bekend als een aantrekkelijke zuurstofproducent. Verder is deze plant ook makkelijk te verzorgen. Dan heb je ook nog de Rhapis excelsa uit Zuid-China. Deze plant zorgt al heel snel voor een zeer goede luchtvochtigheid, die ook heel prettig aanvoelt. Verder is ook de Ficus robusta of rubberplant heel geschikt in het zuiveren van lucht en bij uitstek geschikt voor plekken waar maar weinig licht van buiten komt. Een andere mogelijkheid voor een luchtzuiverende plant is de vaak geprezen Aloë vera. En als je in korte tijd veel verontreinigende stoffen uit de lucht wilt halen, kun je ook beginnen met het plaatsen van diverse varens.

De luchtzuiverende kamerplanten zorgen er dus voor dat alle schadelijke stoffen uit de lucht gehaald worden. Die stoffen breken ze af in de wortels. Dit type kamerplant zorgt voor een goede luchtvochtigheid door het uitstoten van waterdamp uit te stoten en door de omzetting van CO2 in zuurstof.

goossens luchtzuiverende planten

Hoe werkt de luchtzuiverende kamerplant?

Er is al jarenlang onderzoek naar luchtzuiverende kamerplanten o.a. door organisaties als NASA. De belangrijkste conclusie uit die onderzoeken is dat luchtzuiverende kamerplanten niet alleen zuurstof produceren en verbeteren maar ook zorgen voor een goede luchtvochtigheid. Allemaal eigenschappen die we goed kunnen gebruiken. Huizen zijn vaak heel goed geïsoleerd waardoor er vaak te weinig frisse lucht binnen komt. Hierdoor krijgen we sneller last van droge lucht en een tekort aan zuurstof. Verder gebruiken we ook steeds meer ingewikkelde schoonmaakmiddelen en andere wegwerpproducten, die schadelijke stoffen zoals fijnstofverbindingen bevatten. Deze stoffen zijn met het blote oog niet te zien en worden tijdens het inademen dan ook niet tegengehouden door de neusharen. Luchtzuiverende kamerplanten nemen die schadelijk stoffen op. Verder kunnen deze kamerplanten vieze luchtjes binnen 45 minuten afbreken. Dat is nog eens een prettige bijkomstigheid.

Luchtzuiverende kamerplanten voor in de slaapkamer


Wist je trouwens dat luchtzuiverende kamerplanten ook heel goed zijn voor in de slaapkamer? Los van bovengenoemde eigenschappen dragen ze bij aan een betere nachtrust. De kamerplanten hebben een kalmerend effect waardoor je hartslag omlaag gaat en je minder stress zult ervaren. Dat voelt prettig en ontspannen.

Hoeveel luchtzuiverende kamerplanten heb je nodig per m2?

De hoeveelheid planten hangt af van een aantal verschillende factoren. Het aantal personen, de hoeveelheid ventilatie en de mate van schadelijk stoffen zijn belangrijk voor de hoeveelheid, maar gemiddeld zijn dat zo’n 2 tot 3 planten per 30 m2.

planten huis

Vorig artikelEen professionele fotoshoot, hoe leuk is dat?
Volgend artikelWashok inspiratie, maak je ideale wasruimte
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in