Washok inspiratie, maak je ideale wasruimte

washok inspiratie 2021Sinds wij in dit huis wonen, inmiddels 4 jaar, was het washok nog een saai grijs en lelijk hok. De was doen is sowieso niet mijn hobby. Toch helpt het wel als je washok een beetje gezellig is om binnen te komen. Dan vouw je toch met wat meer plezier de was op, bijvoorbeeld. Daarom hebben wij begin dit jaar het washok een make-over gegeven en die is heel goed gelukt! Ik doe de was echt met meer plezier. In deze blog vertel ik wat we hebben gedaan en hoe we dit hebben aangepakt. Ook geef ik tips waar je op moet letten bij de inrichting. Washok inspiratie dus!

Lees ook: Make-over van onze trapkast

Washok inspiratie

Ons washok is niet zo groot, maar wel groot genoeg om er wasmanden neer te zetten, een wasmachine en een droger naast elkaar te zetten en om er ook op te vouwen en te strijken. Wij hebben een bovenlader wasmachine, een erfenis van mijn oma. In de week dat zij overleed, ging mijn wasmachine stuk. Ik ben ‘m gaan ophalen en we hebben er inmiddels al bijna 5 jaar plezier van. Hierdoor kan de droger dus niet op de wasmachine staan, iets wat ik voorheen wel had. 

washok met wasmanden brabantia

Wasmanden DIY

Ik gebruik al een poosje naar tevredenheid de wasmanden van Brabantia. Ze zijn lekker groot, hebben een neutrale kleur en zijn opvouwbaar. Maik heeft speciaal op maat een kastje getimmerd, waar deze wasmanden in passen. De kinderen gooien hier dagelijks hun was in, zodat dit niet overal door het huis ligt te slingeren. Ok, de puber doet dit misschien iets minder consequent, maar dat mag de pret niet drukken 🙂 Ik heb een systeem met 3 wasmanden: 1 voor lichte was op 60 graden, 1 voor gekleurde was op 40 graden en 1 voor donkere was op 40 graden. De kinderen sorteren dit zelf en stoppen het in de juiste wasmand. Fee van 6 jaar help ik daar nog bij. Eens per week was ik een hele dag. Ik draai dan 3 wassen, zodat de wasmanden weer leeg zijn. Veel gaat in de droger, maar mooie kleding hang ik op aan het wasrek of aan de gouden hangertje in het washok. Dat werkt heel goed. 

wasmanden en wasmachine

De make-over van het washok

Voor we begonnen aan het pimpen van ons washok, heb ik goed nagedacht over wat ik nodig had. Ik heb niet graag mijn hele huis vol kleding hangen, dus wilde ik genoeg ruimte om kleding die niet in de droger kan uit te kunnen hangen. Daarom kocht ik bij de Ikea gouden wandplankjes waar ik hangertjes aan kon hangen. De gouden wolk hangertjes bestelde ik via internet. Ook hing ik 2 gouden knoppen Dots van Muuto op, waar ik iets aan kan hangen. Daar ben ik nog steeds heel blij mee, want ik gebruik ze veel. Bij de Kwantum kocht ik een wit blik met wasmiddel tekentjes erop, daarin bewaar ik wasmiddel. De poster met gouden lijst met alle wastekentjes is heel handig als je niet weet wat alles betekent. Ook die bestelde ik via internet. Het behang, wit met gouden grafische strepen, bestelde ik bij Behangkoopjes. We hebben daarnaast nog een wit met gouden lamp bij Ikea gekocht. 

Tip: er zijn hier allerlei leuke accessoires te krijgen voor een washok

wasmiddelen in mooie busposter laundry room

 

 

 

 

 

 

wasmand kastje op maathangertjes goud wolk

 

Wassen, drogen, strijken, vouwen, repeat

Ik was dus 1 a 2 keer per week, en alleen wat in de wasmand ligt. Dat weten de kinderen, ze zijn er zelf verantwoordelijk voor dat hun kleding er op tijd in ligt. Bedden laat ik ze tussendoor afhalen, die hoeven niet in een wasmand. Ik heb 1 extra opvouwbare wasmand waar ik de schone was in doe. Die vouw ik vervolgens op, meestal in het washok, soms in de slaapkamer op bed. Het liefst vouw ik de was meteen op, zodat ik niet zoveel hoef te strijken en het ook niet eeuwen in de mand ligt. Toch geef ik toe dat dit wel eens voorkomt. De kinderen weten dat inmiddels: de wasmand op de droger is die met schone was. Als je iets zoekt dat niet in je kast ligt, moet je daar kijken. 

washok inspiratie van bovenaf

Blij mee!

Uiteindelijk ben ik heel tevreden met het washok. Het is praktisch, leuk ingericht en ruim genoeg om de was op te hangen, op de te vouwen en te strijken. De wasmanden in het kastje zijn ideaal, de vuile was is heel overzichtelijk, ook voor de kinderen. Het is mijn wens om de schone was zo snel mogelijk na het wassen te strijken en op te vouwen, en dat lukt door de praktische ruimte vaak ook nog. Enige jammer is dat we er geen daglicht hebben. Maar je kunt niet alles hebben he 🙂

washok bus kwantum

 

Vorig artikelEen schonere lucht met luchtzuiverende kamerplanten
Volgend artikelDe zomerkleuren van 2021 voor je tuin
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in