Eendendons dekbed; dit zijn de voordelen

eendendons dekbedEen eendendons dekbed heeft veel voordelen ten opzichte van een synthetisch dekbed. Ik slaap al jaren onder een synthetisch dekbed, omdat ik altijd dacht dat dit beter was vanwege mijn allergie voor huisstofmijt. Recent kwam ik er dus achter, dat dat niet klopt. Hoe dat precies zit, ga ik hieronder uitleggen. Een eendendons dekbed; dit zijn de voordelen!

Lees ook: vier seizoenen dekbed; welke kun je het beste kopen?

Eendendonzen dekbed; dit zijn de voordelen

Nu moet ik eerst even vertellen dat ganzendons nog iets beter schijnt te zijn, maar daar hangt ook een ander prijskaartje aan. Doordat eendendons minder schaars is, betaal je hier minder voor. Daardoor kiezen veel mensen voor eendendons ten opzichte van ganzendons. Het verschil in kwaliteit is minimaal, maar het verschil in prijs is een stuk groter.

Hoe zit dat nou met die allergie en eendendons?

Waar synthetisch niet natuurlijk is, is eendendons dat natuurlijk wel. Dons is een natuurlijke vulling. Het is een materiaal dat zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Immers, eenden zijn in de winter gewoon buiten en ook nog eens in het water, dus ze hebben dat ook nodig. Het dons neemt weinig vocht op en daardoor is het dus ook geen goede leefomgeving voor de huisstofmijt. Bij een synthetisch dekbed blijft het zweet er in hangen en dus kan de huisstofmijt zich daar gruwelijk hard vermenigvuldigen.

De warmte van een eendendonzen dekbed

Doordat een eendendons dekbed geen vocht opneemt, zal het ook nooit broeierig warm worden. Je hebt namelijk altijd een droog slaapklimaat. Er is een groot vermogen om de warmte vast te houden bij de donsveren en vlokken en daardoor is het altijd lekker warm onder een eendendonzen dekbed.

Lekker licht!

In vergelijking met een wollen dekbed is een donzen dekbed vederlicht, het kan wel een kilo schelen. Dat komt, omdat er veel lucht tussen het dons blijft zitten dat opgewarmd wordt door lichaamswarmte. Het is dus warm, maar ook licht. Heerlijk voor wie niet van zware dekbedden houdt. Het teveel aan warmte wordt afgegeven, daardoor is het altijd behaaglijk onder een donzen dekbed. Het valt ook heerlijk om je lijf heen, een goede reden waarom mensen vaak voor dons kiezen.

Je hebt weinig onderhoud aan een eendendons dekbed

Doordat eendendons dus niet veel vocht opneemt, blijft je dekbed ook frisser. Een synthetisch dekbed moet je regelmatig wassen. Het zweet trekt er in en de huisstofmijt vermeerdert zich. Bij een eendendons dekbed is dit niet nodig. Wat wel belangrijk is: het dekbed opschudden. Anders gaan de veertjes in elkaar zitten. En af en toe even luchten door uit het raam te hangen. Ideaal toch? Wassen kun je trouwens niet zelf, dat moet bij de wasserij gebeuren. Anders gaat de kwaliteit achteruit.

Hoe lang gaat een eendendons dekbed mee?

Als je je dekbed regelmatig opschudt, zo eens per week, en ‘m eenmalig reinigt na 5 jaar, kun je zeker 10 jaar met een eendendons dekbed doen. Een tweepersoons winterdekbed kost €220. Dat is ongeveer €1,80 per maand. Geen geld toch?

eendendons dekbed dit zijn de voordelen

Vorig artikelSpelletjes voor op reis
Volgend artikelDe leukste bossen van Nederland met kinderen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in