De leukste bossen van Nederland met kinderen

De leukste bossen van Nederland met kinderen in het bos op de boomDe leukste bossen van Nederland met kinderen, daar wilde ik nou wel eens een blog over schrijven. Maar hoe kom je aan alle informatie? Via mijn lezers en volgers natuurlijk! Ik deed een oproep op Facebook en de reacties waren overweldigend. Superleuk dat iedereen zo meedenkt. In deze blog vind je dus de leukste bossen van Nederland met kinderen, gesorteerd per provincie. Zo kun je dus snel kijken waar je moet zijn als je bijvoorbeeld in eigen land op vakantie gaat. Of misschien ontdek je in je eigen provincie nog wel een tof bos?

Lees ook: Blotevoetenpaden, de allerleukste!
Lees ook: De leukste pluk- en theetuinen van Nederland

De leukste bossen van Nederland met kinderen

Bossen hebben altijd een aantrekkingskracht op kinderen. Wat is er nu heerlijker dan verstoppertje spelen tussen de bomen, ravotten in het bladerdek of hutten bouwen met losse takken? In het bos kunnen ze lekker vies worden, bewegen en ontdekken. Niet voor niets zijn er zoveel uitjes in het bos van Natuurmonumenten bijvoorbeeld. Heerlijk om aan mee te doen met de kinderen, ze leren er zoveel van. En ze zijn lekker buiten, beter dan binnen op een schermpje, toch? Naar het bos kun je altijd, of het nou zomer, herfst, winter of lente is. Hier komt een overzicht per provincie met de leukste bossen van Nederland met kinderen.

De leukste bossen van Nederland met kinderen outdoor avontuur met kinderen

Friesland

 • Rijsterbos
 • Koepelbos Oldeberkoop ligt aan de doorgaande weg bij Oldeberkoop. Je kan er prachtig kilometers wandelen. Het is een heel mooi bos, met bruggetjes, vijvers, een prachtig hertenkamp. Leuk voor jong en oud!

Koepelbos Friesland

 • Bossen van Appelscha
 • Bakkeveen heeft rondom het dorp bos met duinen en wandelpaden. Ook verhard, zodat mensen met een rolstoel hier heen kunnen.
 • Beetsterzwaag
 • Oranjewoud is ook een mooi bos. Het ligt ten oosten van Heereveen en ze noemen het een Koninklijk Groen bos. Er is een slangenpad en een kruidentuin.

Groningen

 • Het Harense bos is geplant op een zogeheten haar: een zandige verhoging ontstaan door de wind. Eigendom van Het Groninger Landschap en niet zo groot, slechts 9 hectare maar. Het is mooi om te wandelen, vooral door de hoogteverschillen. Het was oorspronkelijk een naaldbos, maar langzaam komt er een overgang naar een natuurbos. Dat heeft nog wel wat tijd nodig.
 • Nanninga’s bos is een stuk groter en ligt een kilometer ten zuiden van Coendersborg in Nuis. Het is in de 19e eeuw aangelegd door de familie Niemeijer, als onderdeel van hun buitenverblijf en later overgenomen door de Nanninga’s die het als houtproductiebos wilden gebruiken. Je kunt er heerlijk wandelen en met een beetje geluk kun je een bosuil treffen.

Drenthe

 • Poolshoogte is leuk, er is een speciale kabouterroute en een uitkijktoren.
 • Mantingerzand is een natuurgebied met bos, heide en stuifzand. Voscheheugte schijnt een aanrader te zijn. Je kunt er taart eten en spelletjes doen. Daarna lekker de heide op.
 • Gasselterveld geloof ik dat het heet. Vlak bij het Nije Hemelriekje, zwemplas. Wandelroutes door het bos, deze zandafgraving kan je om heen wandelen, horeca bij de naastgelegen zwemplas en ook speeltoestellen etc.

Bos Gasselterveld

 • Drouwenerzand, o.a. zandvlakte met picknickbankjes. Mooi qua diversiteit en ook e.e.a. in de omgeving qua horeca.

Bos Drouwerzand

Overijssel

 • Lutterzand is mooi
 • Abraham lederboerpark Enschede
 • Hulsbeek Oldenzaal werd getipt, dit schijnt een mooie recreatieplas te hebben met verschillende waterspeeltuinen, een avonturen klimpad, een klauterpad met touwladders en bruggen. Rondom de plas vind je een kabelbaan en verschillende speeltuintjes.
 • Het Nijreesbos is heerlijk om in te wandelen, je vindt het nabij Almelo.
 • De Sallandse Heuvelrug heeft een leer- en doebos, Daantje Das. Je vindt er ook het natuurmuseum, eveneens een aanrader.

Gelderland

 • Duivelsberg in berg en dal. Dit gebied heeft prachtige hoogteverschillen, mooi uitzicht op de Ooijpolder en Duitsland. Er zijn een paar wandelingen uitgezet, kort en lang. Lekker pannenkoeken eten bij de restaurant de Duivelsberg.
 • Veluwezoom
 • Het Kabouterbos/pad in Ruurlo is erg leuk met kindjes tot een jaartje of 6. Met kabouter muts en boekje ga je op pad. Zit een pannenkoekenboerderij de Heikamp bij.

Utrecht

 • Pyramide Austerlitz, in Woudenberg, nabij Amersfoort. Je kunt verschillende routes kiezen, en men komt dan langs de enige pyramide van ons land. Er is ook een speeltuin, het ene stuk is het gehele jaar door open, de andere helft is een kleine lunaparkje met betalende attracties zoals een draaimolen en botsauto’s, echt leuk voor kinderen, maar dat is niet het hele jaar open. Er zit ook een restaurant, is eenvoudig te bereiken. Genoeg parkeergelegenheid, en men hoeft niet ver te gaan voor de pyramide. Dus ook leuk met kleinere kinderen. In de zomermaanden kan deze ook nog beklommen worden.

Pyramide van Austerlitz

Flevoland

 • Belevenissenbos Lelystad is maarliefst 40 hectare groot en één groot speelparadijs voor kinderen vanaf 6 jaar. Het wordt gerund door vrijwilligers en je kunt er vanalles doen en vinden. Denk aan waterpartijen, wandelingen maken en verschillende natuurlijke speelplekken.

Noord-Holland

 • Haarlemmermeerse bos in Hoofddorp. Vele speelplaatsen waaronder een natuurspeelplaats en een pondje over het water. Twee meren waar je zomers in kunt zwemmen. Aangrenzend ligt het voormalig Floriade terrein met mooie beplanting en een berg “Big spotters Hill” met uitzicht. Er is ook leuke horeca: Papa’s Beachhouse.
 • In de Schoorlse duinen kun je een Kaboutertocht voor de kinderen doen.
 • Velserbeek heeft een kinderboerderij, vogelkooi, hertenkamp, een pierenbadje gevuld op mooie dagen.
 • Kruisberg in Heemskerker Duin is eigenlijk geen bos, maar wel de moeite waard om te noemen. Met zandbank, diertjes om te kijken, maar ook sjoelbak en nog meer van die ouderwetse spelletjes. Gasterij Nieuw Westert schijnt geweldig te zijn, maar niet het hele jaar open.
 • Hof van Kijkuit bij Castricum. Ook weer in het duin, maar de moeite van het vermelden waard. Er staat een speelhuisje een zandbak een plek voor de kids om te rennen, allerlei fietstjes ect. Voor kleine kinderen ook fijn want vanaf de parkeerplaats door het bos is voor ukkies ook te doen.

Zuid-Holland

 • Broekpolder is weliswaar geen echt bos, maar wel een mooi moerasgebied, waar je oa heerlijk kan wandelen en fietsen. Het is een afwisselend gebied waar de kans is groot dat je Schotse hooglanders tegen gaat komen
 • Meijendel (vooral ook duinen natuurlijk) met het Monkeybos. Het Monkeybos is een speeltuin, er is een pannenkoekrestaurant en je kunt er heerlijk wandelen met als hoogtepunt de uitkijktoren.
 • De Horsten in Wassenaar met de prachtige oude bomen en landgoederen. Wandelen met geschiedenis, prachtige oude bomen en landgoederen.
 • Clingendael is een landgoed met een 17e-eeuws huis gelegen op het grondgebied van de gemeente Wassenaar tegen de Haagse wijk Benoordenhout. Het is eigendom van de Gemeente Den Haag en zeker met kinderen erg leuk om te bezoeken. Er is een speeltuin, een sterrenbos, een Japanse tuin (alleen in het voor-en najaar geopend) en een theehuis. Wij komen er vaak, in alle seizoenen.

spelen in het bos van Clingendael in de herfst

Zeeland

 • Boswachterij *Domeinen* Westenschouwen op het eiland Schouwen-Duiveland… erg groot bosgebied met diverse wandelroutes met versch afstanden.. in het bos een klimbos… div activiteiten boswachterij.. enorm veel herten.. en je loopt over de duinen zo het strand op en ziet de Oosterscheldekering… erna heerlijke lunch bij Brasserie zeelust.

Boswachterij Domeinen Westerschouwen

 • De Manteling met zijn dansende bomen, mooie buitenplaatsen en altijd damherten en reeën te zien

Noord-Brabant

 • Het bos in Bergen op Zoom prachtige omgeving. Je kunt er fietsen en wandelen, voor de kleintjes met kabouterpad voor de diehards een blotevoetenpad voor de waaghalzen is er een klimbos en een goede kop koffie bij diverse gelegenheden rond het bos waarvan één met een leuke speeltuin Bergen Op Zoom, ‘t Appeltje.

Bos Bergen op Zoom

Limburg

 • Het Bunderbos is in Limburg een bos met mooie wandelingen. Je kunt bijvoorbeeld starten bij Kasteel Esloo of bij Station Bunde. Op de website van Staatsbosbeheer vind je mooie routes in dit bos, variërend van 2,5 tot 10 km.
 • Ook het Savelsbos is genoemd, een historisch bos met onder andere een kalksteengroeve, een oud boswachtershuis en een prachtig uitzicht over de dalen. De kans om een ree tegen te komen is hier best groot!
 • De Vijlenerbossen heeft ergens aan een zandweg tussen Vijlen, Epen en Vaals op 260 meter hoogte Boscafe ‘t Hijgend Hert. Hier kun je genieten van een geweldig panorama uitzicht.

Activiteiten die je kunt doen in het bos

Niet alle kinderen worden direct blij van het bos, dus om ze een beetje enthousiast te krijgen is het slim om een activiteit te bedenken. Zo maak ik wel eens een korte speurtocht die ik ter plekke ophang. In sommige bossen is een kabouterpad beschikbaar met vragen en opdrachtjes, maar je kunt ze ook zelf verzinnen. Wat ook goed werkt is om een lijstje te maken met dingen die ze in het bos kunnen fotograferen. Geef ze een digitale camera mee en stel een beloning in het vooruitzicht als ze alles kunnen vinden voor op de foto. Daar worden ze vaak heel enthousiast van! Spelletjes in het bos zijn ook leuk, denk aan tikkertje of verstoppertje. Op Pinterest vind je ook veel leuke tips met activiteiten die je kunt doen in de leukste bossen van Nederland met kinderen.

Apps voor in het bos

Ik kreeg als tip dat er ook een leuke app is om met de kinderen naar het bos te gaan. Perfect Earth Animals is een app van Staatbosbeheer en is eigenlijk een soort Pokemon Go, maar dan educatief. Ik heb ‘m zelf nog niet gebruikt, maar een lezer wel en die was enthousiast. In een blog over de leukste bossen van Nederland met kinderen moet deze app echt vermeld worden! Bij deze dus.

Ook de app BRAK! van het Pieter Vermeulen Museum en Science Center werd getipt. Ga op natuur- en klimaatexpeditie gaat met deze leuke app. Leer het gebied kennen en kom meer te weten over de natuur, de planten en dieren en het klimaat. Het Pieter Vermeulen Museum vindt het belangrijk dat mensen de natuur leren kennen en ook dat ze zich bewust zijn van de invloed die zij zelf hebben op de natuur en het milieu. Er is in het museum altijd een leuke tentoonstelling waarbij je op een aantrekkelijke manier meer te weten komt over wat wij kunnen doen om zo goed mogelijk voor de natuur en de wereld te zorgen.

bosrand

Vorig artikelEendendons dekbed; dit zijn de voordelen
Volgend artikelInboedelverzekering, hoe maak je de juiste keuze?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in