Eeuwig ruisen de bossen in Zweden

Collage 1

Het is niet overdreven te zeggen dat de gelukkigste vakanties die ik tot nu toe heb beleefd met mijn gezin zich vooral in Zweden afspeelden. Het is op de een of andere manier zo idyllisch en rustig daar dat je alle dagelijkse zorgen vergeet, gelijk in de relax-modus schiet en al gauw net zo heerlijk kneuterig als de Zweden zelf aan het genieten bent van het buitenleven. Saai als je (kleine) kinderen hebt? Helemaal niet! In de eeuwig ruisende bossen zitten beren verstopt, door de lucht vliegt Niels Holgersson op zijn gans rond en de zuurstokken die de Kerstman overal ophangt in zijn thuisbasis in Mora, worden in Gränna zelfgemaakt. Je begrijpt, dat moet je zien!

IJsberen

Onze eerste kennismaking met Midden-Zweden, want over dat gebied hebben we het nu, dateert uit 2008. Met onze 4 kids van toen 1, 7, 9 en 11 jaar gingen we twee weken naar een vakantiehuisje in Orsa. Dat bleek vlakbij een groot berenpark te liggen, waar niet alleen beren, maar ook wolven, veelvraten, lynxen, tijgers, poema’s en zelfs ijsberen zijn te zien. Door de ligging tegen de bergen een hele klim om het allemaal te bekijken, maar dan heb je ook gelijk alle dieren gezien die je in Zweden in het wild kunt tegenkomen. De foldertjes waarin in alle talen staat wat je dan moet doen, werden door de kinderen uitgebreid gelezen…

Les van een elf

Vlakbij Orsa is het Tomteland, ofwel het Land van de Kerstman, waar zomer en winter alle folklore rondom dit volksfeest uit de kast wordt gehaald. Van trollen die rock en roll spelen tot elfen waarbij je in opleiding kunt gaan om zelf ook een hulpje van de Kerstman te worden. En vanzelfsprekend kun je samen met de goede man op de foto en diens huis uitgebreid bewonderen. Omlijst met vele optredens en speelmogelijkheden is een bezoek aan dit pretpark echt een must op je vakantie to-do-list.

Zuurstokken smullen

In het Land van de Kerstman zagen we ze al overal hangen: zuurstokken! Vooral de mooie rood-wit gestreepte geven echt een Kerstmis-gevoel. In het plaatsje Gränna, een typisch doorreis-plaatsje als je van Göteborg naar Midden-Zweden reist, kun je op veel plaatsen zien hoe deze zuurstokken worden gemaakt. Een hele klus en dus bijzonder om te zien. Daarna ontkom je er niet aan er een aantal te kopen. Die met dropsmaak zijn een aanrader!

Niels Holgerssons wereld

Wie Zweden zegt, zegt Pippi Langkous, maar er zijn meer kinderboekenhelden die uit Zweden komen. Ook Niels Holgersson is een klassieker, je weet wel: het jongetje dat zo klein werd als een kabouter en op een gans over de wereld ging vliegen. Niels Holgerssons Wereld is een nostalgisch pretpark in West-Zweden dat we bezochten. Met vanzelfsprekend een kabelbaan om daaraan ook net als Niels door de lucht te kunnen vliegen, en nog veel meer! Vooral met kleine kinderen echt een dagje ontspannen vermaak. Heb je grotere kinderen die wat heftigers willen, dan is Liseberg bij Goteberg een aanrader. Hou je niet van achtbanen, doe dan een rondvaart door de haven, ook altijd leuk 😉

Liseberg

Vorig artikelHip dessin: zigzag
Volgend artikelWorkshops voor kinderen in het Rijksmuseum
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in