Eilandhoppen in Griekenland met een cruise

Griekenland heeft ontzettend veel eilanden, die allemaal stuk voor stuk prachtig zijn. Het grootste eiland is natuurlijk Kreta, maar er zijn ook veel kleinere eilanden die genoeg te bieden hebben aan zon, zee, strand, cultuur en natuur. Zo zijn er de Cycladen (Santorini en Mykonos behoren hiertoe), de Dodecanese (Rhodos, Kos, Patmos oa), de Ionische eilanden (waaronder Lefkas en Corfu), de Oost-Egeische eilanden (bijv Samos en Lesbos), de Sporaden, Evia en de Argo-Saronische eilanden. Je kunt natuurlijk alle eilanden apart opzoeken in een vakantie, maar je kunt er ook gaan eilandhoppen. Ik deed dit in mei met een cruise en ga in dit artikel vertellen wat ik gezien heb en hoe ik het ervaren heb.

Eilandhoppen in Griekenland met een cruise

Er zijn verschillende cruises te boeken om mee te eilandhoppen in Griekenland. Ik deed de 4-daags cruise met Celestyal Cruises op uitnodiging van Cruise Travel. Er zijn ook cruises van 5 en 8 dagen. Je doet dan min of meer hetzelfde programma, maar wel veel rustiger. Je hebt dan iets meer tijd om overal rustig rond te kijken. Er is voor allebei iets te zeggen: in 4 dagen zie je ontzettend veel en ik vond het prima te doen qua tijdsbesteding. Wil je echter wat meer van zo’n eiland zien en wat meer op je gemak doen, dan is 8 dagen misschien handiger. Wij zagen Mykonos, Kusadasi (Turkije), Patmos, Heraklion (Kreta), Santorini en Athene. Heel bijzonder om in zo’n korte tijd, zoveel mooie plekken te zien!

Vliegen op Athene

Met een cruise let het best nauw wanneer je aan boord gaat: zo’n schip wacht niet. Daarom is het beter om een dag van te voren al te vliegen en te overnachten in een hotel. Het is voor jezelf rustiger, maar je riskeert ook niet dat je het schip mist vanwege een vertraging op de luchthaven. Ik vloog op Athene en heb overnacht in Athenaeum Grand Hotel. Dit hotel ligt ongeveer een half uur rijden vanaf de luchthaven (als er geen file is) en het is echt een prachtig hotel. Een schitterende lobby waar je kunt loungen, wifi op je kamer en een heerlijk ontbijt. Bovendien ligt het al op de route naar Pireaus, vanwaar het cruiseschip vertrekt.

Aan boord!

‘s Morgens werden we opgehaald door een busje en naar het schip gebracht. Ik was meteen verrast: wat een joekel van een schip! Het was de Celestyal Olympia. Niet eens het grootste schip trouwens, maar ik vond het enorm. Het was al een drukte van belang. De koffers moesten op een band en deze werden netjes afgeleverd bij je hut. Met de paspoorten gingen we vervolgens naar de balie. Die moesten we daar inleveren. Dat vond ik wel een beetje gek, omdat er altijd voor gewaarschuwd wordt, maar het schijnt nodig te zijn in de havens als er iets aan de hand is. (aan het einde van de reis kon je deze weer netjes ophalen) Daarna mochten we aan boord.

Drankje aan boord

Zo’n cruise schip is echt een wereld apart. Ontzettend vriendelijk personeel, overal, die meteen met koffie en lekkers kwamen aanzetten. De cruise is all inclusieve, op enkele versnaperingen zoals ijs en smoothies na. Je hoeft dus niets te betalen en kunt zoveel eten en drinken als je wilt. Wat je overigens beter niet kunt doen, want dan groei je echt dicht. Het is namelijk allemaal heel erg lekker, die baklava, moussaka en griekse yoghurt enzo. Maar daarover later meer.

De hut aan boord

Als je boekt kun je een binnen of een buiten hut kiezen. Wij hadden een buitenhut, wat leuk is, want dan kun je lekker naar buiten kijken. We zaten een beetje in het midden van het schip. Dat vond ik prettig, want dan voel je de deining iets minder dan aan de voor- of achterkant. De hut had 2 bedden, een klein bureautje, een flinke kast voor je kleding en een klein badkamertje met een douche en toilet. Fijn om dat allemaal voor jezelf te hebben. Ik ben overigens niet heel veel in de hut geweest, want er is genoeg te doen aan boord, maar ik heb er natuurlijk wel geslapen en af en toe een uurtje uitgerust. De bedden zijn fijn, ik heb heerlijk geslapen en ben niet zeeziek geweest. Ik had in mijn hut trouwens ook gewoon wifi. Dit kost 25€ voor 6 uur.

Sporten aan boord

Er is een heuse fitnesszaal aan boord. Dit stelt overigens niet zo heel veel voor vond ik, maar je kunt er wel hardlopen, fietsen, op de crosstrainer en wat krachttraining doen. Voor de diehards die meteen de calorietjes er weer af willen sporten is het fijn dat het er is. Ik heb er geen gebruik van gemaakt, want ik had geen sportkleding meegenomen dit keer. Je kunt ook zwemmen, maar geen echte baantjes trekken, want het zwembadje is mini. Wel leuk: het wordt elke dag vers gevuld met zeewater. Voor kinderen is er een ondiep gedeelte. Je kunt er in ieder geval heerlijk afkoelen!

Activiteiten aan boord

De hele dag door zijn er activiteiten. Zo kun je een danscursus volgen, een kookcursus doen, een rondleiding over de brug (waar de kapitein zit) krijgen, shows bekijken en nog veel meer. De shows vond ik erg leuk. Ik heb er 3 gezien, waarbij ik de show met de acrobatiek het mooist vond en de show met de Griekse folklore het minste. Toch was het wel een avondvullend programma waar ik van genoten heb. Bij de show stelt ook de crew zich voor. En uiteraard zijn de drankjes ook weer gratis. Je moet er alleen wel aan denken dat je je pasje meeneemt steeds, want dat moet je laten scannen als je iets bestelt.

Kinderen

Voor kinderen is er een aparte ruimte met nogal hysterische speelmogelijkheden. Desondanks zullen ze zich er zeker kunnen vermaken. Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook lekker kleuren, zwemmen, een beetje spelen op het dek of lekker eten en drinken. Ze zullen zich zeker niet vervelen.

Het ontbijt aan boord

Je begint de ochtend met een ontbijt. Er zijn 2 plekken waar dit kan: of op de 9e verdieping van het schip bij het buffetrestaurant, je kunt dan ook lekker buiten in het zonnetje zitten. Er is vanalles verkrijgbaar: van Griekse yoghurt met vers fruit tot aan worstjes, spek en eieren. En alles ertussenin. Zoals brood met jam, croissantjes, verse jus d’ orange, noem maar op en het is er. Je kunt ook ontbijten in het Aegan restaurant op de 4e verdieping, daar eet je binnen. Nadeel daarvan vond ik, dat je dan met vreemde mensen aan een ronde tafel wordt gezet. Boven kun je zelf kiezen waar je gaat zitten.

Lunch & diner

Er zijn voor de lunch en het diner verschillende mogelijkheden. Er is 1 restaurant waar je a la carte kunt eten, hier moet je wel voor reserveren. Verder is er ook voor de lunch en het diner een buffet en je kunt meedoen met de Griekse barbecue of het feest op het dek, waar je ook heerlijk kunt eten. Ik heb zitten smullen van de spierkinkjes en de lamskoteletjes. En natuurlijk Griekse salade. Als dessert is er genoeg keus, maar de baklava en cheesecake waren het lekkerst. Terwijl één van mijn reisgenoten zijn vingers aflikte bij knalgele en rode terrine. Vast heel lekker als dat je ding is, maar mij leek het niks.

De bestemmingen

Zoals gezegd heb ik in korte tijd heel veel gezien. In elke haven was een excursie met een gids geregeld. De planning is strak. Je gaat van boord per tender (dat is een klein bootje) of gewoon lopend. Daar staat dan een bus voor je klaar met een gids. De bus brengt je naar de bestemming die je hebt uitgekozen. Bij de 4 en 5-daagse cruises zijn twee excursies inclusief, en bij de 8 daagse cruise 3 excursies. Overige excursies kan je aan boord bijboeken. Dat is allemaal heel goed geregeld. In de bus vertelt de gids al een heleboel over je bestemming. Ter plekke krijg je een rondleiding, maar je kunt er ook voor kiezen om de bezienswaardigheid of het plaatsje op eigen gelegenheid te bekijken. Wij deden nu alles met een gids, maar een volgende keer zou ik alleen een transfer kiezen en de eilanden lekker op eigen gelegenheid bekijken. Dat lijkt me toch iets rustiger.

Mykonos

We kwamen in Mykonos aan in de vroege avond. Het was nog wel licht, maar het begon al te schemeren. We konden te voet van boord en liepen de hele boulevard af naar de 5 windmolens. Onderweg kwamen we allerlei gezellige restaurantjes tegen. Ik had overal wel kunnen gaan zitten, het zag er allemaal zo leuk uit. Uiteindelijk ben ik samen met Desiree gaan eten bij Nice ‘n Easy. Dit organic restaurant zit helemaal aan het einde van de boulevard, met uitzicht op de windmolens en natuurlijk de zee met de ondergaande zon.

Ze hebben een prachtig terras, de bediening was snel, de wijn lekker en de zalm die we hadden om je vingers bij af te likken. Op Tripadvisor zijn de recensies minder goed, maar ik heb absoluut een heel positieve ervaring. Het uitzicht op de ondergaande zon is onbetaalbaar. Wat je echter niet ziet op de foto’s is dat het bomvol met toeristen staat 🙂 Daar heb ik natuurlijk omheen gefotografeerd. In Mykonos stikt het trouwens ook van de gezellige straatjes als je van de boulevard af gaat. Hier kun je goed slagen voor bijvoorbeeld sandalen, luchtige kleding en toeristische snuisterijen.

Kusadasi

Het was een aardig stuk varen naar Kusadasi, maar dat gebeurde vooral ‘s nachts. ‘s Morgens tijdens het ontbijt op het dek zagen we ineens gekleurde huisjes met de letters KUSADASI en waren we gearriveerd. We gingen ook weer te voet van boord en bezochten de oude stad Efeze. Deze vroegere haven- en handelsstad lag vroeger aan de kust en dateert uit 1100 voor Christus. Het is één van de belangrijkste Griekse opgravingen in Turkije.

De stad is enorm groot en geeft een goede indruk van hoe dat vroeger geweest moet zijn. Met name de Bibliotheek van Celsus vond ik indrukwekkend. Het theater is ook goed bewaard gebleven en heel bijzonder om te zien. Na het bezoek aan Efeze gingen we terug naar Kusadasi en hebben we lekker koffie gedronken in de zon. Dat kan daar goed, want het is heel goedkoop. Er is een Bazaar waar je kunt rondstruinen, maar dat vond ik vooral veel nepspullen en ook waren er veel mensen die je naar binnen proberen te lokken.

Patmos

De volgende bestemming was Patmos. Hier gingen we per tender van boord. Patmos is een heel klein eilandje. Volgens de overlevering werd de evangelist Johannes rond 95 na Christus verbannen naar dit eiland, waar hij in een grot een bijbelboek schreef. Daardoor is Patmos voor velen een ‘Heilig eiland’ en komen er gedurende het gehele jaar veel gelovige mensen het bezoeken. Er zijn diverse kloosters en deze zijn ook nog in gebruik. Wij bezochten de grot van Johannes, wat heel bijzonder was en het St. Johns klooster in de plaats Chora. Ook dat was indrukwekkend. Er was zoveel moois bewaard gebleven! Vooral veel fresco’s op de muur en oude boeken in het museum. Ik heb mijn ogen uit gekeken. Het plaatsje zelf was heel mooi, maar nog erg verlaten in deze tijd van het jaar. Desondanks was Patmos een prachtig eiland om te zien.

Kreta

De volgende ochtend kwamen we aan in Heraklion op Kreta. Dit keer arriveerden we weer gewoon in de haven, waar we te voet van boord konden. De bus stond alweer klaar om ons naar Knossos te brengen. Hier was ik al eens geweest, maar zonder gids, dus ik vond het toch leuk om het nog eens te bekijken en de verhalen te horen. Knossos is een paleis van ongeveer 4000 jaar oud en is echt een labyrint. Overal zijn gangetjes en trappetjes en als je er rondloopt kun je je voorstellen wat een doolhof het geweest moet zijn toen de muren nog hoog waren. Na Knossos hadden we nog even de tijd voor een koffietje in de stad en toen was het tijd om weer aan boord te gaan.

Santorini

Santorini vond ik heel bijzonder, maar erg druk. Santorini bestaat eigenlijk uit 6 verschillende eilanden die zijn ontstaan vanuit een vulkaanuitbarsting. De caldera is de holte van de vulkaan die gevuld is met water. Er zijn twee havens, een oude haven (Skala) en een nieuwe haven (Anthinios). Wij werden per tender afgezet in de nieuwe haven en van daaruit naar Oia (spreek uit Ia) gereden. Dat was nog best wel een rit. Oia is bekend van de witte huisjes en de blauwe koepelkerkjes. Het stikt er van de leuke hoekjes en fantastische uitzichtpunten, maar het is wel superdruk met toeristen. Je kunt er ook heel goed winkelen voor kleding, sieraden en uiteraard ook heel lekker eten met uitzicht op zee. Hier kun je trouwens nog meer zien en lezen over droomeiland Santorini.

Kabelbaan

Vanaf de oude haven Skala kun je naar boven klimmen, dat is wel echt behoorlijk stijl, dus dat kan alleen als je goed ter been bent en een aardige conditie hebt. Je kunt ook per ezel, maar dat vind ik persoonlijk zielig en zou ik niet zo snel doen. De ezel is wel echt een symbool in het eiland, je ziet ze overal in de toeristische shops. Je kunt ook de kabelbaan nemen. Ik vond dat best spannend, maar het duurde maar een paar minuutjes en dan ben je er zo.

Fira

Na de tocht naar boven, kom je aan in Fira. Dit is de hoofdstad van Santorini en het stadje is wat rustiger dan Oia, maar zeker niet minder de moeite waard. Het stikt er van de gezellige terrasjes en barretjes met uitzicht op zee en ook hier vind je weer leuke winkeltjes. Het is goed onderhouden, de witte huisjes zijn zeer fotogeniek. Je kunt er genieten van een mooie zonsondergang, terwijl je nipt aan je droge witte wijn. Er zijn geen stranden, maar je kunt wel wat musea bezoeken. Met de kabelbaan ga je vervolgens weer terug naar beneden. Terwijl je wacht op de boot die je terugbrengt naar het cruiseschip, kun je bij een van de cafeetjes aan het water nog een lekker wijntje drinken.

Athene

‘s Nachts voeren we van Santorini terug naar Pireaus. Daar kwamen we ‘s morgens vroeg aan. We gingen van boord na het ontbijt en werden door een busje naar Plaka gebracht in Athene. Daar hadden we nog tot ongeveer half 3 de tijd om de Akropolis te bekijken en wat andere bezienswaardigheden te bezichtigen. Ik skipte de Akropolis, want daar was ik in februari al geweest. Ik struinde wat rond in Plaka en dronk koffie bij een Patisserie tegenover Daphne’s restaurant (Lisikratous 4, Athina 105 58) die fijn in de luwte van de bomen lag. De koffie was heerlijk en de cake die ik er bij kreeg ook.

Plaka

Na nog een terrasje in Plaka, tussen de trappetjes en met uitzicht op heerlijk geurende vlierbloesem en gekleurde stoeltjes, reed de bus ons langs een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Stadion Panathinaiko en het wisselen van de wacht bij Syntagma Square.

Tzitzikas & Mermigas

In Monastiraki hadden we nog even de tijd om door de lange winkelstraat te lopen en ik lunchte bij Tzitzikas & Mermigas (de krekel en de mier) wat een dikke vette aanrader is trouwens. Fijn terras, goeie kaart met geweldige salades, prima wijn en leuke details in het interieur. Na de lunch was het helaas tijd om naar het vliegveld te gaan. Jammer om afscheid te nemen van Athene, het voorjaar is echt een fijne tijd om er te zijn. Mooie bloemen overal, de zoetige geur van vlierbloesem, niet te heet, maar wel lekker weer en genoeg moois te zien en te ontdekken.

Praktische informatie

Zoals je kunt lezen hebben we in korte tijd ontzettend veel gezien en gedaan. Ik had echt het gevoel dat ik veel langer was weggeweest dan 4 dagen. Ben je geïnspireerd geraakt en lijkt het je leuk ook eens te genieten van zo’n cruise rondom de Griekse eilanden? Wij deden de 4 daagse cruise Oost Middelandse Zee. Heerlijk om bijvoorbeeld met een vriendin of je man te doen, zodat je even kunt opladen als je moe bent van het drukke gezinsleven (en wie is dat nou niet?)

Je vindt alle informatie en de prijzen (die vallen heel erg mee!) op de website van Cruise Travel. Natuurlijk kun je via Cruise Travel ook een cruise naar een ander gebied boeken, of een cruise die in plaats van 4 dagen 5 of 8 dagen duurt, zodat je iets meer tijd hebt overal. Voor vragen mag je me trouwens ook altijd even mailen, ik beantwoord je vragen graag! Dus wil je iets specifieks weten over deze reis, laat het me dan weten. Mag ook via een reactie.

Vorig artikelHip interieur
Volgend artikelHaal de natuur in huis
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

5 REACTIES

  1. Echt gaaf dat je mee mocht! Ook al heb ik veel van de genoemde plekken al bezocht, ik zou ze zo wéér willen bezoeken. Mykonos staat ook al heel lang op mijn lijstje…

    • Helemaal eens met jouw enthousiasme. Het was ook echt geweldig. En Mykonos is zeker een aanrader. Ik zou ook zo weer terug gaan, de Griekse sfeer, de pittoreske huisjes, het eten, de wijn, en natuurlijk het relaxte cruise leven: het was allemaal even fijn 🙂

      • Gevonden! Omdat je bij mij schreef dat je er vorig jaar was ging er ineens een lichtje branden: je was er met die cruise! Ook ik heb nu eindelijk Mykonos gezien en wat was het mooi!
        De laatste avond at ik bij dezelfde tent als jullie! Toevallig! Een paar kleinere tentjes vond ik leuker, maar hier heb je idd die view (hoewel ik er pas na zonsondergang ging zitten).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in