Foto weekoverzicht Judith #409

in de auto bij pianolesHet was een bijzondere week, vond ik, want we deden als gezin een “no sugar challenge“. Dat betekende dat we dus de hele week geen toegevoegde en geraffineerde suikers zouden eten, maar wel fruit. Het doel was vooral: bewustwording dat in enorm veel dingen suiker zit (bijv een bouillonblokje) en we ook een beetje af zouden kicken van de smaak van zoet. Ik geloof dat suiker misschien wel net zo slecht voor je is als roken en alcohol, dus het kan geen kwaad om hier eens bewust mee bezig te zijn. Het doel was dus absoluut niet om minder calorieën te eten, daar hebben we totaal niet op gelet. Ook was het minderen van koolhydraten geen doel, we aten ook gewoon brood enzo. Maar puur dus de slechte suikers. Hieronder kun je lezen hoe het ging. 

Maandag

Er werd een beetje gemopperd over het ontbijt, want wat moet je nou eten als je niet je boterham met hagelslag mag of je vanille skyr met granola? Uiteindelijk kozen de meesten voor een boterham met pindakaas zonder suiker of naturel skyr met mango. Ze vonden het uiteindelijk “wel te doen” zeiden ze. De traktaties op school gingen mee in de tas in plaats van op te eten en zelfs ‘s avonds werd er gegeten. Ik vond het koken ook nog best een uitdaging, maar het lukte me toch wel om wat recepten te vinden zonder suiker. In plaats van warme chocolademelk, wat we vaak drinken in de sinterklaastijd, maakte ik warme melk met gepureerde banaan of warme melk met gepureerde pompoen en speculaaskruiden. Gek genoeg smaakt dat dus best lekker, als je je er op instelt en de keuze maakt om er gewoon geen honing in te doen. Het is toch wel een beetje zoet, maar niet zo heel erg. Suiker en zoet is echt gewenning. Verder had ik deze dag vergadering op mijn werk en nog wat afspraken, dus de dag ging vrij snel voorbij. In de ochtend was Sterre trouwens verkouden. Er waren nogal wat docenten en leerlingen die Corona hadden afgelopen week, dus voor de zekerheid deed ze een testje. En ja hoor, positief. Later op de dag werd ze ook echt ziek: koorts, hoofdpijn en keelpijn. Niet leuk, maar ja. 

pumpkin latte met bananenbroodlezen bij kaarslicht

Dinsdag

In de ochtend ging ik eerst hardlopen. Weer een 5 km, maar iets langzamer dan in het weekend. Ik ga nu opbouwen naar de 10 km volgens een bepaald schema. Als het goed is en goed blijft gaan, loop ik die eind december weer. Daarna douchte ik en was ik de rest van de dag op kantoor voor afspraken en overleg. Ik vond het wel rot om Sterre de hele dag alleen thuis te laten, maar gelukkig is ze nu wel oud genoeg om zichzelf te redden als ze ziek is. Eind van de dag was ze nog niet veel waard, maar ze had wel trek in tosti’s dus die heb ik voor haar gebakken. Ik was moe ‘s avonds, dus toen we eenmaal in bed lagen sliep ik eigenlijk zo. Heb niet veel meer meegekregen van de tv die Maik aanzette. 

in de auto bij pianoles

Woensdag

Na een goede nacht slaap begon de ochtend alweer vroeg met een afspraak voor mijn werk. Ik was pas om 11.15 uur thuis en toen moest Maik meteen met Sterre naar de GGD voor een test, want ze wilde een qr-code, voor het geval dat hele circus toch weer opgetuigd wordt. Ik ging lezen. Eerst in een boek van mijn werk, daarna in een gewoon leesboek wat ik uit wilde lezen. Dat lukte. Rond 15.00 uur ging ik aan de slag met wat betaalde blog aanvragen en de mail. Zo vloog de dag eigenlijk voorbij. Yuren had nog een vriendje op bezoek van zijn basisschool, dat was leuk. Lenthe was zelf ergens gaan spelen en Fee had zwemles en is door naar het laatste badje, hoera! De eerstvolgende upgrade is nu diplomazwemmen. Eind van de dag was het tijd om te koken, ik maakte pasta met paddenstoelenmelange en dat vond eigenlijk iedereen wel lekker. Zo zijn we alweer op de helft van onze week zonder suiker. Ben trouwens ook al een kilo afgevallen, leuk side effect 🙂

prachtige zonsopkomst

Donderdag

De ochtend was vroeg, want de kinderen hadden hun schoen gezet dus waren er vroeg uit. Fee kreeg een puzzelboekje, Lenthe een Meiden magazine en Yuren een Voetbal International. Sterre had haar schoen niet gezet. Die heeft zelf aangegeven dat het voor haar niet meer hoeft. Ze krijgt natuurlijk nog wel cadeautjes op 5 december. En voor ons relaxed, hoeven we iets minder te bedenken. En misschien dat we toch nog 1 keer wel iets in haar schoen doen, als verrassing. Na het opstaan heb ik eerst nog gelezen in mijn boek over inclusie in het onderwijs. Daarna had ik een online bijeenkomst. Dat duurde ongeveer anderhalf uur. Vervolgens heb ik suikervrij bananenbrood gebakken en daarna heb ik al mijn moed bij elkaar geraapt om in de regen en wind te gaan hardlopen. De zin was ver te zoeken zeg maar. Achteraf was ik wel blij dat ik geweest was. De rest van de middag was druk en hectisch, met pianoles en koken en chagrijnige kinderen die het eten niet lekker vonden. Was er gewoon moe van, dus ik ben vroeg naar bed gegaan en sliep ook nog eens zo.

tijdschriften in de schoen

Vrijdag

Helaas opnieuw geen vrije vrijdag, want dit keer stond een bezoekje met Yuren aan de orthopeed op het programma. Hij heeft een trechterborst en een scoliose en dat moet halfjaarlijks gecontroleerd. De arts dacht dat de bocht verergerd was, maar na een röntgenfoto bleek dit mee te vallen. Gelukkig maar. Op dit moment hoeft er dus nog niks. Hij was wel 6 cm gegroeid en over een half jaar moeten we weer terug om te kijken hoe het dan is. Daarna hebben we thuis even thee gedronken en geluncht en toen is Yuren nog naar school gegaan voor de laatste 2 uur sportklas. Sterre deed een corona test die niet meer positief was, dus zij ging helemaal blij ook nog even naar school. 

Yuren in het zkh nov 2022

Zaterdag

Ik begon, zoals altijd op zaterdag, met zwemmen. Daarna ging ik verder met het online zetten van alle nieuwe kaarten die ik had ingekocht voor de webwinkel. Het waren er 52, daar ben je wel even mee bezig. Het grappig is dat er ondertussen al een heleboel besteld werden, dus dat ging harder dan ik dacht. Met zo’n nieuw merk is het altijd een beetje zoeken in het begin welke kaarten veel besteld worden en welke niet, dus ik had nog ietwat voorzichtig ingekocht. Een paar kaarten heb ik nu meteen bijbesteld, omdat ze al uitverkocht zijn. Zoals bijvoorbeeld deze leuke van Pippi Langkous. Verder hebben we een spelletje Risk gedaan, dat wilde Yuren graag. Om 3 uur was de kwalificatie voor de laatste Grand Prix en toen haakte Maik af. Daarna hadden we er geen zin meer in. Met koken ging het ook mis: ik had bedacht om iets met knolselderij te eten, maar dat bleek helemaal niet in huis. Lekker handig 🙂 Dus ging Maik friet halen en maakte ik er een tomatensalade bij. We sloten de dag af met een potje 30 seconds en toen zat de dag er alweer op. Geen wilde plannen voor de zaterdagavond 😉

kaart pippikrachtwichtelmannetje van kloddertjecis

 

 

 

 

 

 

riksen

 

Zondag

Het was behoorlijk koud toen ik wakker werd, maar de lucht was mooi met de opkomende zon. Met -2 begon ik aan mijn hardlooprondje. Van mijn warme bed de koude lucht in was even lastig, maar toen ik eenmaal aan de gang was ging het lekker. Ik liep bijna 6 km in 35 minuten en ook mijn VO2max schoot weer omhoog. Rustig aan bouw ik nu op naar de 10 km. Ik verwacht volgende week zondag al rond de 7 km te zitten. Na het hardlopen was ik wel koud tot op het bot, dus ik sprong direct onder een warme douche om weer op temperatuur te komen. Daarna dook ik nog even achter de computer met mijn ontbijt om de laatste kaarten online te zetten. Toen dat af was, ging Maik met de kinderen naar de stad. Er moesten dingen gekocht worden voor de surprises enzo. Ik had mee kunnen gaan, maar ik besloot even lekker rustig thuis te blijven. Helemaal niemand in huis komt niet zo vaak meer voor met al die uitvallende uren bij de pubers. Dus kaarsje aan en onder een dekentje met een boek op de bank. Heerlijk. Toen iedereen thuis was maakte ik zelf chips, zonder suiker uiteraard, en keken we de laatste Grand Prix van dit seizoen. 

grand prix kijken nov 2022chips airfryer

Vorig artikelZelf chips maken met de airfryer
Volgend artikelMatcha Latte, het groene goud
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in