Zelf chips maken met de airfryer

chips airfryerWij deden een no sugar challenge, een week lang geen suiker eten. Nu zit in de meeste chips die je bij de supermarkt koopt suiker toegevoegd, dus toen de rest van het gezin zin had in chips, besloot ik ze zelf te maken. Ik pakte gewoon aardappels die ik in de kast had liggen, dus een speciaal soort aardappel is niet per se nodig. Bakken deed ik de helft in de oven en de helft in de airfryer. Uiteindelijk vond ik de chips uit de airfryer beter gelukt. Het is trouwens niet moeilijk om zelf chips te maken, maar het is wel een tijdrovend klusje. Vooral, omdat je de aardappelplakjes niet over elkaar heen kan leggen. Je moet het dus steeds in stukje afbakken. Maar verder is het prima te doen. Ik leg hieronder uit: zelf chips maken met de airfryer, een recept. 

Lees ook: Wat kun je doen met overgebleven parmezaanse kaas?

Zelf chips maken met de airfryer

Ik bedacht dit te gaan doen op een zondagmiddag, dus ik deed het gewoon met wat ik in huis had. Veel heb je gelukkig niet nodig: zout, aardappels en olijfolie en dan heb je het wel zo’n beetje. Ik had nog een zakje aardappelen liggen van de AH, geen idee wat voor aardappelen het waren, ik geloof iets kruimige aardappelen. Maar je kunt ook chips maken van zoete aardappelen of van vastkokende aardappelen. 

Wat heb je nodig?

Zoals gezegd is zelf chips maken met de airfryer easy peasy. Het kan in de oven, maar de chips uit de airfryer waren beter gelukt, dus ik zou zeggen dat je die ook moet hebben. Zelfde geldt voor de mandoline: iets handiger om dunnen plakjes te krijgen, maar een kaasschaaf werkt prima. 

  • aardappelen (zoveel als gewenst)
  • olijfolie
  • zout
  • airfryer
  • kaasschaaf of mandoline (ik gebruikte gewoon een kaasschaaf om dunnen plakjes te maken)
  • bakpapier
  • keukenrol
  • eventueel kruiden

Zo maak je het

Verwarm de airfryer op 200 graden (de oven ook, als je die gebruikt). Leg bakpapier op de bodem of de bakplaat. Schil de aardappels en snijd ze met de mandoline of de kaasschaaf in dunnen plakjes. Leg de plakjes minimaal een half uur in een bak met water. Hierdoor gaat er meer zetmail uit en dan worden je chips knapperiger. Na dit half uur haal je de plakjes uit het water en dep je ze droog met keukenrol of een schone theedoek. Doe vervolgens de plakjes in een kom die je royaal bestrooit met olijfolie en zout. Hussel goed door. Leg ze dan plakje voor plakje in de airfryer of op de bakplaat. Bak 7 minuten en keer ze dan om. Bak nog eens 7-10 minuten. De chips moeten knapperig zijn, maar niet bruin worden. Dan gaan ze verbrand smaken. Houd dat dus goed in de gaten. Als ze klaar zijn haal je ze uit de airfryer of de oven en leg je ze om te drogen en af te koelen op keukenrol. 

Serveren van de zelfgemaakte chips

Als de chips is afgekoeld en opgedroogd proef je even of er nog meer zout bij moet of dat het zo goed is. Eventueel kun je ook nog wat kruiden er doorheen doen of paprikapoeder. Doe de chips in een mooie schaal en dien op. Smakelijk!

 

Vorig artikelLeuke leesboeken voor kinderen vanaf 10 jaar
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #409
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in