Foto weekoverzicht Judith #72 vervolg

uitzicht hotel Na de geweldig leuke vrijdag, werd ik helaas alweer vroeg wakker. Mijn biologische klok, waarschijnlijk, want meestal wordt Fee rond 5 uur wakker om te drinken. Ondanks dat, was het toch heerlijk dat ik er niet uit hoefde voor de kinderen, maar gewoon nog even kon blijven liggen. Rond 7 uur ben ik er toch uit gegaan om te kolven. Dit was mijn uitzicht vanuit de hotelkamer, niet verkeerd hè?

Bij gebrek aan de sportschool begon ik de ochtend met een workout op de hotelkamer. Die was daar gelukkig groot genoeg voor. Ik deed deze workout, die me ongeveer 30-40 minuten aan tijd kostte en lekker veel spierpijn de volgende dag.

neila rey workout

Daarna ging ik aan het ontbijt. Dat was heel goed verzorgd in Tjaarda Oranjewoud. Diverse  soorten yoghurt, cruesli, muesli, havermout, vers fruit, verschillende soorten vers brood en beleg en uiteraard ontbrak ook het Friese suikerbrood niet. Ik zal lekker aan het raam, met uitzicht op het bos en niet lang daarna kwamen de anderen ook ontbijten. Om kwart over 9 was het tijd om de spullen te pakken en op pad te gaan.

ontbijt tjaarda

De eerste stop was bij Frytsjam in Twijzel. Dat was ongeveer een half uurtje rijden. Geen straf, in die mooie Friese omgeving! Ik heb zoveel mooie plekjes gezien dat ik er oprecht van genoot.

thee drinken pluktuin

We werden hartelijk ontvangen door Oane Kloosterman. We mochten gaan zitten aan de picknickbanken bij het winkeltje en kregen heerlijke thee met een bijzonder Canadees gebakje. De thee was zo mooi gepresenteerd met dat schaaltje kleurrijke bloemen!

pluktuin frysjam

Oane vertelde ons over zijn bedrijf. Frytsjam is een kleinschalig duurzaam bedrijf en tegelijkertijd een van de grotere biologische fruitverwerkers van Noord Nederland. Het is gespecialiseerd in het produceren van (erkende) streekproducten, vruchtenmoes voor de zuivel- en ijsindustrie en vruchtenwijnen. Daarnaast verwerkt het fruit voor bedrijven, instellingen en particulieren (appels, peren, druiven) tot sap “van eigen erf. Bijna alle producten zijn suikervrij.

pluktuin frytsjam twijzel

Bij Frytsjam kun je in de zomer je eigen fruit plukken. Er staat vanalles: van aardbeien tot blauwe bessen en van kruisbes tot groente. De pluktuin is geopend vanaf juni ongeveer, het beste bel je van te voren even of er voldoende fruit hangt. De pluktuin zelf is gratis, het fruit wordt per gewicht afgerekend. Heel leuk om te doen met kinderen! Oane geeft ook rondleidingen en kinderen zullen de varkentjes geweldig vinden.

frytsjam bord

Mocht je een keertje echt back to basic willen kamperen, dan kun je ook bij Frytsjam terecht. In de boomgaard van Frytsjam kan namelijk kosteloos worden gekampeerd. Ze hebben een vergunning voor “paalkamperen”, een vorm van wildkamperen waarbij de voorzieningen minimaal zijn. In de eerste instantie bedoeld voor plukkers, maar ook recreanten en (fiets-) toeristen zijn van harte welkom. De spelregels hiervoor vind je op de website.

uitleg jan willem kruidhof

Na het bezoek aan de Pluktuin reden we door naar de prachtige botanische tuin de Kruidhof. Hier kregen we een rondleiding van Jan-Willem, die ons alles vertelde over de kruiden, de geneeskracht ervan en het werk dat de Kruidhof doet.

de kruidhof bord

De Kruidhof is ontzettend leuk om te bezoeken met kinderen. Er is een educatieve speeltuin, er zijn wandelingen zoals een Trollenpad, een Ontdekpad en een Mark & Ant pad (via de website Markant Friesland kun je de bijbehorende app downloaden). Voor meer informatie over de kinderactiviteiten verwijs in naar de website van de Kruidhof.

kruidhof overzicht

In de Kruidhof werden we verrast met een heerlijke lunch van het Tuincafé, biologisch en huisgemaakt. Echt àlles was lekker! We kregen eerst een heerlijk verfrissende limonade, gevolgd door 2 amuses van erwtjes en tomaat. Vervolgens was er een superlekker broodje hamburger, asperges met zalm en allerlei groenten en tot slot homemade gebak.

het tuincafe amuse

Tja, voor ik zo’n Fajah Lourens killerbody heb zal nog wel even duren…

hamburger tuincafeasperge zalm tuincafe

Na de lunch vertrokken we naar het prachtige landgoed van Douwe en  Jantiene Broersma van Frysling. Dit is de Noordelijkste wijngaard van Nederland. De naam ‘Frysling’ is een combinatie van de provincie naam Fryslân en het druivenras Riesling, welke in Duitsland ook wel de koningin van de druiven wordt genoemd.

jantiene broersma frysling

Jantiene vertelde ons over haar grote passie: het runnen van de wijngaard en hoe het allemaal zo is ontstaan. Een prachtig verhaal, wat ik niet ga vertellen, want je mòet hier gewoon echt zelf een keer heen om het te horen. En de wijnen te proeven natuurlijk! Er is een bubbelwijn, Bruswijn heet die, en die is zò lekker! Heel zacht, fris, ik heb meteen een flesje gekocht. Ben jij ook nieuwsgierig? Je kunt de Frysling wijnen kopen in de webwinkel, ze gaan per 2. Je zult er geen spijt van krijgen, ze zijn ècht lekker! Het is bovendien bijzonder om bij een etentje te schenken of cadeau te doen, zo’n wijn van Nederlandse bodem.

frysling wijn

Het was nog steeds heerlijk weer, dus we hebben lekker rustig aan gedaan. De wijngaard bekeken, het bijbehorende gastenverblijf gezien en lekker wijn gedronken. Een erg leuk gastenverblijf trouwens, je slaapt dan in een bedstee, het is zo’n schattig huisje! Echt een aanrader. En helemaal niet duur, voor 300 euro zit je er al een week en krijg je een gratis flesje wijn bij aankomst.

frysling huisje overnachten

Helaas moest ik om 4 uur echt vertrekken. Ik had nog een trouwfeestje op het programma staan, weer in Den Haag. Ik nam afscheid van al deze lieve mensen en stapte de auto in.

proost fryslingwijnproeverij frysling

De rit terug was langer dan heen, doordat er een deel van de weg afgesloten was en ik dus in de file terecht kwam. Bijna een uur later dan gepland kwam ik bij het feestje aan, dat gelukkig nog in volle gang was. Ik kon zo aanschuiven bij de bbq en genieten van de kinderen, die onderleiding van kinder DJ Blijwin volledig uit hun dak gingen.

blijwin dj

Die Blijwin, dat is nog wel een leuk verhaal. Maik en ik hadden allebei het idee dat we ‘m kenden, maar geen idee waarvan. We dachten dat hij eens het entertainment op een camping of Landal had gedaan ofzo, en we hem daarvan kenden. Ik ben naderhand nog naar hem toe gegaan om het te vragen, maar hij wist het ook niet. Hij zie nog wel dat hij ook “dingen” op tv deed, maar niet wat dan precies. Toch had ik niet het idee dat het van tv was.

Tot ik ‘s avonds in bed lag… ineens wist ik het! Ik kende hem van het naakt-dating programma Adam zkt Eva! Ik google-de en bleek gelijk te hebben. Maik en ik lagen dubbel van de lach.

Anyway: Blijwin is als kinder DJ wel echt een aanrader. Het was een superfeestje en de kinderen hebben zich op zo’n grote-mensen-feest heel goed vermaakt. Hij deed het geweldig!

Tot zover deze drukke, maar superleuke week. Op naar de volgende. Waarin ik gewoon moet werken, maar we vrijdagmiddag vertrekken voor alweer een tof persuitje. Dit keer met het hele gezin. Waarheen? Dat hoor je volgende week. Of, als je mij op Instagram volgt, kun je het dit weekend al zien & meegenieten! Duimen jullie voor mooi weer?

Lees hier deel 1. Meer informatie over Friesland vind je op de website van Merk Fryslân.

gebak tuincafe

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #72
Volgend artikelZò ga je hardlopen en houd je het vol
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Hey Judith,
    Erg leuk om dit verslag van je te lezen; alle personen (op die van Adam zkt Eva na dan) die je beschrijft in je verslag heb ik voor mijn vorige baan bij een krant wel eens ontmoet. Hun bevlogenheid zit er duidelijk nog steeds in!
    Groetjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in