Geld lenen, waar doen mensen dat voor?

huurauto sunny cars marokkoGeld lenen, waar doen mensen dat voor? Iedereen weet dat het geld kost om geld te lenen.  Over het geleende bedrag betaal je namelijk rente. Hoeveel rente, dat is verschillend per aanbieder. Gemiddeld ligt dat ergens tussen de 3,5% en 6 % op dit moment. Globaal betekent dat, dat als je een bedrag leent van €10.000, je €500 extra betaalt. Daar staat wel tegenover dat je de aankoop die je wenst meteen kunt doen. Je hoeft niet meer te wachten. Je betaalt de lening maandelijks terug. Dat schijnt nog best vaak te gebeuren. Geld lenen, waar doen mensen dat voor?

Geld lenen, waar doen mensen dat voor?

Ik was benieuwd waar mensen nu zoal geld voor lenen. Er worden namelijk behoorlijk wat leningen afgesloten op jaarbasis. Mensen zijn daar over het algemeen niet open over, maar gelukkig zijn er wel wat cijfers online te vinden waar mensen een lening voor af sluiten. Hieronder ga ik vertellen wat ik heb gevonden over redenen waar mensen geld voor lenen.

Geld lenen voor een auto

Vrijwel het grootste deel van de leningen worden afgesloten voor een nieuwe auto. Dat prachtige nieuwe vehicle van je buurman is dus misschien wel helemaal niet zonder geleend geld gekocht. Er zijn allerlei vormen van lenen, waaronder natuurlijk een leaseplan. Maar je kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening. Een aanbieder daarvan is bijvoorbeeld Frisia. Dus wil je nou echt graag zo’n Tesla kopen? Dan is dit één van de mogelijkheden om ‘m te financieren, als je het budget er niet voor hebt.

Verbouwing van een woning

Waar ook veel geld voor geleend wordt, is een verbouwing. Mensen kopen een oud huis, waar ze nog veel in moeten opknappen. Een deel financieren ze mee in de hypotheek, maar de kosten vallen altijd tegen. Zeker in oude huizen kun je nog wel eens voor een verrassing komen te staan. Dan blijken opeens alle leidingen vervangen te moeten worden, terwijl je dat vooraf niet wist. Of je wil gewoon de oude badkamer er uit en een nieuwe er in, omdat ie gedateerd is. Of je woonkamer een make-over geven. Het kan allemaal met een persoonlijke lening.

Restschuld financieren

Helaas komt het nog steeds voor dat mensen hun huidige woning niet voor dezelfde prijs verkopen als toen ze het kochten. Het bedrag dat overblijft noem je een restschuld. Soms kun je dit financieren in een nieuwe hypotheek, maar met name als je gaat scheiden is er vaak geen budget om een nieuw huis te kopen. Je blijft dan met die restschuld zitten. Soms is het interessanter om deze dan af te lossen met een persoonlijke lening, omdat de percentages lager zijn en het aflossen sneller kan. Het is zeker de moeite waard om dat uit te zoeken.

Geld lenen om te trouwen

Er zin mensen die hun droombruiloft willen realiseren, maar hier niet voldoende budget voor hebben. Ze denken wel: trouwen doe je maar eens in je leven, dus ik wil dat het spectaculair is. Ze lenen geld om de sprookjesbruiloft die ze in gedachten hebben uit te voeren. Vaak krijg je ook veel geld van familie en vrienden, daarmee kunnen ze dan na afloop de lening versneld aflossen en blijft er niet zo heel veel meer over.

Een nieuwe keuken

Als je leuke verouderd is en je wil een nieuwe keuken met de meest luxe apparatuur er in, ben je al gauw zo’n €20.000 kwijt. Dat heeft niet iedereen zo op de plank liggen. Daarom is dit ook een reden waar mensen geld voor lenen. Vaak hebben ze wel zelf iets gespaard, maar redden ze het net niet. Een persoonlijke lening kan dan uitkomst bieden. Zo kan de nieuwe keuken helemaal in orde gemaakt worden, en betaal je het restant maandelijks terug.

Studie voor de kinderen

Een studie voor de kinderen is ook behoorlijk duur. Collegegeld is hoog en zeker als je meerdere kinderen hebt die goed kunnen leren, kan dit een aardige kostenpost zijn. Daarom wordt er ook regelmatig geld geleend voor de studie van de kinderen. Zo kunnen ze toch de studie doen die ze graag willen en kunnen de ouders dan maandelijks terug betalen.

Kleine aankopen

Tot slot zijn er ook kleine aankopen die van geleend geld worden gedaan, zoals bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of een televisie. Dit gebeurt vooral bij mensen die geen buffer hebben en waarvan de wasmachine opeens kapot gaat. Ze hebben dan toch een nieuwe nodig en doen dat dan van geleend geld.

Altijd goed nadenken

Mijn visie is: zolang je het gewoon zelf kunt betalen, is dat natuurlijk het beste. Probeer altijd te sparen, al is het maar een klein beetje. Zo bouw je een buffer op die je kunt aanspreken voor onvoorziene uitgaven. Niets zo vervelend als wanneer je en reparatie van je auto niet kunt betalen, of je geen nieuwe wasmachine kunt kopen. Heb je een goede baan en kun je maandelijks wel wat missen, dan kun je overwegen of een grote aankoop, zoals een auto of een verbouwing, voor jou een optie is.

woonkamer poster winter

Vorig artikelKletspot; zelf maken of kopen?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #257
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in