Geld verdienen door je eigen energie op te wekken

Welke energieleverancier kies je bij zonnepanelen?Steeds meer mensen zien de voordelen van zonnepanelen. Dat is niet zo gek: het is even een investering, maar die verdien je al snel terug. Na een jaar of 7 gemiddeld heb je de kosten van zonnepanelen kopen eruit en vanaf dat moment ben je dus alleen nog maar geld aan het besparen of zelfs verdienen. In deze blog ga ik vertellen hoe wij dat hebben gedaan en wat het ons heeft opgeleverd. 

Lees ook: Je geld op de bank, of liever in crypto’s?

Geld verdienen door je eigen energie op te wekken

Wij hebben zelf 20 zonnepanelen, inmiddels al bijna 4 jaar. Hiermee hebben wij nu bijna de investering terugverdiend. Het eerste jaar betaalden wij nog gewoon het normale voorschot aan onze energieleverancier. Dat was eigenlijk een leuke spaarpot, want in december kregen we dat bijna geheel terug. Zo zagen we ook in één keer wat het dat jaar had opgeleverd. Daarna hebben we het voorschot lager laten zetten, maar ieder jaar kregen we een flink bedrag terug.

Over hoeveel geld gaat dat dan?

Dit jaar staat ons maandbedrag nog op €20 per maand. Het is een iets minder goede zomer geweest, dus we verwachten dit jaar niet geheel energieneutraal te zijn geweest. Vorig jaar is dat wel gelukt. Ter vergelijking: onze buren, die geen zonnepanelen hebben, betalen zo’n €150 per maand. Dat is toch een ruime €1500 die je per jaar verdient. Voor onze zonnepanelen betaalden wij €7000, waarbij we een deel ook nog terugkregen door subsidie van de overheid. Dit betekent dat wij de investering er dus in ongeveer 5 jaar uit hebben gehaald. Uiteraard hangt dit wel een beetje af van hoeveel zonuren je per jaar hebt en het soort zonnepanelen. Gemiddeld zeggen ze dat je het in 7 jaar terugverdient. 

Hoe werkt dat met die subsidie voor zonnepanelen?

Tja, helaas is die subsidie er op dit moment niet. Wat wel kan, is dat je je inschrijft als ondernemer en de BTW volledig terugvraagt. Dit betekent wel dat je daar wat administratie voor moet verrichten, maar het levert je 21% korting op. Dat is op zo’n grote investering natuurlijk wel interessant. Daarom is dat altijd een overweging waard. Zie je er tegenop, dan kun je de aanschaf ook zonder BTW aftrek doen, want zoals hierboven aangegeven, heb je je kosten er al in enkele jaren uit. 

Kunnen zonnepanelen op alle daken?

Het is goed om uit te laten zoeken of zonnepanelen op je dak kunnen. Niet alle daken zijn namelijk geschikt om voldoende rendement te halen. Dit heeft iets te maken met het hellingsvlak en de richting van de zon op jouw dak. Bij onze vorige woning kon het namelijk niet, anders hadden wij het al eerder gedaan. Wij hebben nu een plat dak en profiteren daar dus optimaal van met 20 panelen. Misschien kun jij niet zoveel zonnepanelen op je dak. Dan zal de investering minder groot zijn, maar natuurlijk ook het rendement. Een expert kan met jou samen kijken wat voor jouw huis het beste is en of geld verdienen door je eigen energie op te wekken voor jou is weggelegd. 

zonnepanelen leggen

 

 

 

 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #350
Volgend artikelJe huis beter isoleren
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in