Havermout-chocolade kruidnootjes

chocolade-havermout-kruidnootjesHet is sinterklaastijd! Niets lekkerder dan op een regenachtige dag samen met de kinderen kruidnootjes bakken om die daarna op te peuzelen. Ik besloot eens te experimenteren met havermout en speculaaskruiden om te kijken of ik daar ook kruidnootjes van kon maken. Door mijn eigen ingrediënten daar aan toe te voegen, zijn ze gezonder dan de “gewone” kruidnootjes. Havermout zit immers vol vezels en in plaats van geraffineerde witte suiker gebruik ik agavesiroop. Het resultaat is een superzachte kruidnoot, met een heerlijk omhulsel van chocolade. Yummie! Hierbij deel ik met jullie het recept van mijn havermout-chocolade kruidnootjes.

Lees ook: Mandarijnen-Kruidnootjes Skyr

Havermout-chocolade kruidnootjes

De kruidnootjes zijn eenvoudig te maken en je bent er niet langer dan een half uurtje mee bezig, inclusief het bakken in de oven. Als eerste verwarm je de oven op 200 graden, en zorg je voor een bakplaat met bakpapier die je in het midden van de tafel zet. Ik schrijf altijd met pen de namen van de kinderen in een hoek van het bakpapier. Zo kunnen ze de kruidnootjes bij hun eigen naam leggen en voorkomen we ruzie na afloop.

havermout-kruidnootjes-bakken

Wat heb je nodig?

100 gram havermout
1 ei
50 gram roomboter, gesmolten
4 el agavesiroop (of honing/dadelstroop/ahornsiroop)
4 el speculaaskruiden
1 el bakpoeder
500 gram pure chocola

Hoe maak je het?

Doe de havermout en de speculaaskruiden in de blender en laat draaien tot het havermout de poedervorm van bloem heeft. Doe daarna het ei, de gesmolten roomboter, de agavesiroop, en de el bakpoeder erbij en laat nogmaals goed draaien tot alle ingrediënten gemengd zijn. Doe het deeg in een kom en verdeel over het aantal kinderen dat je hebt. Laat iedereen zijn eigen bolletjes kneden en op de bakplaat leggen. Schuif daarna de bakplaat in de oven, ongeveer 10 a 15 minuutjes op 200 graden. Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnootjes afkoelen.

deeg-havermout-kruidnootjes

Chocolade omhulsel

Breek de chocolade in kleine vierkantjes en doe in een kommetje. Verwarm het kommetje in de magnetron op 350 watt, ongeveer 5 a 10 minuutjes. Haal het regelmatig uit de magnetron en roer even door. Als het genoeg gesmolten is, haal je met een lepel de havermout-kruidnootjes door de chocolade. Leg ze terug op het bakpapier. Als alle kruidnootjes een chocolade omhulsel hebben, schuif je de bakplaat in de koelkast voor 15 minuten. Zo kan de chocola goed hard worden. Daarna, smullen maar van de havermout-chocolade kruidnootjes!

havermout-kruidnootjes-in-chocola

Nieuwsgierig wat je met overgebleven pepernoten kunt doen na de sinterklaas? Bekijk dan dit artikel!

binnenkant-havermout-kruidnootje

Vorig artikelEen kijkje achter de schermen bij PIKAJOE Fotoslingers
Volgend artikelWin een cool verkleedkostuum!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in