Hoe ga je om met huidveroudering?

Hoe ga je om met huidveroudering?Huidveroudering hoort er helaas bij. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. In feite begint het al vanaf je 20ste levensjaar, maar echt zichtbaar wordt het pas ergens tussen je 35e en je 40e. Op welke leeftijd het bij jou zichtbaar wordt en hoe snel je huid veroudert is afhankelijk van genetische factoren èn externe factoren. Welke factoren dit zijn, bespreek ik in dit artikel. Hoe ga je om met huidveroudering? Ook dat ga je lezen.

Lees ook: Eikenprocessierups klachten verminderen

Hoe ga je om met huidveroudering?

Waar mannen zich vooral druk maken over kaal worden, kunnen vrouwen zich zorgen maken als de eerste rimpels zich laten zien. Mannen hebben over het algemeen minder problemen met een paar rimpels. Er zijn best een aantal behandelingen die je kunt doen tegen huidveroudering, maar van vele is niet wetenschappelijk bewezen dat het ook daadwerkelijk helpt. Laat je dus goed informeren voor je hier veel geld aan uitgeeft, want misschien doet het weinig. Huidveroudering stoppen is simpelweg niet mogelijk. Wel zijn er opties om je huid te verjongen of het proces enigszins te vertragen. Het beste is om te bedenken dat jij niet de enige bent die er last van heeft: iedereen krijgt vroeg of laat te maken met huidveroudering. Wie nu 20 is, loopt er over 20 jaar ook heel anders bij. Dat helpt mij altijd wel om het te relativeren. 

Wat kun je doen om huidveroudering tegen te gaan?

Dit is natuurlijk het allerbelangrijkste om te weten, want we willen allemaal wel weten wat je kunt doen om huidveroudering tegen te gaan of het proces in elk geval te vertragen. Iemand zei ooit tegen mij dat “uit de zon blijven” de beste anti-rimpelcrème is, maar zelf hou ik te veel van de zon om er volledig uit te blijven. Daarom zocht ik uit wat nog meer kan helpen en zette de tips op een rij:

  • Gebruik standaard een dagcrème met een hoge beschermingsfactor (liefst 30 of 50)
  • Zit je op een terras of op het strand, gebruik dan altijd een factor 50 gezichtscrème
  • Ga nooit onder de zonnebank 
  • Drink zo min mogelijk alcohol en rook niet
  • Eet gezond en gevarieerd. Veel groente en fruit, weinig suiker en ongezonde vetten 
  • Probeer elke nacht voldoende te slapen
  • Zorg voor zo min mogelijk stress
  • Beweeg elke dag minstens 30 minuten intensief

Dit zijn natuurlijk allemaal dingen die je allang weet, maar het is soms goed om het nog eens te lezen. Zoals eerder gezegd spelen ook genetische factoren een belangrijke rol. De ene mens krijgt heel weinig rimpels, de andere enorm veel. Toch is de zon wel hetgeen ons de meeste schade aan de huid kan geven. Daarom is het enorm belangrijk om een goede dagcrème met beschermingsfactor te kiezen. Die koop je onder andere bij Easycosmetic, van Clinique bijvoorbeeld. Die hebben ook make up met beschermingsfactor in hun assortiment.

Omgevingsfactoren

Naast dingen die je zelf kunt doen als gezond eten, bewegen, zorgen dat je geen overgewicht hebt en goed slapen, zijn ook omgevingsfactoren waar je zelf minder aan kunt doen van invloed. Ten eerste de overgang. Als je in de overgang bent, veroudert je huid vanzelf sneller. Dit is hormonaal bepaald en je kunt hier weinig aan doen. Ook luchtverontreiniging speelt een rol. Dit heb je niet altijd in de gaten, maar misschien woon je wel in een gebied met veel gassen en rook. Als je dit wel weet, zou je kunnen gaan verhuizen, maar de meeste mensen doen dat natuurlijk niet. Tot slot is naast de zon, ook de wind van invloed. Wil je meer weten over huidveroudering en dit proces, dan kun je hier meer informatie erover lezen. 

Vorig artikelOngedierte in de Nederlandse hoofdstad
Volgend artikelDe beste tips bij zonnebrand
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in