De beste tips bij zonnebrand

De beste tips bij zonnebrandWe hebben lang moeten wachten op het mooie weer, maar nu is het eindelijk zover. Er schuilt echter wel een gevaar: verbranden! Zeker als je de afgelopen weken niet hoefde na te denken over de felheid van de zon, kun je dat nu snel vergeten. Niet de bedoeling, want verbranden is heel naar! Daarom in deze blog de beste tips bij zonnebrand.  

Lees ook: hoe kies je de juiste zonnebril bij je gezicht?

De beste tips bij zonnebrand

De allerbeste tip is natuurlijk om uit de zon te blijven. Zon veroudert je huid enorm, dus het beste zet je een hoed op of blijf je in de schaduw. Zo simpel is het. Alleen veel mensen houden van de zon. En terecht, want zo vaak zien we ‘m niet. Het is dus begrijpelijk als mensen ook willen kunnen genieten van de zon. Genieten kan, maar het is net als met wijn, met mate. Zeker als de zon op zijn felst is, zo tussen 11 en 4 uur, is het verstandig om je heel goed in te smeren met minimaal factor 30, maar liefst zelfs factor 50 zonnebrandcrème. Smeer je ook regelmatig in en niet maar één keertje over een hele dag. Dat is echt te weinig.

Voordelen van de zon

Je hoeft je trouwens niet te laten afschrikken om in de zon te zitten. Dat kan nog steeds. Het beste doe je dat voor 11 uur ‘s morgens of juist in de avondzon. De zon biedt namelijk ook veel goeds. Zo krijgen veel mensen een beter humeur van zonlicht op hun huid. Daarnaast bouw je op deze manier een vitamine D voorraad op voor de winter. Daarvoor is het belangrijk dat je hele lijf in de zon komt, niet alleen je gezicht. Je huid maakt namelijk vitamine D op via je gehele huidoppervlak. Buiten sporten is ook verstandig, zo combineer je twee gezonde dingen: bewegen en vitamine D opbouw. Ook dan geldt: smeer je goed in!

Als het mis gaat….

Iedereen heeft het wel eens: je vergeet je in te smeren. Of je smeert je te weinig in, waardoor je toch verbrand. Verbranden is niet fijn. Mensen verbranden het meest in hun gezicht, daarna de schouders, rug, voeten en benen. Je kunt ook je lippen verbranden. Dat is mij wel eens overkomen en dat is heel vervelend. Je lippen zwellen op en worden pijnlijk. Meestal trekt dat na een dag wel weg, maar voorkomen is beter dan genezen. Insmeren dus! Gebruik ook lippenbalsem. Is het toch misgegaan, gebruik dan een verzorgende AfterSun, bijvoorbeeld van NIVEA. Dit verkoelt en laat de huid sneller herstellen. 

strand sant vincent ibiza

Kinderen en de zon

Kinderen moeten nog meer oppassen in de zon. Zij hebben vaak nog een bleke en gevoelige huid, doordat ze nog niet zoveel zon gezien hebben in hun leven. Zo’n huid verbrandt extra snel. Smeer kinderen dan ook altijd in met factor 50, het liefst een half uur voor ze gaan buiten spelen, en herhaal het insmeren regelmatig. Veel kinderen vinden de zon te warm en gaan uit zichzelf binnen of in de schaduw spelen, maar er zijn ook kinderen die zo genieten van het buiten spelen, dat ze niet merken dat ze verbranden. Vooral op het strand kunnen ze lelijk verbranden! Houd ze dus goed in de gaten en smeer, smeer, smeer! Laat ze eventueel ook een hoed of pet dragen en doe ze op tijd een shirt aan als je ziet dat ze rood worden. 

Geniet van de zon, maar met mate!

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel goed weet hoe je kunt voorkomen dat je verbrandt. Verbranden is pijnlijk en ook gevaarlijk, zeker bij kinderen. Zij kunnen hierdoor later in hun leven huidkanker krijgen. Mega belangrijk dus om ze altijd goed in te smeren! Toch is de zon ook gezond, mits je er verstandig mee omgaat. Meer tips hiervoor kun je ook lezen op de website van NIVEA.

arm zonnebrandcreme

Vorig artikelHoe ga je om met huidveroudering?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #341
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in