Hoe je goedkoop kunt reizen

Ik ken maar weinig mensen die niet van reizen houden. De meeste mensen vinden het heerlijk om er even tussenuit te gaan. Een nieuw land, andere cultuur ontdekken. Genieten van lekker eten, mooi natuur, goed weer, bijzondere bezienswaardigheden en nog veel meer. Maar ja, reizen kost geld. Dat weten we allemaal. Toch ga ik regelmatig een paar dagen weg. Dat zijn echt niet alleen maar persreisjes. Hoe je goedkoop kunt reizen en zo toch regelmatig een paar dagen naar het buitenland kunt, vertel ik je in deze blog.

Hoe je goedkoop kunt reizen

Zoals gezegd ga ik zeker 6-10 keer per jaar op reis. Ik vind het heerlijk. Persreizen zijn leuk, maar vaak ook flink volgepland. Er is weinig ruimte voor rust, even je eigen ding doen en wat privacy. Vaak zitten persreizen van ‘s morgens 8 uur tot ‘s avonds 10 uur volgepland met allerlei activiteiten. Zeker, je ziet prachtige dingen, maar omdat ze zoveel mogelijk willen laten zien is het toch altijd een beetje jachtig een programma afwerken. Even een terrasje pakken op een plek die IK leuk vind is er meestal niet bij. Daarom vind ik het ook heerlijk om soms gewoon lekker zelf op pad te gaan. Ik geef je tips hoe je goedkoop kunt reizen, waardoor jij ook wat vaker naar het buitenland kunt!

Zonder je hele gezin

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je loslaat dat je altijd met je gezin moet reizen. Het blijft natuurlijk een feit dat een tripje een stuk duurder wordt als je met 6 mensen het vliegtuig in moet. Dankzij lieve oma’s en opa’s kunnen Maik en ik soms samen weg, maar ik ga ook wel eens met één van mijn kinderen. Of met een vriendin. Op die manier hoef je maar 1 of 2 vliegtickets te betalen en zijn de keuzes voor een overnachtingsplek ook veel ruimer. Als wij met het hele gezin een accommodatie moeten zoeken, moeten we meestal 2 hotelkamers boeken of een groot appartement. Alleen of met z’n tweeën reizen scheelt heel veel geld!

Kies voor een korte periode

Zeker, het is heel fijn om er voor een week of langer tussenuit te gaan. Ik weet alleen niet hoe veel vakantiedagen jij hebt, maar ik kan niet eindeloos van mijn werk wegblijven. Daarom kies ik er vaak voor om een paar dagen ergens naartoe te gaan. Vaak kies ik voor donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Vier dagen zonder mijn gezin vind ik net te doen. Ik werk alleen op maandag, dinsdag en woensdag, dus ik kan op de andere vier dagen van de week doen wat ik wil. Als je maar vier dagen gaat, hoef je ook maar voor drie dagen een overnachting te boeken en dat scheelt veel geld.

Houd de aanbiedingen in de gaten

Er zijn allerlei goedkope aanbieders van vluchten en accommodaties. Als je niet in een vakantie weg hoeft, en ook niet gebonden bent aan een bepaalde week of maand dat je weg wilt, zijn er veel mogelijkheden om een goedkoop ticket te boeken. Zo vlieg ik in november voor slechts €116 heen en terug naar IJsland. Dit boekte ik samen met een vriendin al in januari. We wilden dit jaar graag samen weg, het liefst naar IJsland en dit ticket vonden we online. Meteen geboekt. En hoewel we er nog lang op moesten wachten, inmiddels is het nog maar 2 maanden voor het zover is!

Kies eens een onbekende bestemming

Natuurlijk, we willen allemaal wel naar Ibiza, Lissabon of Aruba. Maar er zijn nog zoveel plaatsten in Europa en de wereld die minder bekend zijn, maar verrassend leuk! Zo kwam ik eens terecht in Tallinn, een wonderlijk mooie stad. Ook Helsinki bleek ontzettend leuk en ik heb goede verhalen gehoord over Brno in Tsjechië en Riga in Letland. Deze plekken zijn net zo bijzonder om te ontdekken en vaak een stuk goedkoper dan de meer populaire bestemmingen. Ook dat kan je veel geld besparen.

Pakketreizen

Soms is het goedkoper om een pakketreis te boeken. Er zijn allerlei aanbieders die pakketreizen aanbieden, zoals bijvoorbeeld D-reizen. Als je elke dag even op de website kijkt, vind je knallers van aanbiedingen. Soms precies naar jouw wensen!

Vliegtickets

Vliegtickets koop ik vaak via Ryan Air, Transavia, ik kijk bij de maatschappij zelf of ik houd Skyskanner in de gaten. Hier kun je zelfs een zoekopdracht instellen en kijken wanneer de prijs het laagst is. Het maakt echt uit wanneer je kijkt: zo boekte ik afgelopen zondagochtend heel vroeg een spotgoedkope vlucht via Transavia naar Ibiza, en zag ik dat diezelfde vlucht op donderdag flink duurder was. Boek dus nooit impulsief, maar houd gewoon een poosje in de gaten wat de tickets doen. Zo weet je voor hoe weinig geld het zou moeten kunnen.

Stel doelen

Hoe je goedkoop kunt reizen is niet alleen afhankelijke van het vinden van de juiste deals op de beste websites en het loslaten van bepaalde zaken. Het is ook belangrijk dat je doelen stelt. Doelen kun je namelijk gaan bereiken. Als je ze niet stelt, blijven je plannen vaak in het luchtledige hangen. Net als met sporten: je bedenkt dat je weer zou moeten gaan sporten, maar schuift het iedere dag op de lange baan en er zijn zo 6 maanden om waarin je niet hebt gesport. Terwijl, als je bedenkt dat je elke week 3 keer wil sporten en die 3 keer ook inplant, dan ga je gewoon.

Hoe stel je reisdoelen?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een reisdoel te stellen. Je kunt zeggen: ik wil dit jaar minimaal 4 keer een paar dagen weg en het maakt me niet uit waarheen. Van daaruit ga je een paar weken zoeken op de aangegeven websites en als je iets ziet dat je aanspreekt boek je het. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat van die 4 keer je 1 keer met je gezin weg wilt en de rest van de keren ga je alleen of met een vriend, vriendin of je partner.

Leg je budget vast en zorg dat het op je rekening staat

Onderdeel van je reisdoelen is natuurlijk het financiële plaatje. Ik kan niet in niemands portemonnee kijken, dus ik heb geen idee hoe gemakkelijk je iets bij elkaar gespaard krijgt. Gemiddeld kost een tripje van een paar dagen aan ticket en accommodatie zo’n €350. Als je niet te kieskeurig bent over je accommodatie kan dat zelfs nog wel €100 tot €150 goedkoper of als je echt enorm veel geluk hebt met een pakketprijs. Ik zag bijvoorbeeld laatst nog tickets en een verblijf naar Portugal voor €159. Spaar dus wat je kunt van je salaris en zet dat op een aparte rekening of in een aparte map (dat kan bij ING tegenwoordig), zodat je het geld bij elkaar hebt als er iets voorbij komt dat je niet kunt laten liggen.

8 tips voor een bezoek aan Cascais

Kosten voor eten en bezienswaardigheden

Wat je daar ter plekke uitgeeft is natuurlijk helemaal aan jou zelf. Ik hou er van om bij leuke restaurantjes te eten. Hoeft niet per se heel duur te zijn, maar wel een goeie sfeer en lekker eten. Daarvoor check ik heel vaak TripAdvisor als ik er ben en ik lees ook veel blogs om ervaringen van anderen te lezen. Ik kom niet vaak bedrogen uit, meestal kloppen de recensies wel. Bloggers moeten soms wel een bepaalde locatie promoten, maar als ik naar mezelf kijk dan kan ik zeggen dat als iets echt vreselijk is, ik er niet over schrijf. Zo heb ik ooit eens in een afschuwelijk hotel overnacht en dat heb ik op mijn blog niet genoemd. Of ik zet er bij dat het geen aanrader is. Meestal snappen bedrijven wel dat het niet handig is om de pers in een slecht hotel of een slecht restaurant te zetten, dus als een blogger er positief over schrijft klopt dat wel. Musea en bezienswaardigheden heffen vaak een hoge entree, daarom ga ik er alleen in als ik het echt heel graag wil. Iets aan de buitenkant zien vind ik soms genoeg en het scheelt me een hoop geld.

Tips voor goedkope vluchten

Ik schreef al eens eerder een blog over het vinden van goedkope vliegtickets. Websites die je naast Skyskanner kunt gebruiken in je zoektocht naar een goedkope vlucht zijn:

Tips voor pakketreizen

Tips voor het vinden van goedkope accommodaties

Tot slot: de error fares

Soms staat een ticket belachelijk goedkoop online en als je het boekt en geluk hebt dat ze er verder niks mee doen kun je soms voor dat geld mee. Het is dan eigenlijk een foutje, maar niemand ontdekt het en jij krijgt gewoon je ticket. Je noemt dit een zogenaamde error fare en er zijn zelf sites die dat voor je in de gaten houden. Zoals bijvoorbeeld Vakantiepiraten, Tickets.nl en Fly4free.com. Deze aanbiedingen zijn vaak maar een uur geldig ofzo, want ze ontdekken het snel. Maar als je het ticket meteen in je mailbox vindt, is de kans dat je ook echt voor dit geld kunt vliegen groot.

Fly cheap, be happy!

Ik hoop dat ik je wat fijne tips heb gegeven om wat vaker even weg te gaan. Stop met je schuldig voelen als je de kinderen een paar dagen achterlaat, dat komt echt wel goed. En zelf knap je er zo ontzettend van op! Bovendien is een tripje met één van je kinderen ook ontzettend leuk. Dus houd die in gedachten. Goedkoop weg met kids kan namelijk net zo goed! Ik ben heel benieuwd wat voor goeie deals jullie weten te vinden en wat jouw eerste tripje weg wordt!

Vorig artikelMet deze 3 tips kies je gegarandeerd het juiste matras voor jouw slaapwensen
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #191
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

2 REACTIES

  1. Beste Judith,

    Het zijn goede tips, en ik ben het met je eens dat je ook zonder je kinderen op vakantie kunt gaan.
    Wat ik mis in je overwegingen zijn duurzame vakanties. Heb je wel eens uitgerekend wat je aan CO2 uitstoot als je 4x per jaar vliegt? Als iedereen dat doet, hebben we geen mooie aarde meer voor onze kinderen als ze groot zijn.

    • Hoi Leontien, daar heb jij helemaal gelijk in! Dat was echter niet direct de insteek van deze blog, maar wellicht voeg ik er nog een paragraaf aan toe. Heb jij tips voor mij wat ik daar in kan verwerken?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in