Hoe kun je veilig met kinderen gaan varen?

vlotvaren Dunajec sterre juutHet is geweldig om als gezin je eigen boot te bezitten, of om een boot te huren en lekker een dag, of zelfs langer, te gaan varen. Alleen, hoe organiseer je dit zo veilig mogelijk? Want kies je ervoor om het water op te gaan, dan zul je er ook rekening mee moeten houden dat je te water kunt raken. In sommige gevallen is dit helemaal niet erg, en kiezen jullie er zelfs wel voor om heerlijk het water in te plonzen. Er bestaan daarnaast ook omstandigheden waarbij je maar beter niet te water kunt raken, ook al is iedereen in het bezit van een zwemdiploma.

Veilig het water op met kinderen

Ongeacht de leeftijd van jullie kinderen zorg je er altijd voor dat er voldoende reddingsvesten aan boord zijn. Niet alleen voor jullie kinderen, maar voor alle opvarenden. Let er op dat je reddingsvesten koopt die passen bij de grootte van jullie kind(eren). Reddingsvesten voor volwassenen zijn meestal groter dan die voor een kinderlichaampje.

Laat kinderen altijd een reddingsvest dragen

Niet alleen zorg je dat er reddingsvesten aan boord zijn, maar ook dat jullie kind(eren) deze te allen tijde dragen; ongeacht of je nu aan boord bent van een rubberboot, zeilboot of jacht. Vooral op een jacht kan het wat overdreven klinken misschien, maar helaas, een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Je moet er niet aan denken dat je jullie kind ineens uit het oog verloren bent en het niet meer kan vinden aan boord. Ook al kan jullie kind wellicht zwemmen, diepe wateren kunnen ook tijdens de zomer behoorlijk koud zijn; onderkoeling en verkramping liggen dan op de loer.

Lichtgewicht reddingsvesten

Reddingsvesten zijn echte lichtgewichten. Het is dus gelukkig niet zo dat zij voor extra ballast zorgen. Leg je kind duidelijk uit waarom het een reddingsvest moet dragen. Je kind zal waarschijnlijk de discussie opzoeken wanneer deze niet direct het nut ziet, omdat hij of zij bijvoorbeeld al kan zwemmen.

Verraderlijke wateren?

Sommige wateren zijn niet alleen koud, maar kennen tevens stromingen, zoals grote rivieren en het IJsselmeer. Varen op het IJsselmeer mag nooit onderschat worden; de wind kan er voor een verraderlijke korte golfslag zorgen. Menig ervaren zeiler of kapitein is er al in de problemen gekomen. Gaan jullie als gezin varen op het IJsselmeer, houdt dan altijd om het uur de lokale weersvoorspelling in de gaten en zorg dat niet alleen de kinderen, maar jullie allemaal een reddingsvest dragen. Want gebeurt er eenmaal iets onverwachts (het roer breekt af, het stuur blokkeert, de motor valt uit), dan kan het te laat zijn om nog een reddingsvest om te doen. Probeer een anker uit te gooien en neem contact op met de KNMR – in extreme gevallen waarbij de boot bijvoorbeeld dreigt te kapseizen.

Tot slot

Gelukkig loopt het meestal niet zo’n vaart en kunnen jullie heerlijk genieten als gezin tijdens een bootvakantie of mooie boottocht. Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat er voor iedereen een hoogwaardig reddingsvest aanwezig is!

delft bootje

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #376
Volgend artikelNiet alleen op je screensaver de Malediven zien. Ga er ook echt naartoe!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in