Hoe staan tulpen het langst?

Zoals er tegenwoordig voor bijna elke thema wel een speciale dag is, is dat er ook voor de tulpen: op 20 januari is het weer Nationale Tulpendag. Deze dag is eigenlijk de aftrap van het tulpenseizoen, wat tot en met april duurt. Ik heb de tulpen ook al in de winkels gespot en toevallig vandaag mijn eerste bosje gekocht. Een klein beetje voorjaar in huis, al is dat eigenlijk wel een desillusie, want het voorjaar is echt nog ver weg. Toch geniet ik van mijn tulpjes.

Tulpen uit Turkije

Wist je dat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt? En er wel 3000 verschillende soorten zijn? De verschillen zitten niet alleen in de kleur, maar ook in de vorm van de bloem. Er bestaan zelfs tweebloemige tulpen. Bijzonder hè? Ik kies meestal voor een roze bloem, omdat die simpelweg het beste in mijn huis past. Maar ons de pasen of het voorjaar vind ik een gele of witte bloem vaak ook erg mooi.

Nadelen van tulpen

Tulpen zijn vaak goedkoop, maar een nadeel vind ik wel dat ze ook vrij snel uitgebloeid zijn. Als je echt goed verse tulpen hebt die je niet op een te warme plek zet dan kun je er soms wel een week tot tien dagen van genieten, maar meestal staan ze maar een dag of 4 echt mooi. Dat komt vooral ook, omdat ze doorgroeien in de vaas. Dan worden ze te lang voor de vaas en gaan ze slap hangen.

Fabels over tulpen

Dit proces van doorgroeien schijn je te kunnen doorbreken door met een speld een klein gaatje te prikken in de bloemstengel. Ik heb dit nog nooit zelf uitgeprobeerd, want ik vergeet het altijd, maar volgens Mooiwatbloemendoen is dit klinklare onzin. Geloof deze fabel dus niet, want het schijnt helemaal niet te werken.

Verzorging van tulpen

Wat je wèl moet doen om tulpen zo lang mogelijk goed te houden in de vaas is het schuin afsnijden van de stelen, gebruik koud water met wat bloemenvoeding, check regelmatig of er nog genoeg water in de vaas zit (want tulpen drinken veel), zorg dat de vaas niet te smal is (tulpen houden van wat ruimte) en zet ze niet in de zon of bij de verwarming. Als je daar op let, zul je maximaal van je tulpen kunnen genieten.

Speciaal evenement in 2018

Op 20 januari 2018 leggen Nederlandse kwekers op de Dam in Amsterdam een reusachtige pluktuin aan met ruim 200.000 tulpen. Vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bosje tulpen plukken voor een vrolijke lentesfeer in huis. Kom wel op tijd want op is op!

Vorig artikelEen refurbished iPhone is veel goedkoper
Volgend artikelLeuke verkleedkleren voor Carnaval
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in