Hoeveel zit jij per dag op je iPhone?

app moments itunesIk zag ergens de app “Moments” voorbij komen. Deze app houdt bij hoeveel tijd per dag je gebruik maakt van je iPhone. Ik weet wel dat ik vrij vaak mijn iPhone checkte, maar dat het uiteindelijk neer komt op gemiddeld 5 uur per dag is best shocking. Toen ik dat wist, besloot ik eens te monitoren waar al die uren vandaan komen.

Pieken

Al snel zag ik, dat de piek vooral ‘s avonds zit voor ik ga slapen. Dan neem ik mijn iPhone mee naar de slaapkamer en ga ik daar op mijn gemak nog even een uurtje rondsurfen. Verder pak ik mijn telefoon zodra ‘s morgens de wekker gaat en check ik op die momenten mijn mail, Instagram, Twitter, Facebook, ING-app, en Google Analytics. Daarna begint het ochtendritueel met douchen, aankleden, ontbijt maken voor iedereen, kids naar school enz. Rond 9 uur ben ik dan thuis, maak ik een kop thee en doe ik weer een rondje social media, zowel zakelijk als privé, en ik beantwoord op mijn telefoon wat belangrijke mails. Daarna ga ik vaak iets doen met Lenthe. Een spelletje, knutselen enz. Of we gaan lekker naar buiten. Soms maak ik dan foto’s met mijn telefoon, dat rekent deze app natuurlijk ook allemaal als gebruikerstijd. Eigenlijk maak ik de hele dag door vaak foto’s van de kindjes. Dat zijn natuurlijk steeds een paar minuten, en als je die foto’s dan ook nog wilt bewerken kost het zeker 5 minuten. Rond lunchtijd maak ik brood en doe ik ook weer een rondje mail en social media. Ik moet dan wel eens een (zakelijk) telefoontje plegen, wat geld overmaken of een foto publiceren. Meestal zit ik rond de lunch op een niet-werkdag al aan de 3 uur. In de middag komt het er vaak niet van om op mijn telefoon te zitten. We gaan Sterre en Yuren van school halen en dan is het altijd heel druk in huis. Pas tijdens het koken, als de kinderen vaak even op de iPad mogen, heb ik tijd om weer een rondje social media en mail te doen. Daarna eten we en dan pak ik mijn telefoon weer als ik ‘s avonds in bed lig. Voor het slapen gaan vind ik het heerlijk ontspannend om nog wat doelloos rond de klikken. Heel soms kan ik niet slapen, en dan is het verleidelijk om ook ‘s nachts mijn telefoon nog te pakken.

Tijdens het voeden èn het wachten

Over de hele dag voed ik Fee natuurlijk regelmatig. Per voeding ben ik zo 20 minuten bezig. Die minuten zit ik ook vaak wat op mijn iPhone rond te kijken. Niet altijd trouwens, want soms vind ik het ook fijn om gewoon naar Feetje te kijken als ze drinkt. Als ik in de tram zit, of in een wachtkamer bij een arts oid, pak ik ook altijd mijn telefoon. Ik ben daarin niet de enige, trouwens. Meestal zie ik om me heen dat 80% van de mensen met een smartphone in de hand zit. Het is echt iets van deze tijd… Vroeger voerde je een gesprek in de wachtkamer, nu check je je social media. Zo gaat dat.

Afkicken of niet?

Tja, en als je dan weet hoeveel tijd je op je telefoon doorbrengt, komt de vraag of je dat wil minderen of niet? Ik heb daar echt goed over nagedacht. Minderen is wellicht een optie. Of een paar smartphone-vrije uurtjes inlassen per dag. Maar dat uurtje surfen voor ik ga slapen, ook al wordt het afgeraden, ik vind het heerlijk. En ik slaap er niet slechter van, echt niet. Ik val juist heel makkelijk in slaap. Foto’s maken vind ik ook ideaal met mijn iPhone, de kwaliteit is goed genoeg dus ook daarvoor wil ik hem blijven gebruiken. Alleen het regelmatig checken van de social media zou best wat minder kunnen. Maar of ik daarmee enorm veel minder tijd op mijn iPhone ga zitten, betwijfel ik…

Hoe zit het met jouw smartphone gebruik? Hoeveel uur per dag gebruik jij ‘m? En zou je dat willen minderen? Waarom wel of niet?

app moments

Vorig artikelZo zet je vader écht in het zonnetje op vaderdag
Volgend artikelIn Stad.nl vind je zéker een hip cadeau voor vaderdag
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in