Huidige pandemie zorgt voor toename aan romance scams

Huidige pandemie zorgt voor toename aan romance scamsJe hebt een leuke man of vrouw ontmoet op een datingsite of social media. Meerdere keren per dag wisselen jullie berichtjes uit. Jullie vertellen elkaar wat je die dag zoal hebt gedaan, hoeveel je van elkaar houdt en hoe graag jullie bij elkaar willen zijn. In een liefdesrelatie zijn dit hele normale dingen om te bespreken. Het probleem bij online dating is echter dat je af moet gaan op wat de ander je vertelt. En als je elkaar nog nooit in het echt hebt ontmoet, kan dat wel eens tot grote teleurstellingen en gebroken harten leiden.

Romance scam

Een romance scam of datingfraude een vorm van internetoplichting. Door programma’s als MTV’s Catfish en de recente Netflix-documentaire The Tinder Swindler wordt deze realiteit nog eens pijnlijk aan het licht gebracht. Je denkt dat je de liefde van je leven hebt gevonden. Maar in werkelijkheid blijkt het om een oplichter te zijn die in de verste verte niet lijkt op de foto’s die je ontvangen hebt. Daar kom je meestal pas achter als het veel te laat is. Met andere woorden: als je geliefde ineens met de noorderzon is vertrokken na jou grote sommen geld afhandig te hebben gemaakt.

Schade

De oplichters hebben altijd een goede reden om je om geld te vragen. Ze hebben het nodig om bijvoorbeeld een operatie te kunnen betalen voor hun zieke moeder of om te voorkomen dat ze hun huis uit worden gezet. Het begint met een klein bedrag, maar het kan uiteindelijk oplopen tot vele duizenden euro’s. Gemiddeld gaan slachtoffers van romance scams voor zo’n €8.000 de mist in. Geschat wordt dat er in totaal zo’n 275 miljoen euro wordt binnengeharkt door romance scammers wereldwijd.

Maar het blijft niet alleen bij financiële schade. Veel slachtoffers hadden zich al helemaal ingesteld op een toekomst met hun geliefde. Als je er dan ineens achterkomt dat het allemaal één grote illusie was, is de emotionele schade aanzienlijk. Je ziet je droom uit elkaar spatten en blijft met een gebroken hart achter. Daarbij heb je je vrienden en familieleden misschien al in geuren en kleuren verteld over je nieuwe vlam. Het is dan best een grote stap om naderhand uit te leggen dat je met open ogen in hun scam bent getrapt. Veel slachtoffers schamen zich daar ook voor.

Slachtoffers

Iedereen die online op zoek is naar wat liefde en bevestiging kan in principe slachtoffer worden. Mensen tussen de 55 en 64 jaar oud zijn vaak een doelwit, omdat bij hen het meeste geld te halen valt. Zij worden voor gemiddeld €18.000 opgelicht. Maar ook jongeren vallen steeds vaker ten prooi aan romance scammers. Een 18- tot 24-jarige investeert gemiddeld €2.500 in dergelijke frauduleuze liefdesrelaties.

Het is dus een lucratieve vorm van oplichting, die helaas steeds meer slachtoffers maakt. Dat we door de pandemie massaal aangewezen waren op online sociaal contact speelt daarin ook een grote rol. In het afgelopen jaar is het aantal meldingen van romance scams met maar liefst 16% toegenomen.

Een romance scam herkennen

Bedenk dat internetoplichters je op meerdere manieren proberen te raken. Zorg er dus voor dat je al je apparaten goed beschermt tegen hackers en virussen. Hiervoor kun je het best een VPN inschakelen. Dit is heel eenvoudig, omdat je met één klik al een volledig versleutelde verbinding tot stand brengt. Je kunt een VPN gratis downloaden en installeren op al je apparaten. Daarnaast moet je letten op de volgende signalen om een romance scam tijdig te herkennen:

1. Geen persoonlijke profielen

Als je iemands naam intypt in een zoekmachine, krijg je doorgaans wel een aantal resultaten te zien. Denk bijvoorbeeld aan LinkedIn-profiel, een Facebookaccount of zelfs een deelname aan een lokale sportwedstrijd.

2. Geen mogelijkheid om te videobellen

Een romance scammer zal er alles aan doen om niet als zodanig ontmaskerd te worden. Een trage internetverbinding, een kapotte telefoon of een te groot tijdsverschil: allemaal excuses om jou niet onder ogen te hoeven komen.

3. Om geld vragen

Romance scammers zijn per definitie uit op je geld. Maak nooit geld over naar iemand die je nog nooit in levende lijve hebt ontmoet.

4. Perfectie

Prachtige, professioneel ogende profielfoto’s en enthousiast over alles wat je doet en leuk vindt? De kans is erg groot dat ze een toneelstukje opvoeren en de foto’s van iemand anders gebruiken.

romance scams waarschuwing

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #375
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #376
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in