Inspiratie voor een kleine woonkamer

Op instagram volg ik sinds een tijdje de Duitse @oursweetliving. Zij heeft een mini huisje, maar zo leuk en praktisch ingericht! Ik heb daar enorme bewondering voor. Ik kan genieten van de plaatjes die ze post. Overal is over nagedacht, er is een goede balans tussen wat handig is en wat mooi staat. Het klopt gewoon. Zij bewijst: klein, maar stijlvol wonen kan prima! In deze blog inspiratie voor een kleine woonkamer.

Inspiratie voor een kleine woonkamer

Als je een kleine woonkamer hebt, is het belangrijk om de basis zoveel mogelijk licht te houden. Donkere kleuren maken je kamer nog kleiner. Dus kies voor wit als basis. Witte muren, lichte vloer. Eventueel kun je een wand in een pastelkleur verven of behangen. Met accessoires kun je er dan nog meer kleur in brengen.

Indeling

Bij de indeling van een kleine woonkamer moet je in eerste instantie rekening houden met de verschillende functies. Je hebt natuurlijk een fijne zitplek nodig, een tafel om aan te eten, maar zeker ook bergruimte. Dat zijn in feite de belangrijkste functies om rekening mee te houden. Kies voor lage kasten in plaats van hoge. Hoge kasten maken de ruimte al snel hokkerig. Een mooi lang dressoir over een hele muur geeft vaak net zoveel bergruimte, maar toont veel meer openheid. Op het dressoir kun je mooie accessoires zetten en eventueel kun je hier en daar een plankje ophangen.

Een ronde eettafel of een rechthoekige?

Over het algemeen is een rechthoekige eettafel vaak praktischer en deze neemt ook minder plek in. Soms is het zo, dan rond beter past. Denk daar vooraf goed over na, bekijk ook de looproutes. Kasten moeten nog open kunnen, je stoel moet je naar achter kunnen schuiven. Kies voor stoelen zonder leuningen, zodat je ze helemaal onder de tafel kunt schuiven.

Zitplek

Om een fijne zitplek te creëren, kies je het beste voor een bank, een kleed voor de warme voeten en een paar bijzettafeltjes. Met bijzettafels kun je eindeloos variëren. Ze kunnen naast de bank, voor de bank of zelfs achter de bank. Een 2 zitsbank kopen kun je zowel online als offline. Soms is het handig om eerst even de woonkamer en de bank op schaal te maken, zodat je kunt kijken of hij daadwerkelijk in de ruimte past. Als de basis van je zitgedeelte goed is, kun je het geheel afmaken met accessoires. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen aan de muur, een plaid of schapenvacht op de bank voor de warme look & feel, een mooie vaas met verse bloemen op het bijzettafeltje en een plant in een plantenstandaard naast je bank.

Open keuken

Als je een open keuken hebt, probeer ook deze dan zo praktisch mogelijk in te delen. Als niet alles in de kastjes past, maak dan een plank waar je bijvoorbeeld je kruiden in mooie potjes kunt zetten en kies ervoor om je mooiste servies daar op uit te stallen. Zorg ook voor de juiste verlichting en koop mooie accessoires die gezien mogen worden. Zo hoef je ze niet per se in kastjes op te bergen.

Ruim op!

Tot slot: zorg dat je je woonkamer netjes houdt. Een opgeruimd huis ziet er nou eenmaal vanzelf groter uit. Wen jezelf aan om steeds als je iets pakt, het ook weer meteen op te ruimen. Dat werkt! Durf ook dingen weg te gooien. Alles wat je langer dan een jaar niet hebt gebruikt kan naar de Kringloop. Maak je een ander er blij mee en jij houdt weer ruimte over in je kast. Als je rekening houdt met deze tips, weet ik zeker dat het niks uit maakt dat jouw huis wat kleiner is.

Vorig artikelAll you can Greek
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #212
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in