Kies je kunstgras of echt gras?

Kies je kunstgras of echt grasWie een tuin heeft kent misschien het dilemma: kies je kunstgras of echt gras? Je kunt natuurlijk ook je hele tuin vol tegels leggen, maar dit wordt erg afgeraden. Hierdoor kan het regenwater namelijk niet goed weg. Bovendien betekent het vaak ook dat je weinig bloemen en planten in je tuin hebt, waardoor insecten weinig kans krijgen om in jouw tuin te leven. Zonde voor de natuur! Zowel aan kunstgras als aan echt gras kleven voor- en nadelen. In deze blog zet ik de verschillen op een rij, zodat jij voor jouw situatie de beste keuze kunt maken.

Kies je kunstgras of echt gras?

Echt gras is natuurlijk mooi, al heb je tegenwoordig ook heel mooi kunstgras. Het nadeel aan echt gras is alleen dat het nooit mooi blijft. Het seizoen dat je de grasmatten legt natuurlijk wel. Dan ziet je gras er prima uit. Maar dan komt de winter. Er ontstaat schimmel en mos in je gras, kale plekken, onkruid. In het voorjaar heb je er dan een heleboel werk aan om je gras weer mooi te krijgen. Denk aan verticuteren, bijzaaien, kalk strooien, onkruid uittrekken, maaien. Als je geluk hebt, trekt je gras dan binnen een maand of 2 weer bij. Heb je pech, dan blijf je kale plekken houden en overweeg je om weer nieuwe grasmatten te kopen. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Vind je het geen punt om aardig wat energie te moeten steken in echt gras? Dan kies je het beste kunstgras voor in de tuin. Klinkt dit werk je als een enorme klus in de oren, waarvan je nu al weet dat je dat niet gaat doen. Dan denk ik dat kunstgras een betere keuze is voor jou.

De voordelen van kunstgras

Kunstgras heeft namelijk meerdere voordelen. Ten eerste is het natuurlijk heel onderhoudsvriendelijk. Je legt het één keer neer, steekt het met grondpennen vast en klaar ben je. Je kunt kunstgras vaak op maat bestellen, zodat het gelijk goed ligt. Kunstgras hoef je in een droge periode niet te besproeien, het blijft mooi, wat voor weer het ook is. Regen gaat er gewoon doorheen en trekt in de grond, dus je hebt er geen plassen op. Wie last heeft van hooikoorts wordt ook blij van kunstgras: je hebt namelijk geen last van graspollen. Je kunt het kunstgras eventueel stofzuigen als het vies is. En je hoeft het natuurlijk nooit te maaien, verticuteren of bij te zaaien! Het scheelt je dus heel veel werk.

Nadelen van kunstgras

Helaas heeft kunstgras natuurlijk ook nadelen, anders zou iedereen het wel hebben. Een van de nadelen is een inkoppertje: je ziet wel dat het geen echt gras in. Er komen geen paardebloemen of madeliefjes in groeien. Daarnaast kun je er niet op barbecuen, dat is gevaarlijk. Zet je barbecue dus op de tegels, niet op het gras. Verder voelt het wat minder fijn aan als je op je blote voeten loopt, belast het ‘t milieu natuurlijk meer en het is ook duurder dan grasmatten of graszoden. Tot slot is er ook een nadeel voor wie een schaduwrijke tuin heeft: er kunnen dan helaas toch nog mossen of onkruid doorheen groeien.

Wat kies jij?

Ik hoop dat deze informatie je een beetje op weg heeft kunnen helpen als het gaat om kunstgras versus echt gras. Het is helaas niet mooier te maken dan het is: aan beide keuzes kleven voor- en nadelen. Kies je kunstgras of echt gras? Ik ben heel benieuwd waar jij voor gaat.

kunstgras

Vorig artikelKwantum heeft leuke dingen!
Volgend artikelOsmo Hot wheels Mindracers Kit review
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in