Inspiratie voor een outdoor avontuur met kinderen

bos hut bouwenHet is vakantie. En het weer laat best wel wat te wensen over. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier worden de kinderen heel vervelend als ze de hele dag binnen zijn. Daarom ben ik op zoek gegaan naar outdoor activiteiten en wat ik daar voor nodig heb. In deze blog vind je inspiratie voor een outdoor avontuur met kinderen. Het is wel fijn als het een beetje droog is, maar het kan ook prima met wat minder weer.

Speurtocht door het bos

Voor deze activiteiten ga je naar het bos. Ook al woon je in de stad, er is overal op een half uur rijden wel een bos te vinden. Vertel vooraf een spannend verhaal, dat je in het bos op zoek gaat naar een schat bijvoorbeeld. En dat de kinderen daar een aantal opdrachten voor moeten doen. Die opdrachten bedenk je zelf. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Pas ze aan op de leeftijd van de kinderen die mee gaan. Ik heb natuurlijk zelf kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar, dus ik moet een beetje creatief zijn met de verschillende vragen. Een topper vind ik altijd bosbingo, dus dat je de opdracht geeft om bepaalde spullen uit het bos te zoeken. Bijvoorbeeld een blad van een kastanjeboom, een helikoptertje, een spinnenweb en een eikeltje. Hier zijn ze al best wel even mee bezig. Zo kun je nog meer opdrachten verzinnen waar ze mee aan de slag kunnen.

Wandelstok maken

Met grotere kinderen is het leuk om een wandelstok te maken en te versieren met een zakmes. Losse stokken liggen er genoeg in het bos. Met een zakmes kun je de bast eraf schrapen en er vervolgens leuke figuren inkepen. Als je geen zakmes in huis hebt, kun je een echt zakmes kopen. Vooral jongens vinden het vaak heel stoer om ze te gebruiken onder begeleiding. Leer ze vooraf dat ze het mes altijd van zich af gebruiken, en neem voor de zekerheid een EHBO kit mee. Ondanks goede instructies, kan er natuurlijk altijd een ongelukje gebeuren. Dat is ook niet erg: kinderen leren daar van. Mijn ervaring is, dat het meestal wel goed gaat en kinderen zelf goed snappen dat je met een zakmes voorzichtig moet omgaan. Ze willen immers zelf ook geen pijn hebben.

Kriebeldietjes vangen

Als je een klein plastic terrarium mee neemt, is het leuk om in het bos kleine kriebeldiertjes te vangen en die eens goed te bekijken. Denk aan spinnen en torretjes. Natuurlijk neem je ze niet mee naar huis, als je ze goed bekeken hebt kun je ze weer gewoon vrij laten. Een vergrootglas is handig om de dieren goed te kunnen bekijken. Stel de kinderen vragen over bijvoorbeeld het aantal poten of ogen dat ze zien. Laat ze vragen bedenken die je opschrijft in een schriftje, met interessante weetjes die ze willen opzoeken over dit dier. Zo vonden wij bijvoorbeeld best een grote, zwarte tor en wilde Yuren weten hoe die tor heette en wat hij deed op een dag. Dit heb ik hem thuis na afloop zelf op internet laten opzoeken. Dat vond hij heel leuk. Er was wel een beetje hulp nodig, want hij moet nog leren welke zoekwoorden je kunt intypen in google om de juiste antwoorden boven te krijgen. Maar het was een leuke activiteit. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kunnen ze zelfs een werkstuk maken over deze diertjes.

in het bos op de boom

Picknicken in het bos

Van al dat harde werken in het bos, krijgen kinderen trek. Zorg er dus voor, dat je een picknickkleed mee neemt en een mand met lekkers. Denk aan fruit, noten, limonade en misschien ook nog iets ongezonds als je dat zelf geen probleem vindt. Extra leuk is het, om ook in het bos te koken. Outdoor cooking is iets dat kinderen vaak heel spannend vinden. Zorg voor goede en veilige spullen. Het handigste is het om een open plek in het bos te zoeken, waar je geen risico loopt dat het er ongelukken kunnen komen. Check ook altijd goed of je mag barbecuen of koken in het bos. De meeste bossen hebben een aparte vuurplek waar dit mag. Ruim ook altijd je rotzooi netjes op na afloop. Wij bakken vaak een visje of een sateetje, of wat gegrilde groenten. Kinderen vinden dat meestal wel lekker.

Hutten bouwen

Als iedereen weer een volle buik heeft, kun je een wedstrijd hutten bouwen organiseren. In het bos is vanalles te vinden om een hut te bouwen, laat het aan de creativiteit van de kinderen over. Neem eventueel een deken en wat speelknijpers mee als extra materiaal als je kinderen wat moeite hebben om op gang te komen. Dan kun je dit altijd inzetten als het nodig is of er toch wat weinig materialen in het bos beschikbaar zijn. Leer kinderen altijd dat ze geen takken kapot mogen maken en alleen mogen gebruiken wat al los ligt op de grond. Zijn kinderen erg competitief, dan kun je ze ook samen een hut laten maken en ze aan het einde een beloning geven in de vorm van iets lekkers als ze goed hebben samengewerkt. Zo voorkom je ruzie.

Wildplukken

De laatste activiteit die ik wil noemen is wildplukken. Check vooraf wat er te plukken is, want dat verschilt per seizoen. Hoogzomer heb je natuurlijk fruitsoorten, in het voorjaar vlierbloesem en in het najaar allerlei herfstproducten. Begin niet aan paddestoelen, dat is een te groot risico. Er zijn boeken over wildplukken die je kunt gebruiken ter inspiratie. Zijn er geen eetbare producten, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om producten uit het bos te rapen zoals bladeren, kastanjes, helikoptertjes en wat je nog meer vindt in het bos. Deze spullen kunnen de kinderen thuis gebruiken om mee te knutselen (bijvoorbeeld bosmannetjes maken) of om een seizoenstafel te versieren.

Meer tips?

Ik hoop dat je flink wat inspiratie hebt opgedaan voor outdoor activiteiten met kinderen. Zijn ze buiten, dan leren ze, zijn ze lekker bezig en heb je vaak geen kind aan ze. Het vergt voor jou als ouder natuurlijk wel wat voorbereiding, maar bedenk dat het minder erg is dan de hele dag politieagentje spelen en ruzies oplossen. Thuis moet je vaak ook activiteiten bedenken. Na deze dag voor outdoor avonturen zijn ze waarschijnlijk zo moe, dat ze na een warme douche als een roosje zullen slapen. Heb jij de hele avond voor jezelf!

outdoor avontuur

 

Summary
Vorig artikelTips om goedkoop een nieuwe outfit te shoppen
Volgend artikelVerzendverpakkingen voor de webwinkel
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in