Dit is waarom kinderen veel leren van het bouwen van hutten

hutten bouwenHerfst of winter, voorjaar of zomer, kinderen bouwen altijd en overal hutten. Leg wat kleden en knijpers neer en ze gaan vanzelf aan de slag. Wist je dat het bouwen van hutten ook nog eens ontzettend goed is voor de ontwikkeling van kinderen?

Ontwikkelgebieden

Het ontwikkelen van de fantasie, respect voor autonomie, praten en uitleggen, sociale ontwikkeling, structureren, senitieve responsiviteit is slechts een kleine greep uit de enorme hoeveelheid ontwikkelgebieden die bij een kind gestimuleerd worden als ze, samen of alleen, een hut bouwen.

Alleen voor kleuters?

Wie denkt dat het bouwen van hutten alleen aan de kleintjes besteed is heeft het mis. Ook voor de oudere kinderen, dus vanaf de leeftijd van 9-12 jaar, is het bouwen van een hut interessant. Je kunt er dan wel eisen aan verbinden, of zelfs een huttenbouw-wedstrijd van maken met een vakkundige jury (jij als ouder, maar bijvoorbeeld ook een leerkracht op school die het met de klas doet), die de hutten beoordeeld op creativiteit en constructie.

reuze knijpers set van 4

Materialen

Ik noemde het al even hierboven, maar om een hut te bouwen hebben kinderen niet veel nodig. Leg kleden en knijpers neer, en zij doen de rest. Ze vinden vast ergens een tafel of stoelpoot, een trapleuning, een box, een keukenkastje, een deurklink, een bed of wat dan ook om de kleden aan vast te maken. De kleden hoeven eigenlijk niet aan speciale eisen te voldoen. Gebruik de speelkleden van Sarah’s Silks, een oude sprei, een laken, een lap die je bij de stoffenwinkel koopt, een lekkere warme wollen deken of een draagdoek. Hoe meer verschillende materialen, hoe beter. Gewone knijpers zijn prima, maar wil je kinderen echt creatief laten zijn, kies dan voor deze houten reuzenknijpers. Deze blijven echt goed zitten en passen bovendien op brede tafel- en stoelpoten. Zo voorkom je dat de hut steeds in elkaar valt en de kinderen de aandacht verliezen.

Met verkleedkleren, bordjes en kopjes, poppen en lege dozen ondersteun je de kinderen om ook in de hut te spelen als ze klaar zijn met bouwen.

Spel

Je kunt kinderen zelf hun gang laten gaan, maar je kunt ze ook opdrachten geven. Laat ze bijvoorbeeld een specifiek soort hut bouwen. Denk aan: een huis, een politiebureau, een indianentent, een grot, enz. In de winter en herfst, als het buiten veel regent, zullen ze vooral binnen hutten bouwen. Bij mooi weer kun je de huttenbouw-spullen ook meenemen naar het strand of het bos! Het is een leuke activiteit bij elk type weer en op verschillende plekken!

reuze speelknijpers

Vorig artikelZo kun je ook in de herfst van je tuin genieten!
Volgend artikelStijlvolle raamdecoratie
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in