Laminaat of parket?

Wie gaat verhuizen of een nieuwe vloer moet kiezen, komt vaak al snel uit op laminaat of parket. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen en waarom kies je voor het een of voor het ander? In deze blog vertel ik je er alles over.

Lees ook: Laminaat versus hardhout

Wat is laminaat?

Laminaat is een kunstof vloer die bestaat uit eerdere lagen. Deze lagen zijn samengesmolten doormiddel van een laminatieproces. Bovenop zit een fotoprint van hout en soms steen. Het heeft een beschermende toplaag.

Wat is parket?

Parket bestaat uit houten vloerdelen. Je hebt dan nog het verschil tussen lamelparket of massief parket. Massief parket is een houten plank, terwijl lamelparket ook uit verschillende lagen bestaat, maar dan wel echt hout. Lamelparket werkt wel, maar minder dan massief parket. De toplaag van parket wordt afgewerkt met een olie, lak of wax, net wat je het mooiste vindt.

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Het grootste verschil is dat laminaat geen echt hout is en dus een fotoprint heeft, waardoor het een houtlook krijgt. Ook werkt het minder, tenzij het in een vochtig huis gelegd wordt (bijvoorbeeld nieuwbouw), dan krijg je toch wel kieren soms door het drogen.

Wat zijn de voordelen van parket?

Parket is echt hout. Daardoor klinkt het warmer als je er op loopt. De uitstraling is ook anders: echt hout heeft geen patroon en ziet er dus natuurlijker uit. Je ziet geen herhalingen van een print. Als het parket wat lelijker wordt door gebruik, heb je de mogelijkheid de vloer te schuren en opnieuw te behandelen met olie. Dan wordt een vloer weer als nieuw! Ik heb dit gezien bij ons oude huis, waar de nieuwe bewoners de vloer na 8 jaar hebben geschuurd en behandeld en het is echt weer als nieuw geworden. Het gaat dus lang mee.

Wat zijn de nadelen van een parketvloer?

Doordat parket van echt hout gemaakt is, gaat het werken. Dat is een normaal verschijnsel wat je kunt onarmen, het hoort er een beetje bij en is een teken dat het dus een echt houten vloer is. Nadeel is wel dat je dus hier en daar kieren krijgt of juist dat het wat hoger gaat liggen. Dit kan per seizoen verschillen. Verder moet je zo’n vloer af en toe schuren en in de olie of de wax zetten. Dat is best wel een klus. Daarbij is het natuurlijk iets duurder. Tot slot zijn, zeker in appartementen, regels verbonden aan de ondervloer vanwege het geluid.

Wat zijn de voordelen van laminaat?

Laminaat is vooral heel onderhoudsvriendelijk. Het is kleurvast en vochtbestendig. Je hoeft niet bang te zijn als je kinderen er een plas water op gooien en laten liggen, dat kan geen kwaad. Even met een doekje er overheen en klaar. Daarnaast is het goedkoper dan een houten vloer, is het makkelijk te leggen en werkt het niet zo.

Wat zijn de nadelen van laminaat?

Helaas heeft laminaat ook nadelen. Een laminaat vloer is hard en maakt ook een hard geluid als je er op loopt. Verder gaat het iets minder lang mee dan een houten vloer (maar toch wel gauw 20-25 jaar) en het ziet er wat meer nep uit. Door de fotoprint zie je vaak een repeterend patroon. Daarnaast beschadigt een laminaatvloer best snel. Als je een keer met je meubels schuift of er valt iets hards op, heb je gelijk een buts of een kras in de toplaag. Dat vind ik misschien nog wel het grootste nadeel.

Afwegen

Nu je weet wat de verschillen, voordelen en nadelen van beide producten zijn, is het misschien makkelijker om een keuze te maken. Wij hadden in ons oude huis een echte houten vloer, en hebben nu overal laminaat. Dit hebben wij vooral gedaan, vanwege het feit dat de kinderen nog jong zijn en ik bovendien graag een witte vloer wilde. In de toekomst gaan we de vloer misschien nog een keer vervangen voor lamelparket, zoals we in ons oude huis hadden.

Vorig artikelRecept: Mexicaanse ovenschotel
Volgend artikelDe populairste vaste planten
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in