Lente-uitjes in de voorjaarsvakantie

Als nuchtere Nederlander van net boven de rivieren (geboren en getogen in Arnhem) ben ik niet zo van de carnaval. Het enige dat ik weet is dat het vaak rond mijn verjaardag (18 februari) wordt gevierd. Ik werd dan ook overvallen door het feit dat het zuiden vorige week al op stelten stond. Maar het gaf me wat meer gelegenheid om de voorjaarsvakantie van 20 tot en met 28 februari voor te bereiden en te bekijken wat er dan allemaal te doen is in de regio’s Midden en Zuid. Meer dan genoeg, zo bleek!

Nijntje museum 1

In Utrecht en omstreken is het al bijna een traditie: de Lente-uitjes in het theater. Met bijna iedere dag in Amersfoort, Utrecht, Nieuwegein of Houten een toneelstuk is er vast wel iets bij waar jouw kinderen helemaal blij van worden. Wat dacht je van Lejo en HET Symphomie-orkest bijvoorbeeld? Je kent dit grappige vingerpopmannetje vast wel van televisie. Dan hóór je de muziek, maar nu kun je ook de muziek zien! Of van De grote illusionist? Samen met een jongen die graag net zo goed wil worden als zijn grote voorbeeld, een geweldige assistente en een konijn dat overal opduikt spelen zij een grappig en magisch toneelstuk. Is je kind echt nog te klein voor het theater, dan is het nieuwe Nijntje museum in de stad een aanrader. Nijntje is nog steeds het allerschattigste konijntje van de hele wereld, al blijft dat liedje vervolgens nog dagenlang in je hoofd zitten…

Winterspelen 2

Geen konijnen, maar verder bijna alle dieren ter wereld vind je in Rotterdam midden in de stad, in dierentuin Blijdorp. Net zoals in veel andere dierentuinen zijn er ook hier de nodige baby-diertjes in aantocht. Waaronder bijvoorbeeld baby-giertjes en amoerpantertjes. En een paar weken geleden is een wit baby-aapje geboren, ook schattig om te zien. Bijna net zo lief als Sky’s favorieten: de twee baby-ijsbeertjes Sizzel en Todz, nu net 1 jaar oud. Wil je liever de stad uit om de natuur te beleven, dan kun je nog tot en met woensdag 24 februari meedoen aan de eerste Winterspelen die op natuurspeelplekken langs de rivier de Rotte worden gehouden. Met een beetje geluk met echte sneeuw, maar ook zonder kun je daar prima iglo’s bouwen of een reuze vogelnest, skilopen, een roedel sleehonden temmen en ander winterse pret beleven!

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag speelt slim in op het Jaar van het Boek met een hele waslijst aan activiteiten rondom het kinderboek. Doe mee met de bijzondere toneelworkshop over boeken, schuif aan bij theatervoorstellingen gebaseerd op boeken van onder meer Dikkie Dik en Boer Boris of doe mee aan een workshop pop-up boek maken. Ben je uitgelezen (lees: heb je te lang stil gezeten), dan kun je daarna lekker ‘herrie’ gaan maken in het Afrikamuseum in Nijmegen.

Afrikamuseum 2

Niet alleen op Afrikaanse trommels, maar ook als rapper of graffitti-kunstenaar mag je daar helemaal los gaan.

Suske & Wiske

En kun je je kinderen na een paar dagen vakantie wel achter het behang plakken? Ga dan in het Noordbrabants museum kijken hoe echte duiveltjes eruit zien. Jeroen Bosch heeft er fenomenaal veel geschilderd en ook zijn fantasiedieren en andere (vaak bijbelse) voorstellingen zijn echt de moeite van het bekijken waard, ook voor de kids. Die je na een uurtje met een gerust hart naar de museumwinkel kunt sturen voor de nieuwste Suske en Wiske zodat je nog even wat langer kunt blijven kijken. Om daarna met je eigen (b)engeltjes weer vrolijk naar huis te gaan voor hopelijk nog veel meer vakantiepret samen!

Jeroen Bosch uilen

Vorig artikelEaster happiness op de Hema persdag
Volgend artikelBijzondere geboortekaartjes vind je bij Geboortepost
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in