Madeliefjes cupcakes

madeliefjes cupcakes meiWist jij dat je madeliefjes kunt eten? Veel mensen weten het niet. Ik heb speciaal madeliefjes zaadjes uit Helsinki meegenomen in 2017, omdat ik het in Nederland nergens kon krijgen. Tegenwoordig kun je madeliefjes zaadbommetjes gelukkig ook online kopen. Het voordeel van madeliefjes in je eigen tuin hebben, is dat je zeker weet dat er geen honden over geplast hebben. Dat vind ik met madeliefjes in een veld altijd een beetje spannend. Ook al was je ze nog zo goed, ik vind het toch een vies idee. Je kunt de zaadjes gewoon in het gras strooien en dan komen de madeliefjes vanzelf. Het eerste jaar had ik er maar twee, maar ze vermenigvuldigen zich best snel. Inmiddels staat mijn hele grasveld vol en kan ik ze dus prima gebruiken om mee te koken. Zo maakte ik gisteren met de kinderen madeliefjes cupcakes.

Lees ook: Wentelteefjes met gembermascarpone
Lees ook: Koekjes uit IJsland

Madeliefjes cupcakes

Madeliefjes cupcakes zijn makkelijk om te maken en heel leuk om te serveren. Ze zijn ook leuk als traktatie voor een kind dat in de lente of de zomer jarig is. En als je een dochter hebt die Madelief heet, is het helemaal een leuke traktatie! Je kunt de cupcakes aftoppen met botercreme die je in een spuitzak doet met versieren met madeliefjes, maar ik heb gewoon kant en klaar glazuur gebruikt in dit recept. Lekker makkelijk en de kinderen vinden het heel lekker. Let op dat je de madeliefjes er pas op de dag van het serveren op kunt doen. Anders verwelken ze al en zijn ze de volgende dag lang niet meer zo mooi. Als je het dus als traktatie gebruikt kun je de cakejes de avond van te voren maken, en doe jet het glazuur met de versgeplulte madeliefjes op de ochtend zelf.

madeliefjes-ardennen

Dit heb je nodig

Cupcakes kun je maken met allerlei verschillende recepten, maar ik gebruik eigenlijk altijd dit basisrecept. Het is makkelijk te maken, overzichtelijk qua ingrediënten en hoeveelheden en ik heb alles eigenlijk altijd wel in huis. Als ik geen glazuur op voorraad heb, dan maak ik botercreme. Ik gebruik meestal van die herbruikbare siliconen cupcakevormpjes. Dit is even een investering, maar heel makkelijk als je ze in huis hebt. Je cupcakes blijven veel beter in vorm namelijk. Dit recept is trouwens voor 12-15 cupcakes.

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 el melk
  • 2 eieren op kamertemperatuur

cupcake vormpjes siliconen

Zo maak je het

Om de madeliefjes cupcakes te maken verwarm je als eerste de oven op 170 graden. Hier bak je de cupcakes straks in voor ongeveer 20 minuten. Begin met het kloppen van de boter en de suiker op kamertemperatuur. Als dit luchtig geklopt is, voeg je 1 voor 1 de eieren toe. Als het ei goed opgenomen is, kun je het zelfrijzend bakmeel er in delen bij gooien en goed kloppen met de mixer. Tot slot gaan de 2 el melk erbij. Nog even goed kloppen en dan is je cupcake beslag klaar. Schep het beslag in de cupcake vormpjes en zet ze in het midden van de oven. Bak in ongeveer 20 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat de cupcakes afkoelen.

madeliefjes cupcakes

Cupcakes versieren met madeliefjes

Als de cupcakes zijn afgekoeld, kun je ze gaan versieren. Dat kan met botercreme of met glazuur. Ik had dit keer kant en klare glazuur gekozen, omdat het lekker makkelijk is. De madeliefjes blijven er perfect in plakken en het is zo klaar. Je hoeft het zakje alleen maar 5 minuutjes in heet water te leggen en daarna kun je het meteen op de cupcakes doen. Pluk de madeliefjes uit de tuin en knip de steeltjes er af. Zorg dat ze klaar liggen als je het glazuur gaat doen, want het droogt best snel. Doe op elke cupcake ongeveer 3 madeliefjes en leg de cupcakes op een mooi wit bord. Laat het glazuur drogen en dan is het klaar om te serveren. Ik haal trouwens zelf altijd de cupcakes uit de vormpjes, dat vind ik leuker staan.

cupcakes madeliefjes dichtbij

Vorig artikelRecept voor koolhydraatarm brood
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #277
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in