Meer groen èn meer kleur in je tuin

thee in de tuin eind mei 2021Meer groen èn meer kleur in je tuin, dat is de nieuwste trend. En dat is niet zo gek: de afgelopen jaren werd er steeds meer getegeld, wat eigenlijk niet goed is voor de biodiversiteit van je tuin. Vogels, vlinders, bijen, egels en andere dieren vertrekken uit de je tuin. Al die verstening leidt ook tot wateroverlast en hittestress. Het water kan namelijk niet goed meer weg, waardoor het riool de hoeveelheid water niet aan kan. Bovendien blijft warmte langer hangen boven stenen tegels, met als gevolg dat de hitte dus blijft hangen. Dit is weer gevaarlijk voor ouderen bijvoorbeeld. Gelukkig zien mensen dat steeds vaker in en ontstaat er dus nu weer en trend met meer planten, bloemen en echt gras in de tuin. Dat juich ik alleen maar toe! 

Meer groen èn meer kleur in je tuin

Nu is het best wel lastig om een tuin naar je zin te maken en ook nog eens rekening te houden met het bovenstaande: de biodiversiteit in je tuin. Het is nu eenmaal zo, dat een groene en kleurrijke tuin ook meer onderhoud vraagt. Het is bijvoorbeeld best lastig om echt gras mooi te houden, maar af en toe maaien, mos verwijderen in het voorjaar en bijzaaien helpt al veel. Je kunt ook klein beginnen: haal er gewoon eens een rij tegels uit en vervang ze door vaste planten. Of stop bollen in de grond. Vaak komen die volgend jaar opnieuw op. 

Zorg voor de juiste informatie

Ik ervaar het zelf ook: het is soms best lastig om de juiste planten voor jouw tuin aan te schaffen. Gelukkig is er op internet veel informatie te vinden. Heb je een schaduwrijke tuin of juist veel zon? Zoek op welke planten je in de schaduw moet zetten of welke juist in de zon. Wil je het hele jaar door kleur in de tuin? Verdiep je eens in de verschillende bloeimaanden van planten en bloemen. Koop planten die afwisselend bloeien, zodat je elke maand wel wat kleur in de tuin hebt. Zo koop ik voor de winter bijvoorbeeld altijd Bergthee, die geeft van die leuke besjes in de winter. En heide doet het ook goed. 

Onderhoud aan de tuin

Het klopt, aan tegels hoef je verder niets te doen, behalve ze eens per jaar even schoonspuiten met de hogedrukspuit. Kunstgras is ook easy peasy, al wordt dat na verloop van tijd wel lelijk. En toch is het de moeite waard om voor echt gras en mooie planten te gaan. Die groene en kleurrijke tuin gaat je zoveel geluk brengen! Plan de werkzaamheden voor het onderhoud gewoon in. Zet het in je agenda: wanneer ga je maaien, wanneer ga je verticuteren, wanneer plant je bolletjes, wanneer ga je onkruid wieden. Ik heb hier vaste momenten voor en dat werkt perfect. Bovendien word je echt zen van in de tuin werken in het voorjaar. En je tuin knapt er zo van op, je hebt eer van je werk. Denk eens aan hoe leuk het is om deze zomer je tuin vol vlinders en insecten te zien? Ik word daar altijd heel blij van. 

Opslagruimte huren bij een verbouwing moestuin

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #382
Volgend artikelVerf ideeën ter inspiratie voor in huis
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in