Nieuwjaarsduik Scheveningen

kopje unox erwtensoep na nieuwjaarsduikDe Nieuwjaarsduik van Scheveningen beleefde vandaag de 60e editie van het beroemde koudwaterpoedelen op Nieuwjaarsdag. Terwijl vele mensen nog lekker in hun warme bed liggen of thuis aan de warme chocolademelk zitten, staan de echte helden op het strand. Maarliefst 10.000 deelnemers durven ieder jaar de duik in het koude zeewater aan. Eigenlijk is de Nieuwjaarsduik in Scheveningen wel een bucketlist-dingetje. Vandaag nam ik eens een kijkje om te zien hoe dat gaat en hoe koud het nou daadwerkelijk is, volgend jaar ben ik van plan zelf het water in te gaan.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik Scheveningen

Om mee te doen aan de Nieuwjaarsduik van Scheveningen, moet je zorgen dat je om 10.30 uur in de rij staat bij het Kurhaus. Daar zijn op de boulevard twee inschrijfpunten neergezet, waar je een deelnamebewijs kunt halen. De rijen zijn vaak lang, maar het gaat redelijk vlot. Er zijn 10.000 deelnamebewijzen, meer mensen mogen er niet mee doen. Om 12 uur begint de officiële duik pas, dus als je een deelname pas hebt bemachtigd, kun je nog prima ergens een warme kop koffie gaan drinken. Anders sta je al anderhalf uur van te voren te koukleumen.

kaartverkoop unox nieuwjaarsduik

Waar kun je parkeren?

Parkeren kan in de omliggende parkeergarages of gratis op het Zwarte Pad. Ik kwam zelf rond 11 uur aan en toen was het daar al behoorlijk druk. Toch lukte het me om nog een plekje te vinden, eigenlijk omdat er iemand wegging. Gelukkig is daar om de hoek net een nieuwe parkeergarage, dus daar had ik kunnen staan als het me niet gelukt was. Vanaf het Zwarte pad loop je in 8 minuutjes naar het Kurhaus. Prima te doen dus. Hoe later je komt, hoe drukker het is, want er zijn ook veel mensen die alleen komen kijken. Die komen dus pas rond kwart voor 12. Alleen als je meedoet, moet je er om half 11 zijn om een deelnamebewijs te kopen.

pier vol mensen nieuwjaarsduik

Hoe koud is het zee water op 1 januari?

Ik was zelf erg benieuwd hoe koud het zeewater was op nieuwjaarsdag. Dat bleek 4 graden te zijn. Nu wisselt dat natuurlijk wel een beetje, maar het is wel rond het gemiddelde van hoe koud de zee normaal gezien in januari is. De buitentemperatuur was vandaag 2 graden, behoorlijk koud! Zelfs met kleren aan vond ik het erg koud om zomaar te staan, laat staan dat je in je badpak met een handdoek om je heen staat te wachten.

nieuwjaarsduik scheveningen

Warming up voor de Unox Nieuwjaarsduik

Gelukkig wordt er altijd entertainment voor de Unox Nieuwjaarsduik geregeld. Er stond een grote Unox muts op het strand waar muziek vandaan kwam. Bekende nummers, zoals Happy Newyear van Abba, maar ook Bewegen in Gezond van Kinderen voor kinderen passeerden de revue. De stemming zat er al goed in en het was een gaaf gezicht: al die oranje mutsen die stonden te zingen en te springen op het strand. Iedereen staat trouwens achter een lint, dus je kunt nog niet bij het water komen. Dat lint gaat pas weg na het aftellen. Sommige mensen staan dan al in hun bikini, veel mensen zijn ook verkleed. Best grappig en ook slim: dat is een stuk minder koud!

wachten achter het lint nieuwjaarsduik

Aftellen en rennen!

Vlak voor 12 uur wordt er afgeteld. Daarna gaat het lint, waar alle mensen achter moeten blijven wachten weg, en kan iedereen richting zee rennen. Ik vond het een ontzettend gaaf gezicht om al die helden met oranje Unox muts richting zee te zien rennen. Ze gingen er daadwerkelijk allemaal in, vaak niet lang, en dan weer terug rennen richting de tent om je om te kleden naar iets warmers.

rennen nieuwjaarsduik scheveningen

Unox Nieuwjaarsduik en Unox erwtensoep

Unox is hoofdsponsor van de Nieuwjaarsduik Scheveningen en zou zorgen dan ook dat er na de duik heerlijk warme erwtensoep voor iedereen klaar staat. Ik kan je uit ervaring vertellen dat zo’n warme kop soep heerlijk is als je bijna blauw ziet van de kou. Ik ben helemaal niet zo’n liefhebber van erwtensoep uit blik, maar het smaakte me prima! Iedereen kreeg bij aankomst op het strand ook een plastic tas met daarin een muts, een blik soep voor thuis en een vaantje dat je erbij was. Dat blik heb ik thuis opgewarmd, zodat de rest van het gezin ook van de warme erwtensoep kon genieten.

unox erwtensoep Nieuwjaarsduik Scheveningen

erwtensoep unox halen op het strand

Bucketlist dingetje

Nu ik gezien heb hoe het in z’n werk gaat, weet ik dat ik echt een keer wil meedoen. Het is koud, dat wel, maar zeker een spectaculaire ervaring. Meedoen aan de Nieuwjaarsduik in Scheveningen is een bucketlist dingetje. Voor de één een once in a lifetime experience, voor de ander een jaarlijkse traditie. Wie gaat met mij mee volgend jaar?

helden koud water pier nieuwjaarsduik

omkleden na nieuwjaarsduik unox

Vorig artikelWinterse soep met aardappelen en prei; zo lekker proefde je ‘m nog nooit!
Volgend artikel7 x lunch onder de 300 calorieen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in