Winterse soep met aardappelen en prei; zo lekker proefde je ‘m nog nooit!

Winterse soep met aardappelen en preiWinterse soep met aardappelen en prei maken behoort tot één van mijn nieuwjaarsrituelen. Ook het maken van vers brood hoort er bij op Nieuwjaarsdag. Het kneden van het deeg, wachten tot het gerezen is, en daarna het wonder van vers brood. Het hele proces geeft mij de mogelijkheid om na te denken, terug- en vooruit te kijken. Meestal ben ik erg moe op 1 januari door alle feestelijkheden van de jaarwisseling. De langzame dans van brood maken is dan precies wat mijn hoofd aan kan, overdag. Zodra het brood in de oven staat, ga ik soep maken. Winterse soep met aardappelen en prei. Vandaag deel ik het recept van deze hemelse soep met jullie.

Lees ook: hartverwarmende rode linzensoep
Lees ook: Preisoep met mosterd

Winterse soep met aardappelen en prei; zo lekker proefde je ‘m nog nooit!

Ik vind deze winterse soep met aardappelen en prei zò lekker, hier kan je mij echt voor wakker maken. Ik maak deze soep meestal in een dubbele hoeveelheid en vries dan enkele porties in, voor een gezonde en snelle lunch. Ik hou van de simpele smaken, maar ook dat je er super makkelijk wat extra’s aan toe kan voegen om de smaak te verdiepen. Hoe je dat kunt doen, vertel ik onderaan deze blog. Nu eerst het recept van deze fluweelzachte soep.

Winterse-soep-met-aardappelen-en-prei-ingredienten

Wat heb je nodig?

Als je deze winterse soep met aardappelen en prei voor ongeveer 4 personen wil maken, heb je deze ingrediënten nodig. Wil je net als ik, een dubbele hoeveelheid maken, dan verdubbel je dus de hoeveelheden. Simpel as that.

  • 2 aardappels, geschild en in blokjes gesneden (ongeveer 250 gram)
  • 2 preien, gewassen en in ringen gesneden (ongeveer 400 gram)
  • 3 gedroogde laurierblaadjes
  • 1 liter kippenbouillon (groentenbouillon kan ook prima)
  • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • boter om in te bakken (ongeveer 25 gram)
  • Een stuk bakpapier ter grootte van je soeppan

Zo maak je het

Voor deze winterse soep met aardappelen en prei smelt de boter in een grote pan en voeg je de aardappelen, prei en de laurier toe. Roer regelmatig en bak de groenten een paar minuten. Draai het vuur lager en leg het bakpapier boven op de groenten. Dit is om het vocht in de pan te laten. Doe het deksel op de pan. Laat de aardappel/prei mix 10 minuten zweten.

Na 10 minuten haal je het bakpapier uit de pan (het bakpapier heeft ervoor gezorgd dat al het vocht uit de groenten in de pan is gebleven), en voeg de bouillon toe. Breng het geheel langzaam aan de kook en laat het nog zo’n 10 minuten sudderen, tot de aardappel helemaal zacht is.

Vis nu de laurierblaadjes uit de soep, en blitz met staafmixer de soep tot het fluweelachtig zacht is. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Smaakverdieping en serveren

Je kan er voor de verandering ook wat blauwe kaas zoals Gorgozola of Roquefort overheen kruimelen als de soep klaar is, of wat pancetta uitbakken en dat op de soep kruimelen. Erg lekker! Bovendien ziet je soep er dan nog feestelijker uit. Je kunt de soep vooraf klaar maken en later opwarmen. Als de soep heet is, meteen serveren in mooie soepkommen.

Gelukkig nieuwjaar, en eet smakelijk!

Winterse-soep-met-aardappelen-en-prei-in-the-making

Vorig artikel7 x ontbijt onder de 300 calorieën
Volgend artikelNieuwjaarsduik Scheveningen
Moira Teuling Vogel
Moira woont als expat in Saoedi-Arabie. Voor het werk van haar man in de olie-en gasindustrie hebben ze al in meerdere landen buiten Nederland gewoond. Ze heeft geschiedenis gestudeerd en werkt op dit moment aan haar bachelor in Environmental Sciences. Ze is ook auteur en draagdoekconsulent. Ze houdt enorm van koken en bakken, heeft een grote bibliotheek met kookboeken uit alle windstreken en experimenteert graag met nieuwe dingen. Ze reist veel en graag, en gaat regelmatig op yoga-retreats in het buitenland. Ze heeft drie kinderen (11, 8 en 4) een labrador (4).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in