Nostalgisch winkelen voor Sint

Eerlijk gezegd word ik van webwinkelen altijd een beetje ongelukkig. Zeker in deze tijd, als de kinderen met lange verlanglijsten komen met veel te dure cadeaus, die via internet allemaal wel ergens met heel veel korting voor het grijpen liggen…. Dit jaar wil ik weer eens bewust gaan shoppen in echte speelgoedwinkels om voor ieder kind het allermooiste, allerleukste cadeau uit te zoeken. Liever voor iedereen een cadeau dat echt goed is, dan een heleboel net-niet cadeautjes. Maar ja, waar vind je nog een ouderwetse speelgoedwinkel tegenwoordig? Nou, gelukkig zijn er nog genoeg! En ze hebben zelfs allemaal een webwinkel, voor als het echt niet lukt ze persoonlijk te bezoeken…

collage-nostalgische-sintcadeaus

Mijn favoriet zit aan de Springweg in Utrecht: Pims Olifant. Deze goedgevulde houten speelgoedwinkel midden in het centrum werd in 2011 Speelgoedwinkel van het Jaar en niet voor niets. Het heeft precies alle merken die ik ook ooit in mijn eigen speelgoedwinkel verkocht, omdat ze zo superleuk zijn en net een tikkeltje eigenwijzer dan de ‘gewone’ merken die in Nederland verkrijgbaar zijn. Veelal Belgische en Franse merken, zoals Djeco (met het allermooiste teken- en knutselmateriaal) en Lilliputiens (met superaaibare knuffels als Walter de draak en elfje Liz), maar ook het Duitse Sigikid, met onder meer vrolijke handpoppen.

Pims Olifant 1

Bij Carrabas in Rotterdam vind je bijna alles van het Duitse merk Haba, vooral bekend vanwege de houten blokken en eindeloos uitbreidbare knikkerbanen. Maar ook hun Terra Kids buitenontdekspeelgoed is erg leuk. Voor Sky kochten we er ooit zijn eerste zakmes en ook de riem met kompas doet uitstekend dienst. Sterker nog: hierdoor is hij nooit verdwaald! Is het toch binnenspeelweer, dan heeft Haba ook hele leuke spelletjes in heel veel verschillende prijsklassen. Zelf ben ik fan van de kleine spelletjes (vanaf € 5,95) met grappige titels als: Sjoemelkoning, Ridder Drakenslag, Dino’s op het spoor, ABC Toverduel en Kleine regenboogrups. Ook ideaal als schoencadeautje!

Carrabas 1

De meest wonderbaarlijke speelgoedwinkel ontdekte ik per toeval toen ik voor een afspraak in Elst moest zijn. Vlak bij het station stuitte ik op de Houten Speelboom, een paradijs met eindeloos veel nostalgisch speelgoed, grotendeels gegroepeerd rondom een gigantische boom in het midden van de winkel. Maar ook de verschillende mooie kasten en hoekjes schreeuwden om het hardst om aandacht. De lieve eigenaresse liet me ongestoord alles ondersteboven rommelen (geweldig veel van Monchichi en Barbapapa, lieve poppenhuizen en spulletjes van de Sylvanian Families, peperdure maar echt fantastische knuffelberen van Steiff), en mijn afspraak vond het achteraf onbegrijpelijk dat ik maar een uurtje te laat kwam, toen ze hoorde waar ik had uitgehangen.

Houten Speelboom 1

Dan nog eentje waar ik schandalig genoeg nog nooit ben geweest, terwijl ik ‘m van naam al best lang ken: Tinkerbell in Amsterdam (met de beroemde beer). Vooral een winkel voor (ouders van) kleine ontdekkers, onderzoekers, uitvinders, schatgravers, tovenaars en professoren want op het gebied van natuur- en ontdekspeelgoed is er superveel! Bijvoorbeeld de 4M sets waarmee je zelf een (mini-)kabelbaan kunt nabouwen, het zonnestelsel of de bij ons thuis beroemde uitbarstende vulkaan. Maar ook dozen van Ein-o waarmee je bijvoorbeeld moleculen kunt maken en zo alles over scheikunde kunt ontdekken. En vanzelfsprekend ook heel veel ‘magisch’ speelgoed , van simpele setjes voor optische illusies tot een supergrote magnetische zweeftol. Ook weer zo’n winkel dus om uren in rond te dwalen, dat ga ik ook zeker binnenkort doen!Tinkerbell 1

 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #44
Volgend artikelMug cakes met een sint tintje
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in