Oefenen voor je theorie-examen

huis vanuit de autoIk herinner het me nog als de dag van gisteren. Ik was 17 en ik mocht mijn theorie-examen halen. In het Zeeuwse dorp waar ik woonde gebeurde dat in een grote bus. Eerst 7 lessen en aansluitend het examen. Internet bestond nog niet. Online oefenen voor je theorie-examen was er dus niet bij. Wij leerden boekjes uit ons hoofd en hadden in die bus test-examens waar je door middel van een knopje het juiste antwoord kon kiezen: A, B, C of D. Ja mensen, zo ging dat 30 jaar geleden! Dat is nu wel anders gelukkig. 

Oefenen voor je theorie-examen

Om te beginnen mag je tegenwoordig al theorie-examen doen als je 16 bent. Vanaf 16,5 mag je dat afwisselen met praktijklessen. Dat is sowieso goed, want ik weet nog dat het theorie-examen voor mij als een ver-van-mijn-bed-show voelde, omdat ik toch nog niet in een auto mocht. Pas een jaar later, op mijn 18e, mocht ik mijn eerste autorijlessen volgen. Op dat moment besefte ik pas dat het handig was om de theorieregels goed te kennen. Gelukkig had ik mijn theorie-examen met vlag en wimpel de eerste keer meteen gehaald, dus goed geleerd had ik. Stampen, met zo’n boekje voor mijn neus. En dan maar hopen dat het ging lukken. 

Gratis online theorie-examen

Het is natuurlijk heel fijn dat je tegenwoordig internet hebt. Nu kun je online gewoon helemaal gratis oefenen voor het theorie-examen. Zowel voor de brommer, motor als de auto. Dat vond ik zelf trouwens ook heel leuk om te doen. Ik heb al bijna 30 jaar mijn rijbewijs, maar een opfriscursus kan natuurlijk nooit kwaad. Leer je weer even of je nog goed in de materie zit. Ik had toch wel wat foutjes gemaakt ontdekte ik. Mocht je een zoon of dochter hebben die rond de 16 jaar is, dan is dit heel leuk om alvast te oefenen met de regels van het verkeer die gelden als je autorijdt. Op school hebben ze natuurlijk in groep 7 allemaal een verkeersexamen gedaan, maar dat gaat over de verkeersregels als fietser. Autorijden is toch een hele andere tak van sport. 

Beter goed voorbereiden

Hier is het nog niet zover, maar lang zal het niet meer duren. Onze dochter wordt 15, een jaartje later kan ze heel goed al beginnen over haar autorijlessen. Het auto theorie-examen kan ze dan alvast beginnen te leren. Dat kan ook online, maar dat is dan niet gratis. Voor een klein bedrag krijg je een online boek en voor een klein bedrag extra ook nog 10 of 20 uur examentraining. Een prettige investering vind ik, want je theorie-examen twee keer doen kost ook geld. Dan kun je je beter goed voorbereiden en zorgen dat je het in één keer haalt. 

Spannend als je kind gaat lessen

Oke, dus eerst goed oefenen voor je theorie-examen, dan in één keer je diploma halen en dan mag je tiener gaan lessen. Dat lijkt me best spannend. Gewoon je kind ineens achter het stuur, waar zijn die jaren gebleven? Gelukkig weet je dat je het zelf ook hebt gedaan. Met de goede theorie in het hoofd en voldoende praktijklessen moet het wel zo zijn dat je kind straks veilig achter het stuur kan. Uiteindelijk is die veiligheid namelijk het allerbelangrijkste. Die goede voorbereiding op de praktijk moet je dan ook niet onderschatten, het is het halve werk!

Zelf betalen voor rijlessen?

Vroeger was het in de mode om je kind de rijlessen cadeau te doen als ze niet waren gaan roken. Mijn ouders vonden dat achteraf best een lastige afspraak. Ik ging namelijk niet roken (en dat had ik waarschijnlijk zonder deze beloning ook niet gedaan) en mijn broertje wel. Dus kreeg ik mijn theorie-examen en praktijkexamen van mijn ouders, terwijl ze het mijn broertje niet konden geven. Daarom ga ik dat niet doen. Hoe wel, dat weet ik nog niet. Voor 4 kinderen een rijbewijs betalen is ook een smak geld. Zeker als er één het talent van hun moeder heeft om er 5 keer over te doen 🙂 Aan de andere kant ben ik heel blij dat ik het gehaald heb, dus ik gun ze dat ook. Ik heb wel eens gehoord dat mensen de kinderbijslag hiervoor apart zetten. Ik ben wel benieuwd hoe jullie dat gaan doen? 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #335
Volgend artikelDe smaakprofielen van witte wijn
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in