Wat kun je doen met de kinderbijslag?

kids lachen kk fotografieIk las laatst ergens dat iedereen kind een ton kost in totaal. Dat betekent dat mij dus dit leven in ieder geval vier ton afhandig wordt gemaakt. Eigen schuld, dikke bult natuurlijk, dat weet ik best. Gelukkig ook: lang leven de kinderbijslag! Dat compenseert de kosten een klein minibeetje. Maar wat kun je doen met de kinderbijslag? Er zijn verschillende opties die ik in deze blog met je wil bespreken.

Kinderen kosten geld

Ongemerkt vliegt het geld de deur uit als je kinderen hebt. Dat begint al tijdens de zwangerschap: je schaft een kinderwagen, babykamer, kleertjes, speelgoed en nog veel meer babyspul aan. Wie borstvoeding geeft is nog een poosje goedkoop uit wat het eten betreft, wie voor flesvoeding kiest is daar ook een vermogen aan kwijt. Dat wordt niet minder, dat wordt alleen maar meer. Hoera als ze uit de luiers zijn, maar dan komen er weer andere kosten bij, zoals die voor hobby’s, duurdere kleding en als het gaat om meisjespubers heb je plots weer ander soort luiers nodig. Dan hebben we het nog niet eens over een mogelijke studie gehad of kinderopvang.

Kinderbijslag

De overheid betaalt een klein beetje mee aan je kind door elk kwartaal de kinderbijslag uit te keren. Hoeveel dat precies is, kun je hier bekijken, maar globaal ligt het ergens tussen de €200 en de €300. Het is vooral afhankelijk van de leeftijd van je kind. Voor Sterre krijgen wij namelijk ietsje meer, doordat ze ouder wordt. De kinderbijslag kan natuurlijk gewoon mee op de grote hoop, dan gaat het vanzelf wel op. Je kunt het ook structureel opzij zetten. Zo kun je bijvoorbeeld sparen voor de rijlessen van je kind, een studie of een andere grote uitgave.

Rente op je spaargeld

Als je de kinderbijslag apart zet op een spaarrekening, is dat tegenwoordig niet zo interessant meer. Je krijgt amper nog rente, dus het bedrag groeit alleen doordat je er zelf steeds wat bij stort, maar niet omdat je ook nog een forse rente over dat bedrag krijgt. Dat is op zich niet erg, maar wel jammer. Als je het op de lange termijn bekijkt, levert sparen je ongeveer €700 op over 18 jaar. Dat bedrag kán hoger worden, als je kiest voor beleggen.

Beleggen met de kinderbijslag

Er zijn diverse betrouwbare online mogelijkheden om te beleggen voor je kind. De kinderbijslag laat je dan ieder kwartaal automatisch overmaken naar de beleggingsrekeningen van de kinderen en zo kun je mogelijk een leuk extraatje opbouwen voor als ze het huis uit gaan of al eerder, als ze gaan studeren.

Hoogte collegegeld

Als kinderen gaan studeren, betaal je jaarlijks collegegeld. Dat bedrag varieert, maar is ongeveer zo’n €2060 per jaar. Via de website van het Nibud kun je interessante informatie vinden over wat een student nodig heeft aan budget voor zijn studie. Wie langer thuis blijft wonen, heeft doorgaans een lager bedrag nodig, maar alsnog is het veel geld. Toch fijn als je dan al die jaren de kinderbijslag hebt kunnen beleggen en dus een extra zakcentje op de bank hebt staan.

Wat kun je doen met de kinderbijslag?

Wat je dus kunt doen met de kinderbijslag is heel divers, maar beleggen is financieel gezien de optie met de meeste kans op een groeiend vermogen. Uiteraard kun je ook minder rendement opbouwen, want beleggen blijft wel altijd een risico. Desondanks is het leuk om je vermogen te zien groeien als het wèl goed gaat. Kun je dus de kinderbijslag missen, dan is beleggen een slimme optie. Ik heb zelf ook een beleggingsrekening waar ik regelmatig geld op stort, en die is in de afgelopen 5 jaar al best wel gegroeid.

april 2019 kinderen

Vorig artikelOntdek de Champagnestreek in de herfst
Volgend artikelBowlen op een vintage design bowlingbaan
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in