De smaakprofielen van witte wijn

wijncurus den haag witte wijn“Ik houd van witte wijn.” Dat kan jouw antwoord zijn, als er in een restaurant gevraagd wordt wat ze voor je in kunnen schenken. Een goede sommelier zal dan echter altijd doorvragen. Want de ene witte wijn is de andere niet. Sterker nog, er is zo’n grote verscheidenheid aan witte wijn te koop, dat de sommelier je waarschijnlijk meer dan één vraagt stelt om een goed wijnadvies te kunnen geven.

Lees ook: Wijn proeven in Luxemburg via Route du Vin

De kleuren van witte wijn lopen uiteen van bijna kleurloos met een groene glans, naar vol, diep goud. Witte wijnen ruiken soms stuivend fris en soms ontvouwt zich een tropische geurexplosie in je neus. Witte wijn smaakt soms levendig fris en is soms juist volrijp, met vanilletonen. Witte wijn is perfect bij de borrel, maar ook uitstekend bij het diner. 

Voor iedereen is er dus een witte wijn te vinden. Ga je online wijn bestellen? Om je een beetje op weg te helpen delen we vier smaakprofielen van witte wijnen met bijbehorende wijntips.

Levendig en fris

Helder van kleur. Fris en fruitig, qua geur én smaak. Wijnen met het smaakprofiel ‘levendig en fris’ zijn vaak jong en strak. Stuivend fris? Dat is nou typisch een uitdrukking die hoort bij een wijn die past in dit profiel. Vaak worden deze wijnen gemaakt van de druivenrassen Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner. Wat eet je bij een levendige frisse witte wijn als deze? Gerookte zalm of een frisse, goedgevulde salade met feta combineren uitstekend.

Droog en soepel

Wijnen gemaakt van druivenrassen als Chardonnay en Viognier zijn perfecte voorbeelden van ‘droge en soepele’ witte wijnen. Alleen al met hun fantastische goud glinsterende kleur maken ze indruk, maar met hun volle maar zachte smaken nog meer. Deze wijnen kunnen uitstekend rijpen op hout en daar kiezen wijnmakers dan ook graag voor. Ben je daar gek op? Dan is dit jouw smaakprofiel.

Droog en krachtig

Het grootste verschil tussen de wijnen van dit smaakprofiel en de wijnen van ‘droog en soepel’, is de pit en kruidigheid die wijnen in de categorie ‘droog en krachtig’ kenmerkt. Het zijn bijzonder intense wijnen met een rijke geur en smaak, waar je soms wat kruidigs en soms wat tropisch in aantreft. Druivenrassen waar droge en krachtige wijnen van gemaakt worden zijn – alleskunner – Chardonnay, Riesling, Gewürztraminer en Viognier.  

Zacht en zoet

Dit smaakprofiel behoeft bijna geen uitleg, want iedereen kent de stroperige, strogele wijnen met een gouden glans en smaak van rijp fruit, vanille en honing. Deze lenen zich uitstekend voor een heerlijk zoet (tarte tatin!) of hartig (kaas!) dessert. Druiven die geliefd zijn bij makers van deze wijnen zijn Riesling, Gewürztraminer en Muscat, ook wel Moscatel of Moscato genoemd.

De smaakprofielen van witte wijn

Vorig artikelOefenen voor je theorie-examen
Volgend artikelEen modern vloerkleed is een hippe sfeermaker
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in