Oplossingen tegen de hoge energieprijzen

warmtepompJe kunt er niet omheen momenteel, overal lees je dat de energieprijzen flink stijgen. Meerdere energiebedrijven hebben de prijzen tot 60% verhoogd. Misschien heb je het zelf ook al in je portemonnee gevoeld of ben je recent nog overgestapt om een te grote verhoging te voorkomen. Nu heb ik er zelf gelukkig weinig last van, want wij hebben zonnepanelen en een warmtepomp. Wij zijn hierdoor energieneutraal en hebben dan ook minimaal last van de prijsstijgingen. Wellicht is dit voor jou ook het moment om je hier eens in te verdiepen. Een warmtepomp en zonnepanelen vallen onder oplossingen tegen de hoge energieprijzen. 

Lees ook: Geld verdienen door je eigen energie op te wekken

Oplossingen tegen de hoge energieprijzen

Dit kun jij voor jouw huis ook realiseren. Hoe fijn is het om niet meer afhankelijk te zijn van een energiemaatschappij die zomaar de prijzen tot wel €1000 per jaar kan verhogen? Als je uitrekent wat dat je over 5 jaar kost, dan heb je die warmtepomp en zonnepanelen snel terugverdiend. Weet je nog niet precies wat een warmtepomp is en hoe deze je kan helpen om minder geld kwijt te zijn aan energie? Dan moet je zeker even doorlezen, want in deze blog leg ik het uit. 

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een optie om je woning energiezuiniger te maken. Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, de grond of het grondwater om water of lucht mee op te warmen. Ze gebruiken hierbij geen gas en nauwelijks elektriciteit. Een perfecte oplossing dus tegen de stijgende energieprijzen. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, met ook weer bijbehorende prijsverschillen. Wij hebben zelf een warmtepomp waarvoor de bron in de grond is geslagen. Dit was vanuit de nieuwbouw zo geregeld, dus wij hadden daar geen keuze in. Het is meteen ook de duurste optie, maar er zijn ook veel goedkopere oplossingen. De prijzen variëren tussen zo’n €2500 tot €15.000. Als je de aanschaf van een hybride warmtepomp overweegt, is het verstandig om iemand met de juiste kennis bij je thuis uit te nodigen, om te kijken wat de beste optie is in jouw situatie. 

Subsidie voor de warmtepomp

Voor de meeste warmtepompen kun je een subsidie aanvragen. Dit hebben wij ook gedaan 5 jaar geleden, en dat was best een fors bedrag, wel een paar duizend euro. Op veel huizen zit tegenwoordig ook wel wat overwaarde, zodat je die overwaarde kunt gebruiken om bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnepanelen te nemen. Vervolgens krijg je die subsidie terug na aanschaf, en je verdient in enkele jaren zoveel op je energierekening, dat je deze extra lening snel weer kunt aflossen. Denk dus niet dat dit voor jou onmogelijk is, want het kan echt. Tijd om in actie te komen en het een en ander uit te zoeken.

Wat zijn voordelen van een warmtepomp?

Naast het feit dat je er dus geld mee bespaart, zijn er nog andere voordelen aan een warmtepomp. Persoonlijk vind ik het heel fijn dat een warmtepomp zowel verwarmt als koelt. Je hebt een heel constante temperatuur in huis. In de winter is het lekker warm, in de zomer lekker koel in huis. Waar ik soms mensen hoor dat het over de 40 graden in huis is, zitten wij altijd koel bij 22 graden. Een warmtepomp zorgt ook voor warm water. Je hebt geen boiler meer. Als het water bijna op is, gaat hij opnieuw verwarmen. Wij zijn een gezin van 6 en we hebben nog nooit gehad dat het warme water op was trouwens. De hoeveelheid warm water is dus zeker toereikend. Sommige mensen vragen zich af of zo’n ding geen herrie maakt, maar dat valt bij ons echt heel erg mee. Wij hebben een aparte ruimte waar de warmtepomp staat en dat is beneden in de gang. Af en toe hoor je ‘m even aanspringen, maar het geluid is zacht en je went er aan. Ik ondervind daar totaal geen hinder van. 

thermostaat balansventilatie en warmtepomp

Vorig artikelLeuke kinderboeken met herfst thema
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #352
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in