Foto weekoverzicht Judith #259

kerstboom 2019De eerste vakantieweek zit er op. Het was natuurlijk druk, zo met de kerstdagen. Die week vliegt dan om. Ook hebben we veel opgeruimd. De kinderen logeerden bij de oma’s en opa’s en zo konden wij hard aan de slag. Als beloning gingen we dan ‘s avonds uit eten. Dat was ook praktisch, want daardoor konden we langer doorwerken en hoefde ik niet al om 5 uur te stoppen om na te denken over het eten en het koken.

Maandag

De jongste twee gingen naar de opvang, Yuren en Sterre waren thuis. Pubers slapen sowieso tot de middag uit als het vakantie is, dus daar merk je amper van dat ze er zijn 🙂 Yuren was er al vroeg uit. Hij speelde met de lego, Gravitax en nog iets wat hij voor kerst heeft gekregen en waar ik de naam niet van kan onthouden. Ik maakte vooral veel schoon. Dat ging nog even goed mis trouwens. Ik heb van die schoonmaakspullen van HG, werkt als een tierelier met hardnekkige kalk enzo, maar voor je ogen is het wat minder fijn. Ik kreeg namelijk de kindveilige sluiting niet goed open. Dus ik trekken en duwen en ineens schoot het los, maar spoot er ook meteen schoonmaakmiddel recht in mijn oog. Ik voelde het meteen branden en wist: dit is niet oke! Dus ik rende meteen naar de wastafel, deed de kraan open en hing mijn oog er onder. Niet fijn, maar ik was bang dat ik blind zou worden ofzo. Na zeker 2 minuten spoelen stopte ik er mee. Ik opende mijn oog en kon gelukkig alles goed zien. Daarna pakte ik de fles en las wat er stond over als het in je ogen zou komen. “Kan ernstige schade aan de ogen toebrengen” en “goed spoelen” stond er. Ik concludeerde dat ik juist gehandeld had en het leek mee te vallen. Ik denk dat ik snel ben gaan spoelen, waardoor er verder geen schade was. Pfff. Anyway, voor schoonmaaktips kijk ik altijd wel op de website van HG, ideaal als ik het even niet weet.

hg schoonmaakspullenschoonmaakmiddel in oog

Dinsdag

Ook op dinsdag gingen de jongste meisjes naar de opvang. Ik begon in de sportschool en ging daarna koken. De hele dag. Mijn ouders, Maiks ouders en Maiks broer en z’n vrouw en kinderen kwamen op kerstavond eten. Maik kon gelukkig wat eerder weg van zijn werk, want het koken was een enorme klus. Uiteindelijk stond alles precies om half 5, toen mijn ouders uit Zeeland er waren, klaar. Niet lang daarna kwamen ook de rest van de gasten en kon het kerstfeest beginnen. Het was een gezellige avond en het IJslandse kerstmenu viel in de smaak. Ik heb al een aantal recepten uitgewerkt en online gezet, zoals het voorgerecht van zalm gemarineerd in wodka en bietensap en de bijzondere IJslandse gletsjertaart. Binnenkort komt daar het recept van de kreeftensoep nog bij en de hapjes, die misschien ook wel lekker zijn voor oud & nieuw, probeer ik nog uit te werken.

familie kerst 2019

Woensdag

Mijn ouders bleven slapen. Al vroeg zaten we aan het ontbijt op eerste kerstdag, want Sterre deed mee aan de kerstmusical in de kerk in Delft. Dat deed ze vorig jaar voor het eerst en dat vond ze zo leuk, dat ze dit jaar weer mee wilde doen. Dus zaten we om 10 uur kerstliedjes te zingen en naar de dienst te luisteren. Wij zijn niet gelovig, maar zo’n kerkdienst met kerst vind ik wel sfeervol. Bovendien is deze kerk vrij modern, waardoor alles niet te lang duurt en de verhalen in begrijpelijke taal zijn. Sterre deed het heel goed in de musical, ik was weer apetrots. Eenmaal weer thuis dronken we koffie en pakten we de cadeautjes onder de boom uit. Mijn ouders vertrokken en verder hebben we de middag rustig aan gedaan. De kinderen speelden met hun nieuwe cadeaus, wij zaten wat te lezen op de bank. ‘s Avonds gingen de kinderen het kerstmenu koken. Daar hadden ze zich al weken op verheugd. Samen het menu bedacht, boodschappen besteld, en nu dus ook koken. De uitwerking had in het begin wat begeleiding nodig, want er ontstond al snel ruzie over wie wat ging doen. Toch pakten ze het goed op en hebben ze heerlijk gekookt. Het was een gezellige avond.

kerstmusical 2019

kids koken kerst 2019

Donderdag

Tweede kerstdag reden we in de ochtend naar Scheveningen. Ik ging daar hardlopen over de boulevard, de kinderen speelden en voetbalden op het strand met Maik. Daarna weer naar huis, waar Sterre ook net uit bed kwam. ‘s Avonds kookte ik nog een 4 gangen diner, dit keer met kruidige gerookte makreel, kastanjesoep, kabeljauw met aardappelgratin en groenten en als dessert flensjes met mascarpone-gember crème. Ook weer heerlijk. We sloten af met een spelletje 30 seconds en toen zat de kerst er alweer op. Stiekem ook wel lekker na al die drukke dagen.

kerst strand 2019

voorgerecht makreelamuses kerst 2019

 

Vrijdag

Na al die dagen eten en wijn drinken ging ik vrijdagochtend al vroeg sporten. Daarna bracht Maik de kinderen naar de oma’s en opa’s. Ieder kreeg er twee en wij hadden daarna dus nul kinderen 🙂 Het plan was om te gaan opruimen. Zonder kinderen dus. Zodat je niet elke 10 minuten weer moet komen om een ruzie op te lossen of ergens mee te helpen en de kinderen gewoon alle aandacht krijgen die ze verdienen. En wij dus de rust die we verdienen af en toe 😉 Het was een productieve dag: ik begon met het opruimen van mijn kledingkast en die van Fee. Maik ging ondertussen op de werkkamer beginnen met spullen op marktplaats zetten en dozen uitzoeken die er al drie jaar stonden. Daarna ging ik de badkamerkasten leeg halen en opnieuw inrichten. Ik heb heel veel weggegooid en er staat veel klaar voor de Kringloop. Zo fijn om te doen! ‘s Avonds gingen we lekker uit eten in Scheveningen.

kledingkast opgeruimd kerst 2019

Gastronomia-Villani-interieur

Zaterdag

Helaas had ik ontzettend slecht geslapen ‘s nachts. Zeg maar gerust niet geslapen. Ik heb dat soms, vooral als ik allerlei plannen heb. Dan lig ik die in mijn hoofd al uit te voeren. Alles wat ik de volgende dag wil gaan doen, bedenken mijn hersenen dan al stap voor stap. Heel irritant, maar het lukt dan niet om die hersenen uit te zetten. Er schijnen meer vrouwen last van te hebben en het schijnt iets hormonaal te zijn. Vervelend is het wel, want ik ging dus om 7 uur zwemmen en voelde me doodmoe. Hoe het kan weet ik niet, maar het lukte me toch om de hele dag wakker en actief te blijven. We zochten gordijnen uit voor de werkkamer, Maik reed naar de stort om troep te brengen en ik maakte schoon en schreef een blog over een financieel plan voor het nieuwe jaar. Ik wilde jullie graag laten zien hoe ik dat altijd doe en hoe je dus meer geld kunt overhouden voor leuke dingen.

met Maik bij Erik uit eten

Bij Erik

We hebben niet zo heel vaak de gelegenheid om met z’n tweetjes uit eten te gaan, dus gingen we gewoon nog een avond dineren. Dit keer wat sjieker, bij BIJ ERIK in Leidschendam. Echt een aanrader. We zijn hier al vaker geweest, maar dan in de zomer. Zit je er heel leuk bij de sluisjes. Nu dus ook een keer in de winter en dan binnen. We hadden het 6 gangen menu en het was weer erg lekker. Een gezellige avond dus, maar toen ik thuis kwam merkte ik wel dat ik niet geslapen had. Ik viel dus als een blok in slaap en werd pas om 6 uur ‘s morgens wakker.

coquille bloemkool bij erik

dessert advocaat bij erik

Zondag

Lang uitslapen deed ik niet op zondag, maar het was toch lekker om nog een ochtendje zonder kinderen op te staan. Gewoon alleen je eigen eten maken, rustig je koffie te kunnen drinken enzo. Dat soort dingen waardeer je echt als je vier kinderen hebt kan ik je vertellen 😉 Tegen half 12 ging ik een rondje hardlopen, maar het was heel koud. Ik loop toch liever bij een graad of 10 dan bij 2 graden. Mijn vingers vroren er zowat af. Maik haalde ondertussen de kinderen op en rond 3 uur was het hele gezin weer compleet en werd ik bedolven onder knuffels en kusjes. Behalve van de puber natuurlijk, die doet dat niet meer 🙂 We deden spelletjes met de kinderen, aten een omelet en gingen op tijd naar bed. Nog een paar dagen dan is het alweer oudjaar, en daarna ga ik echt weer even op rantsoen, want al die etentjes zijn niet goed voor mijn killerbody 🙂 Wie doet mee?

piano spelen kerst 2019

bloedjes van kids dec 2019fee knutselen kerst 2019

Vorig artikelFinancieel plan maken; meer geld overhouden
Volgend artikelWie is de mol? Alles wat je wil weten over WIDM2020!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in