Pandemic bordspel review

Pandemic bordspel reviewIn een tijd waarin we als bevolking te maken hebben met een heuse pandemie en we sowieso veel binnen zitten, is er maar één spel dat je zeker in de kast moet hebben staan, en dat is Pandemic. Een hele tijd was het uitverkocht, maar inmiddels is er een gloednieuwe versie uitgebracht en die hebben wij dan ook meteen gekocht afgelopen week. Yuren is onze grootste spelletjesgek en hij kon dan ook niet wachten tot we gingen spelen. Dus inmiddels hebben we het spel al een paar keer gespeeld en ik het tijd voor een Pandemic bordspel review.

Lees ook: The Mind review spel

Pandemic bordspel review

In het bordspel Pandemic is je doel om met elkaar te winnen van het spel. Of beter gezegd: de virussen die de wereld overgaan en voor uitbraken zorgen te verslaan door ze ofwel uit te roeien, of een medicijn te vinden. Dat klinkt supersimpel, maar zoals het ook bij Corona gaat: dat is het niet! Soms is het dweilen met de kraan open. Je bent aan de ene kant van de wereld een uitbraak aan het indammen, terwijl aan de andere kant van de wereld weer een nieuwe uitbraak komt. Daarom moet je goed samenwerken en overleggen, zodat je de juiste stappen kunt zetten om de problemen op te lossen.

Pandemic spelen

Coöperatief spel

Pandemic bordspel is dus een coöperatief spel. Je speelt het met 2-4 personen en je bent met elkaar in feite een team tegen het spel. Je kunt het spel moeilijk of makkelijk maken. Wie het voor het eerst speelt, doet er goed aan om de makkelijkste versie te kiezen. Zo kun je er een beetje inkomen. De uitleg is een 8 pagina’s tellend boekwerk dat in het begin wat overweldigend kan overkomen, maar geloof me, dat blijkt allemaal mee te vallen. Alle te volgen acties staan duidelijk beschreven en de speluitleg loodst je heel gestructureerd langs de verschillende stappen. Het loont de moeite om de uitleg eerst helemaal door te lezen en daarna maar gewoon te gaan beginnen. Het eerste potje is een potje om het spel te leren. Je moet dan nog veel terugzoeken: wat moet ik doen? Gaandeweg ontdek je de spelstructuur en weet je de stappen uit je hoofd.

pandemic ziektestenenen

Hoe gaat het spel?

Om Pandemic voor te bereiden, moet je eerst het spelbord neerleggen, de karakterkaarten uitdelen (het zijn er 7, maar iedere speler krijgt er eentje, dus de rest gaat in de doos), de speelkaarten schudden, de overzichtskaarten (welke stappen zet je in een beurt) uitdelen, de pionnen uitdelen, de ziektestenen neerleggen, de infectiekaarten neerleggen, de medicijn stenen neerleggen, de onderzoekstations neerleggen en de infectie + uitbraakten neerleggen. Dit klinkt meteen heel onoverzichtelijk, dat weet ik, maar het wordt heel snel duidelijk welke functie alles heeft. Het valt echt mee, laat je hier niet door afschrikken. Daarna begint het spel. Elke beurt bestaat uit 3 stappen:

  1. 4 acties spelen
  2. 2 speelkaarten trekken
  3. steden infecteren

Hoe die stappen verder verlopen, lees je precies in de speluitleg. Je doel is uiteindelijk om met elkaar alle ziektes uit te roeien. Dat betekent dat je de medicijnstenen omgedraaid met hebben liggen, zodat de ziekte is uitgeroeid, of je een medicijn hebt gevonden. Terwijl je daar met elkaar druk mee bezig bent, veroorzaken de infectiekaarten die iedereen elke beurt moet neerleggen weer voor nieuwe uitbraken. Het is dus belangrijk om met je team na te denken over een strategie. Iedere speler heeft bovendien een eigen karakter, waardoor het soms handiger is om een speler een bepaalde actie te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld het karakter van de arts heeft als voordeel, dat je in plaats van 1 ziektesteen direct alle ziekte stenen in een stad kunt verwijderen. Het is dan slim als degene met het karakter arts de steden bezoekt waar 3 stenen liggen. Elke willekeurige andere speler kan namelijk maar 1 ziektesteen verwijderen. Zo heeft elke karakterkaart z’n eigen voordeel. Doordat er 7 karakterkaarten zijn, maar er slechts maximaal 4 in het spel komen, is het steeds weer anders welke voordelen er zijn en welke strategie je dus het beste kunt kiezen.

pandemic spelbord

Wat vinden we er van?

Wij vinden Pandemic een heel leuk spel. Het past goed bij deze tijd, waardoor het extra aanspreekt. Het leuke van het spel is dat je steeds met elkaar moet overleggen om samen van het spel te winnen. Je gaat voor een gezamenlijk doel en dat maakt dat er geen strijd ontstaat, maar juist verbinding. Wel zijn er soms discussies over wat de beste strategie is. Globaal gezien geldt dat hoe meer mensen er mee spelen, hoe meer verschillende visies er zijn. Er zijn verschillende manieren om het spel uitdagender te maken, waardoor het niet snel gaat vervelen. De eerste paar keer zul je de makkelijke versie kiezen, maar als je het spel een beetje doorhebt is het leuk om de moeilijkheidsgraad wat op te hogen. Hierdoor moet je ook weer creatiever gaan denken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Al met al een leuk spel!

Specificaties Pandemic bordspel review

Aantal personen: 2-4 spelers
Leeftijd: 10-99 jaar
Uitgeverij: Asmodee/Z-man games
Spelsoort: coöperatief bordspel
Speeltijd: 45 minuten
Prijs: €34,95
Uitbreiding: nee
Waar te koop: oa via bol.com

Pandemic bordspel review spelen

Vorig artikelGa jij voor een nieuwe zorgverzekering in 2021?
Volgend artikelEen abonnement op boerenkaas
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in